”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Johannesburgin kokous moitteitaan parempi

Satu Hassin vastine Aamulehdelle 9.10.2002

Jouko K Järviö mollasi Aamulehdessä 2.10. jo toistamiseen Johannesburgissa syyskuussa pidettyä YK-huippukokousta. Aiemmassa kirjoituksessaan hän esitti mm. että kokouksen hinnalla saisi kehitysmaihin suuren määrän aurinkokeittimiä.

Vastaavan laskelman voisi tietysti esittää mistä tahansa kansainvälisestä tapahtumasta. Jostain syystä niitä ei kuitenkaan näe esitettävän esimerkiksi maailman kauppajärjestön WTO:n kokouksista, formulakisoista tai vaikkapa Eurovision laulukilpailuista.

Esitettyä kritiikkiä lukiessani olen ihmetellyt, olisiko maailma parempi paikka, jos suuria kansainvälisiä ongelmia ei edes yritettäisi ratkaista maailman valtioiden yhteisvoimin. Olen ihmetellyt myös sitä, miksi päätösten vesittymisestä syyllistetään niitä, jotka tekivät parhaansa, kuten Suomen valtuuskuntaa, eikä niitä, jotka vesittivät, esimerkiksi Yhdysvaltoja.

Johannesburgin kokous ei täyttänyt kaikkia toiveita, mutta sai kuitenkin aikaan eräitä merkittäviä uusia päätöksiä. Suomen aloitteesta kokous hyväksyi päätöksen 10-vuotisen kansainvälisen toimintaohjelman laatimisesta tuotanto- ja kulutustapojen muuttamisesta kestävään suuntaan. Kokous myös sitoutui siihen, että luonnon monimuotoisuuden hupenemista hidastetaan merkittävästi vuoteen 2010 mennessä. Jos nämä päätökset pannaan oikeasti toimeen, tulemme huomaamaan ne erittäin merkittäviksi.

Tällaiset kansainväliset kokoukset tuottavat tuloksia myös sen huomion kautta, joka niihin kohdistuu. Tämäntyyppisiin tuloksiin voidaan laskea Venäjän presidentti Putinin Johannesburgissa antama lupaus, että Venäjä ratifioi Kioton pöytäkirjan. Tämä tarkoittaa, että välillä suurissa vaikeuksissa ollut Kioton pöytäkirja tulee voimaan. Se on todella iso asia maapallon ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Jouko K. Järviö väitti Johannesburgin kokouksen antaneen YK:n siunauksen tyttöjen ympärileikkaukselle ja muille naisten sukupuolisuuteen kohdistuville julmuuksille. Tämä väite on väärä, Järviö ei ole seurannut kokouksen kulkua loppuun asti. Pitkään näytti todellakin sitä, että niin sanotuista lisääntymisterveyspalveluista päätökseksi tulisi muotoilu, joka tarkoittaisi sitä, että perinnäistapojen varjolla hyväksytään tyttöjen ympärileikkaaminen ja muut vastaavat naisiin kohdistuvat julmuudet.

Tätä ajoi Vatikaanin, muslimimaiden ja Yhdysvaltojen yhteisrintama. Loppujen lopuksi kokous kuitenkin hyväksyi tästä asiasta päätöksen, joka korostaa perusihmisoikeuksia, eli YK:n siunausta naisiin kohdistuville julmuuksille ei tullut. Tämän tuloksen puolesta tekivät hartiavoimin töitä myös suomalaiset, niin ministerit, ministeriöiden virkamiehet kuin kansalaisjärjestöjenkin edustajat.

Lisäksi Suomen aloitteesta kokouksen päätöksiin tuli noin 30 kohtaa naisten oikeuksista yhteiskunnalliseen toimintaan, koulutukseen ja maanomistukseen.

Lisää tietoa aiheesta näistä osoitteista:
www.yk.fi »