”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Jyri Jaakkolan vanhemmat parlamentissa

EU-parlamentilla on kosolti ”pehmeää” vaikutusvaltaa. Tästä esimerkki on eilinen parlamentin ihmisoikeusalivaliokunnan kokous, jossa käsiteltiin Meksikon ihmisoikeustilannetta ja erityisesti Jyri Jaakkolan murhan tutkinnan etenemistä.

Jyrin vanhemmat olivat paikalla, samoin heidän meksikolainen asianajajansa David Peña.

Suuri kiitos ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtajalle Heidi Hautalalle siitä, että hän otti asian valiokunnan listalle!

Eve Jaakkola kertoi, että Jyri oli Meksikossa oppiakseen ja edistääkseen alkuperäiskansojen oikeuksien toteutumista ja väkivallattomuutta. Eve painotti, että EU-kansalainen Jyri murhattiin Meksikossa, jonka EU tunnustaa demokratiana.

”Edellytys esimerkiksi EU:n ja Meksikon välisten kauppasuhteiden paranemiselle tulisi olla, että kansalaisaktivistien murhaa pidettäisiin esillä”. Eve totesi.

Eve ja David Peña korostivat sitä, että tapahtuman eloonjääneiden ja muiden todistajien suojelu on ensiarvoisen tärkeää, mutta Meksikon viranomaiset eivät ole sitä järjestäneet, toistuvista vaatimuksista huolimatta.

Todistajien suojelu oli jo viime kesä- heinäkuun vaihteessa yksi niistä asioista, jotka otimme kollegani Ska Kellerin kanssa esille, kun kävimme Meksikossa ja keskustelimme maan hallituksen edustajien kanssa tästä asiasta.

Meksikon hallitus näyttää ottaneen vakavasti Jyrin murhan tutkinnan käsittelyn EU-parlamentin valiokunnassa. Se oli lähettänyt paikalle ulkoasiainministeriön ihmisoikeus- ja demokratiayksikön johtajan Alejandro Negrínin, joka oli tullut varta vasten tähän kokoukseen.

Negrín vakuutti – tietenkin – että Meksikon hallitus tekee kaikkensa, jotta murhaajat saadaan oikeuteen. Toisaalta hän kuitenkin leimasi väkivaltaisuudet San Juan Copalan kylässä triqui-alkuperäiskansan sisäiseksi konfliktiksi. Jyrihän oli matkalla San Juan Copalan kylään osana ihmisoikeustarkkailijaryhmää 27.4., kun ryhmä joutui aseistetun ryhmän hyökkäyksen kohteeksi. Jyri ja Bety Cariño kuolivat tässä luotisateessa.

Minä huomautin, että San Juan Copalassa on kyse paljon enemmästä kuin yhden alkuperäiskansaryhmän sisäisestä konfliktista. On totta, että triquit ovat jakaantuneet kolmeen keskenään kiistelevään ryhmään, joilla on aseita. Mutta on ilmeistä, että väkivaltaa lietsotaan ja jopa johdetaan ulkopuolelta.

Yksi kiistelevistä ryhmistä, Ubisort, on aseistukseltaan ylivoimainen muihin verrattuna. Ubisort on saanut rahaa Oaxacan osavaltion hallitukselta ja on paljon todisteita siitä, että se ottanut käskyjä vastaan Oaxacan kohta eroavalta kuvernööriltä. Jyri ja Bety murhattiin aseilla, jollaisia siviilit eivät Meksikossa voi laillisesti ostaa.

Kaikki tämä korostaa todistajien suojelun tärkeyttä ja myös sitä, että murhan tutkinta tulisi pitää Meksikon liittovaltion viranomaisten käsissä eikä siirtää osavaltiotasolle, huolimatta siitä, että heinäkuun alussa valittu uusi Oaxacan kuvernööri astuu virkaansa 1.12.

Jaakkolat ovat Brysselissä koko tämän viikon. Olen auttanut heitä tapaamisten ja tiedotustilaisuuksien järjestämisessä ja olen itsekin mukana heidän kanssaan useissa tilanteissa.

Muita asioita, jotka kuuluvat tällä viikolla ohjelmaani, ovat esimerkiksi Unkarin jätelietekatastrofin jälkitoimien seuranta. EU-komissio ei vieläkään ole lähettänyt paikan päälle asiantuntijaryhmää selvittämään faktoja ja laatimaan johtopäätöksiä siitä, mitä tästä tapauksesta on otettava opiksi. Kovistelin komission edustajaa tästä asiasta tänään tiistaina aamupäivällä.

Tiistai-iltapäivällä ympäristövaliokunta keskusteli EUn kemikaaliviraston johtajan kanssa muutama vuosi sitten säädetyn kemikaaliasetuksen (REACH) toimeenpanosta. Ja keskiviikon ohjelmassani on neuvotteluja niin sanotusta uuselintarvikeasetuksesta. Sen kiistakysymyksiin kuuluvat elintarvikkeiden nanolisäaineet ja kloonattujen eläinten käyttö ruoan tuotantoon.