”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Jono Suomen ydinvoimapuuhamaan portilla kasvaa

Vattenfall ilmoittautui jonoon rakentamaan Suomeen uutta ydinvoimalaa. Puuttuu vielä Electricite de France ja British Energy, sitten suunnilleen kaikki Euroopan isoimmat sähköyhtiöt ovat kimpassa tekemässä Suomesta Euroopan ydinpuistoa. Tätäkö me suomalaiset haluamme?
Guardian paljasti salaisen YK-raportin, jonka mukaan USA:n politiikka on huonontanut mahdollisuuksia saada Lähi-Itään rauhaa, ja romauttanut siellä YK:n arvovallan. Raportin tekijä on Alvaro de Soto, YK:n lähi-idän lähettiläs. Näkymät ovat kiistämättä sangen synkät, etenkin sen jälkeen kun Hamas aloitti tulitukset Fatahia vastaan Gazassa.
Aloitteemme hehkulamppujen myynnin kieltämisestä EU:ssa vuodesta 2010 alkaen raukesi eilen, se ei saanut taakseen meppien enemmistöä. Allekirjoittajia kertyi 197 eli noin puolet tarvittavasta määrästä. Aloitteen vireilläoloaikana Euroopan lampputeollisuus kuitenkin itse ehdotti, että hehkulamput kiellettäisiin vuodesta 2015. Minusta tämäkin on jo hyvä saavutus.
Komission Green week jatkuu. Olen kulkenut parlamentin ja komission väliä parlamentin lainapolkupyörällä ja taidan olla löytänyt kätevimmän pyöräreitin.
Tänään olin tilaisuudessa, jossa käsiteltiin ilmastonmuutoksen ratkaisuja. Jos Delbeke komission ympäristöpääosastolta totesi, että vuosiin 2020 ja 2050 ylivoimaisesti tärkein päästövähennyslähde on ”non energy”, eli energiatehokkuuden parantaminen, ”negawatit”. Seuraavaksi merkittävimmät ovat kivihiilen vaihto maakaasuun, uusiutuva energia ja hiilidioksidin talteenotto. Näihin verrattuna ydinvoiman mahdollisuudet jäävät hyvin pieniksi. Maakaasunkin merkitys on pienempi kuin uskottiin kymmenkunta vuotta sitten, mikä paljolti johtuu Putinin politiuikasta. Hyväksytään ydinvoiman lisääminen tai ei, se jää joka tapauksessa päästöjen vähentämisen kannalta paljon pienemmäksi kuin energiatehokkuus ja uusiutuva energia. Hiilidioksidin talteenottotekniikan kehittäminen on välttämätöntä siksikin, että ainakin Kiinalle ja Intialle hiili pysyy tärkeänä energianlähteenä, ja jotta nämäkin maat pystyisivät vähentämään päästöjään, tarvitaan hiilidioksidin talteenottoa ja varastointia.
Jos päästövähennykset maailmassa sujuvat niin ripeästi kuin pitäisi, se laskee maailman kansantuotetta vain vähän vuotten 2030. Ilman päästövähennyksiä maailman kansantuote noin 2-kertaistuisi vuoteen 2030, reippaiden päästövähennysten johdosta 100 %:n nousu voi lievetä ehkä 90 %:n nousuksi.
Yksi EU:n keskeisimmistä keinoista vähentää päästöjä on hiilidioksidin päästökauppa. Kun se alkoi vuonna 2005, teollisuus valitti äänekkäästi että päästöoikeuksia jaetaan liian vähän. Toteutuneet luvut ovat osoittaneet tämän olleen pötyä. Jaettaessa päästöoikeuksia seuraavalle kaudelle 2008-2012 komissio on paljon tiukempi, sekä oikeuksien jaon että datan laadun suhteen. Kaksi viikkoa sitten eräs MIT:n (Massachusetts Institute of Technology) professori teki EU:n päästökaupasta tähän asti laajimman analyysin. Hänen johtopäätöksensä on, että päästökauppa on alentanut päästöjä 7 % verrattuna siihen, mitä muutoin olisi tapahtunut.
Andrzej Kassenberg arvosteli sitä, että vuodesta 1990 liikenteen pääsöt ovat nousseet 28 %. Useimmat EU:n uudet jäsenmaat suunnittelevat vuosina 2008-2012 kasvattavansa päästöjä verrattuna vuoteen 2003, joskin vuoteen 1990 verrattuna luvut osoittavat laskua. Kuitenkin uusissa jäsenmaissa energiatehokkuuden parantamiseen on rutkasti varaa, ne käyttävät 1 miljoonan euron kansantuotteen aikaansaamiseen energiaa 463 miljoonan öljytonnin (toe) verran, mikä on yli kaksi ja puoli kertaa se energia, jolla vanhat EU15-maat tuottavat saman taloudellisen arvon, 170 toe.
Tomas Chmelik, CEZ-yrityksestä, joka Tshekin isoin sähköntuottaja kertoi, että suunnitelluissa voimalaitosinvestoinneissa tuulivoiman määrä on moninkertainen verrattuna ydin- ja vesivoimaan.
Lounaalla kävin oikein ilahduttavan keskustelun, tapasin teollisuuslobbareita jotka halusivat tiukempia normeja valaistuksen energiansäästöön. He edustivat firmaa, joka on kehittänyt uudentyyppisen lampun, joka perustuu mikroaaltosäteilyn muuttaminen näkyväksi valoksi. Tämän idean keksi aikoinaan jo 1800-luvun lopulla Nicola Tesla, yksi sähkötekniikan grande old herroista. Mutta kukaan ei ole aiemmin onnistunut toteuttamaan tällä tekniikalla käyttökelpoisia lamppuja. Firman edustajien mukaan heidän ”Continuum”-lamppunsa ovat 7 kertaa energiatehokkaampia kuin hehkulamput, eli siis merkittävästi parempia kuin pienoisloistelamput (jotka ovat 4-5 kertaa energiatehokkaampia kuin hehkulamput). Mutta niihin ei liity pienoisloistelampun ongelmia, eli ne eivät sisällä elohopeaa ja ne syttyvät hetkessä, ilman pienoisloistelampun ärsyttävää viivettä. Ne kestävät 50 000 tuntia, eli 5 kertaa kauemmin kuin pienoisloistelamput (jatkuvasti päällä oleva lamppu kestäisi tämän mukaan 5 vuotta ja 8 kuukautta). Tällä tekniikalla voi toteuttaa minkä värisen valon tahansa, myös kunnollisen valkoisen. Firma kertoi aloittavansa ensi vuonna tällaisten lamppujen markkinoinnin projektoreihin, sitten autojen ajovaloihin. 2-3 vuoden kuluttua ovat vuorossa katulamput ja sitten koteihin sopivat valaisimet. Katulampuissa tällä tekniikalla pystytään kohdentamaan valo sinne minne pitääkin, sinne sun tänne leviävä ”valosaaste” voidaan estää. Voi, toivon tosi hartaasti, että joko ledit tai sitten nämä lamput valloittavat katuvalaistuksen, silloin saisimme katulamppuihin valkoista valoa nykyisten suurpainenatriumlamppujen ruman punertavansävyisen valon sijaan. Nämä ihmiset sanoivat samaa minkä olen kuullut suomalaiselta led-lamppujen valmistajalta: suurpainenatriumlamppujen punertava valo on epäedullinen silmän näkökyvylle, eli sen avulla saatavat ”luxit” ovat osittain harhaa.
Tapasin edustajia myös ”The Climate Group” -järjestöstä (ilmastoryhmä). Se kokoaa tietoja firmoista, jotka ovat yhtä aikaa vähentäneet päästöjään ja nostaneet voittojaan. Heidän esitteessään luetellut firmat ovat vähentäneet vuotuisia hiilidioksidipäästöjään yhteensä 89,5 miljoonaa tonnia, eli suunnilleen yhtä paljon kuin koko Suomi yhteensä tupruttaa. Keinoina olivat energian säästö ja uusiutuva energia. Esimerkiksi kemikaalijätti DuPont vähensi päästöjään peräti 60 %. Nämä miehet mainitsivat Vattenfallin teettämästä tutkimuksesta, jonka mukaan ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousu saataisiin pysäytettyä tasolle 450 ppm (jota pidetään hyvin vaativana), jos hiilidioksiditonnin hinta olisi 30-40 euroa. Jos tonnihinta olisi lähemmäs 60 euroa, ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousu saataisiin rajattua jopa tasoon 400 ppm, mikä ei ole paljonkaan enemmän kuin nyt. Heidän mukaansa nämä luvut ovat rohkaisseet yritysmaailman edustajia ajattelemaan, että tarvittavat päästövähennykset ovat oikeasti tehtävissä.
Parlamentin reformiryhmä kertoi tiedoteessaan, että parlamentin sähköpostiäänestyksessä 89 % vastanneista mepeistä halusi parlamentin siirtyvän yhden toimipaikan järjestelmään. 81 % tarkensi, että haluaa toimipaikaksi Brysselin, eikä Strasbourgia. Samaa mieltä.
WWF on tehnyt kriittisen arvion EU:n hiilidioksidipäästökaupan seuraavasta kaudesta 2008-2012. WWF:n mukaan hyväksytyt suunnitelmat tarkoittavatr, että 88 % analysoitujen maiden (Saksa, Britannia, Puola, Irlanti, Ranska, Espanja, Hollanti ja Portugal) tehdään ulkomailla. WWF varoittaa, että näin toimimalla Euroopan maat voivat ”lukita itsensä kestämättömään energiainfrastruktuuriin eli rakentaa aivan vääränlaisia voimalaitoksia.