”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Järkyttävää tietoa uraaniaseista

Tänään oli eilen avattuun uraaniasenäyttelyyn liittyvä seminaari, parlamentin vihreän ryhmän järjestämä. USA ja Britannia käyttävät köyhdytettyä uraania, joka on ydinvoimaloiden polttoaineen tuotannon jäte, ammusten kuorissa, jotta mahdollisimman pienikokoisista ammuksista saataisiin mahdollisimman raskaita. Tällainen ammus läpäisee parhaiten esimerkiksi panssarivaunun seinän.

Eilinen illalliskeskustelukumppanini, tri Al-Ali kertoi, että Irakin pääministeri on leimannut myytiksi puheet aseista ympäristöön levinneen uraanin aiheuttamasta terveysuhkasta, mutta Irakin ympäristöministeriö sanoo, että vuoden 2003 sodassa ammuksista levinnyt uraani on saastuttanut 300 aluetta. 1991 uraaniaseita käytettiin vain Basran ulkopuolella, vuonna 2003 myös itse kaupungissa, tiheästi asutuilla alueilla. Al-Ali näytti kuvia lapsista leikkimässä tuhottujen panssariajoneuvojen luona. Leikkiessään he tietysti hengittävät uraanipitoista pölyä. Sotien jälkeen Basrassa ovat yleistyneet aliravitsemus, tulehdustaudit, syövät, lasten synnynnäiset vammat. Alle 5-vuotiaiden lasten kuolleisuus on kasvanut. Tilannetta pahentaa se, että terveydenhoitoon käytettävissä olevat varat ovat alle 10 % entisestä, ja sen päälle tulee vielä aivovuoto, koulutettu väki pakenee maasta. Tietoa Basrassa tehdyistä tutkimuksista on nettisivulla. www.Basmedcol.com

Leukemiaa ja muita syöpiä sairastavien potilaiden määrä alkoi kasvaa 4-5 vuotta vuoden 1991 taisteluiden jälkeen. Al-Ali kertoi, että siihen aikaan irakilaislääkäreillä ei vielä ollut aavistustakaan sodan aiheuttamasta radioaktiivisesta saastumisesta. Ensi kertaa Al-Ali kuuli asiasta henkilöltä, joka käski pitää asian salaisuutena.

Tri Thomas Fasy USA:sta kertoi, että jo vuosikymmeniä on tiedetty uraanin olevan myrkyllistä munuaisille ja hermoille. Lisäksi on kauan tiedetty sen aiheuttavan syöpää, geenimuutoksia ja myös heikentävän immuunijärjestelmää. Kun uraanikuorinen ase törmää esimerkiksi panssarivaunun seinämään, osa uraanista palaa ja ilmaan joutuu iso määrä hyvin pieniä ja hyvin uraanipitoisia hiukkasia. Tässä pölyssä on paljon hyvin pieniä hiukkasia, alle mikrometrin kokoisia. Näin hienojakoinen uraanipöly kulkeutuu helposti hengityksen mukana keuhkoihin. Hengitetty uraani on paljon myrkyllisempää kuin syöty, koska syöty uraani tulee päivässä parissa suurimmaksi osaksi peräsuolesta ulos. Keuhkorakkuloihin päässyt uraani sen sijaan ei tule helpolla ulos. Keuhkoista uraani voi kulkeutua muun muassa munuaisiin ja luihin. Ihmisten uraanialtistusta voidaan mitata virtsasta. Tällä hetkellä ei kunnolla tiedetä paljonko uraania on siviiliväestössä Irakissa ja muualla, missä näitä aseita on käytetty. Tietoa tästä voi saada analysoimalla lasten maitohampaita. Uraanimyrkytyksen akuutit oireet ovat monenlaisia, muun muassa erilaiset näköhäiriöt, munuaiskivet, migreeni, keskittymishäiriöt, erektiohäiriöt. Altistuneilla sotilailla on havaittu myös kroonista väsymystä, unihäiriöitä, mielialan vaihteluita, virtsaamishäiriöitä, sekä lihas- ja nivelkipua.

Irakin sodan veteraani Gerard Matthew kertoi saaneensa eilen sähköpostin eräältä Persianlahden sodan veteraanilta. Tämän tytär syntyi 1995 ja tällä oli ”golden heart syndrome”, hyvin harvinainen sydäntauti. Sittemmin ilmeni, että Persianlahden sodan sotilaiden lapsilla tämä oli kaikkein yleisin syntymävamma. Lapsi joutui sydänleikkaukseen vähän yli puolivuotiaana, mutta kuoli sairaalassa saamaansa tulehdukseen.

Gerard Matthew itse palveli kuorma-autonkuljettajana Irakissa 2003. Köyhdytetyn uraanin käyttöä aseissa on perusteltu sillä, että se on 60 % vähemmän radioaktiivista kuin luonnon uraani. Tämä vähättelee vaaroja, koska köyhdytetyssä uraanissa on mukana muun muassa plutoniumia. 1991 Persianlahden sodan ja vuoden 2003 Irakin sodan lisäksi uraaniammuksia on käytetty ainakin Serbiassa.

Gerard kertoi, että hänen näkönsä alkoi sumentua 6 päivän kuluttua Irakin sotaan saapumisesta. Hän luuli sen johtuvan kuumuudesta ja joi siksi paljon vettä. 30 päivän kuluessa monet sotilaat saivat mystistä päänsärkyä, kaikki luulivat sen johtuvan vain riittämättömästä veden juomisesta. Gerard palasi kotiin kesäkuun lopulla 2003 ja pyörtyi auton rattiin. Useiden viikkojen ajan hän sai päänsärkykohtauksia 3-4 kertaa päivässä, kohtaukset kestivät kerralla 5-30 min. Hän halusi olla kelpo sotilas ja palasi Kuwaitiin, Hänen kasvonsa alkoivat turvota, silmät punertua, hän kärsi väsymyksestä ja näköhäiriöistä. Hän oli pitkään vastahankainen menemään lääkärin puheille, kehotuksista huolimatta, koska pelkäsi leimautuvansa pinnariksi. Sitten lääkäri totesi hänen kasvojensa toisella puolella hermohäiriön, silmälääkäri totesi, ettei hän ole ajokykyinen. Hänet vietiin Saksaan ja pantiin lääkitykseen, kaikkiaan hän on sen jälkeen saanut 87 erilaista lääkettä. Saksassa hän tapasi muita sotilaita, joilla oli samoja oireita. Myös hänen huonetoverillaan oli samat oireet, tämä oli ollut sodassa eri alueella, erilaisissa tehtävissä. Niihin aikoihin Gerardin vaimo tuli raskaaksi. Huonetoverille, jolla oli eri lääkäri, tehtiin virtsan uraanitesti. Siihen aikaan niitä ei juurikaan tehty sotilaille, sen sijaan kyllä Irakissa vierailleille korkeille poliitikoille ja muille kihoille. Viidennellä kuulla raskaana olevan vaimon ultraäänitutkimuksessa näkyi jotain outoa sikiön kädessä. Daily News-lehden toimittaja, joka kuuli Gerardin huonetoverin uraanitestistä, kehotti tätäkin testiin, lehden kustannuksella. Sotilassairaala teki hänelle saman testin. Syyskuussa toimittaja soitti ja kertoi, että Gerardin virtsassa oli korkein siihen asti mitattu uraanitaso. Gerard ei tiennyt, mitä se merkitsee. Hän alkoi kysellä sotilassairaalan testin tuloksia. Sieltä vastattiin, ettei hän ole koskaan antanut testinäytettä. Gerard kertoi asiasta Hillary Clintonille, joka teki asiasta kyselyn senaatissa. Armeija tarjosi Geradille mahdollisuutta uuteen testiin, mutta vaati saada nähdä Daily News-lehden tulokset mistä Gerard kieltäytyi.

Gerardin sodan aikana syntynyt tytär on nyt kolmivuotias. Hänen toisesta kädestään puuttuvat sormet. Geradilla itsellään on pitkä lista vaivoja. Valtio on haluton myöntämään vastuutaan, koska samalla tunnustaisi vastuunsa monia muitakin sotilaita kohtaan, joiden lapsilla on synnynnäisiä vammoja.

Euroopan sotilaiden järjestön edustaja Emmanual Jacob kertoi, että myös Euroopassa on huomattu selvä yhteys tientynlaisten oireiden ja uraaniaseiden käytön välillä.

Huh! On tietysti erinomaista, että Irakissa palvelleet sotilaat vaativat oikeuksiaan. Mutta minusta tuntuu aika hurjalta, että uraaniaseita käyttävien maiden oikeusjärjestelmässä vain heillä on edes jotain mahdollisuutta saada oikeuksiaan ajettua. Uraaniaseet ovat kuitenkin aiheuttaneet ja aiheuttavat vielä paljon enemmän sairauksia ja murhetta siviileille, joiden kotiseuduilla niitä on käytetty.

Guardianin mukaan Tony Blair uskoo olevansa saamaisillaan presidentti Bushin ympäripuhuttua mukaan sopimukseen siitä, miten maailman suurimmat saastuttajat yhdessä torjuvat ilmastonmuutosta. Ehdotukset ovat esillä G8-kokouksessa Saksassa ensi kuussa. Japani ajaa G8:ssa sitoutumista siihen, että globaalit päästöt leikataan puoleen nykyisestä vuoteen 2050 mennessä.

WWF arvostelee Suomen toimia Itämeren rehevöitymisen vähentämiseksi. WWF:n mukaan nykytoimilla jäädään kauas tavoitteista. Nyt on Suomen uudella hallituksella näytön paikka.

Söimme suomalais-ugrilaisisten meppien yhteisen lounaan. Keskustelun aihe oli tietenkin Viron tilalle. Virolaismeppi Katrin Saks kertoi muun muassa, että pelkästään viime vuonna Venäjällä on siirretty kolme toisen maailmansodan monumenttia, puhumattakaan sitä ennen siirretyistä. Gorbatshovin ja Jeltsinin aikaan venä
läisiin historian oppikirjoihin ilmestyi tieto, että Neuvostoliitto miehitti aikoinaan Baltian maat. Nyt oppikirjoihin on palannut Stalinin ja Breshnevin ajan versio, eli että Baltian maat olisivat vapaaehtoisesti liittyneet Neuvostoliittoon Sen, että Nashi-järjestön ”spontaani” mielenosoitus oli tosiasiassa Venäjän johdon siunaama, kertoo sekin, että mielenosoitus loppui 2 tunnissa sen jälkeen kun Venäjän johto lupasi sen loppuvan. Internet-hyökkäykset Viroon eivät ole kohdistuneet vain ministeriöiden nettisivuihin, vaan myös isoimpaan pankkiin. Nettihäirintä jatkuu vieläkin. Venäjän päätös leikata 75 %:lla Viron kautta kulkevia ratakuljetuksia osuu ennen kaikkea venäjänkielisiin rautatietyöntekijöihin. Viron ja Venäjän välisen kauttakulkusopimuksen mukaan häiriöistä liikenteessä, kuten rautateiden huollosta, pitäisi kertoa 8 kuukautta etukäteen. Nyt päätettiin aloittaa huoltotauko, noin vain. Joku totesi, että Viron venäjänkielisten taloudellinen integroituminen yhteiskuntaan on sujunut hyvin, kulttuurinen integroituminen huonommin.

Lounaalla keskusteltiin myös siitä, voiko Venäjällä menossa olevaa kehitystä kutsua fasismin suuntaiseksi vai ei.

Suomalaisen lehdistön kirjoittelun yhteenvedosta luin Piia-Noora Kaupin kirjoittaneen Kalevassa, että Ranskan uusi presidentti Sarkozyn on Euroopassa ensimmäinen presidentti, joka kuuluu sodanjälkeiseen sukupolveen eikä jaa vanhemman polven varautuneisuutta Yhdysvaltoja kohtaan. Olipa siinä historiantajua! Sodanaikuinen sukupolvihan nimenomaan ihannoi Yhdysvaltoja, näki maan lähestulkoon pelastajana. Vasta sodan jälkeen syntyneiden sukupolven keskuudessa virisi Vietnamin sodan vastainen liike ja yleisemminkin kriittinen suhtautuminen USA:n maailmanpoliisiotteisiin.