”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Käännyit sitten niin tai näin, olet aina väärin päin

Junalla Pasilaan huomisen TV-keskustelun nauhoitukseen. Lehdet repostelevat Suvi Lindenin äitiyslomaa. Minusta on karmeaa, että juuri adoptiolapsen saanutta äitiä syyllistetään tällä tavoin. Yhdet sanovat että hän pitää liian lyhyen äitiysloman, huono äiti. Toiset sanovat, että ministeri ei saisi pitää äitiyslomaa ollenkaan, pitäisi erota ministeriydestä, huono ministeri. Oma puolue sanoo, että sijaisia kyllä löytyisi.

Klassinen tapa syyllistää naisia, erityisesti äitejä: käännyit sitten niin tai näin, olet aina väärin päin. Lipponen kun jäi lyhyelle isyyslomalle, tätä esimerkillisen hyvää isää ihasteltiin Italiassa asti. Mutta kun naisministeri saa adoptiolapsen, hän voi tehdä vain väärin. En ota kantaa siihen, onko Linden hyvä vai huono ministeri. Mutta jos häntä arvostellaan, tehtäköön se hänen ministerinä tekemiensä päätösten johdosta eikä siksi, että hän parhaansa mukaan yrittää sovittaa yhteen äitiyden ja työn, aivan kuten lukemattomat muutkin suomalaisnaiset. Onnittelut Suvi Lindenille tuoreesta äitiydestä ja kaikkea hyvää koko perheelle!

Minusta olisi korkea aika säätää laki, että kansanedustajat ja ministeritkin voisivat Suomessakin saada ihan normaalin äitiysloman, jonka ajaksi tilalle tulisi sijainen. Nyt kansanedustaja voi kyllä pitää äitiysloman, mutta sen ajan hänen paikkansa eduskunnassa on tyhjä, ja sama koskee ministeriä. Jotta ministeri voisi saada äitiyslomasijaisen, hänen pitää siksi aikaa erota. Minusta tämä on väärin.