”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Joulukuusi roskalavalta

Strasbourgista kotiin päästyä aika on mennyt remontin ja siivouksen merkeissä. Viime viikolla saimme keittiöön koneet ja kaapit, joskin viimemainitut ilman ovia. Vielä aatonaattona keittiössä hääri kaksi rakennusmiestä ja sähköasentaja. Saimme yhden pistorasian, kattolampun virkaa toimittaa edelleen roikkalamppu ja lisävaloa saa liesituulettimesta. Keittiön pistorasioista on paikallaan vasta yksi. Se on huomattavasti enemmän kuin ei yhtään.

On tosi mukavaa, että saamme astiat ja muut keittiökamat vihdoin viimein pysyville paikoilleen. Tuntuu siltä kuin olisimme päässeet palaamaan evakosta. Evakko, eli remontin keskellä asuminen onkin kestänyt jo melkein vuoden, muutimme tänne vähän ennen tammikuun puoltaväliä.

Aatonaattona käytin uutta liettä ensimmäistä kertaa, paistoin uunissa joulutortut ja keitin kahvit paikalla oleville.

Työmiesten lähdettyä lakaisin keittiöstä ja muualta sahanpuruja ja muuta roskaa, sitten imuroin työmaaimurilla. Ja astianpesukone kävi kierroksen toisensa jälkeen pesten astioista niihin kertynyttä pölyä. Kun aatonaattona olimme syöneet illallisen, huomasin että kello oli 1. Eipä ihme, että jo jonkin verran väsytti.

Olimme ajatelleen hakea kuusen mökiltä Kuhmoisista, mutta emme ehtineet sinne. Emme ehtineet edes torille aatonaattoon mennessä, ajattelimme että aattoaamupäivällä ehtii vielä. Mutta nousimme sen verran myöhään, että myöhästyimme. Kun pääsimme Pyynikintorille, kuusenmyyjiä ei enää näkynyt, eikä Laukontorillakaan. Paluumatkalla huomasin Pyynikintorilla roskalavan, ajattelin että siitä saisi ainakin pari kuusenoksaa.

Osoittautui, että lavalla olisi ollut kokonaisia kuusiakin, mutta sellaista en kehdannut omin luvin ottaa. Tyydyin noin puolen metrin korkuiseen kuusentyveen, josta oli latvaosa leikattu pois. Sai siitäkin kuusen tuoksun.

Viime vuonna ostamiani kuusen led-valoja ei myöskään löytynyt, sen sijaan löysin vintin pahvilaatikoista Jukan kauan sitten ostamat DDR-läiset kuusenkynttilät. Ne osoittautuivat toimiviksi ja pääsivät kuuseemme. Ripustin vanhoja pöytäliinoja peittämään ovettomia keittiön kaappeja, se sai keittiön näyttämään ihan siedettävältä.

Jatkoimme siivoamista, noin kello 20 Jukka alkoi lämmittää saunaa. Pääsimme jouluaaton aterialle kello 23.25. Alkupalat ehdimme syödä aaton puolella.