Japani suunnittelee päästökauppaa – ja jopa Kiina
Aamulla heräsin ukonilmaan. Kaksi salamaa löi ihan lähelle, koska kahdesti heti salaman välähdyksen jälkeen kuului hyvin terävä jyrähdys, melkein pamaus. Kun menin pihasaunaan aamusuihkulle, maassa oli rakeita.
Poimintoja uutisvirrasta:
Europarlamentissa eniten kohauttanut viime päivien uutinen on se, että Britannian konservatiivien ryhmän johtajana toiminut Giles Chichester (joka oli ensimmäiset 2,5 vuotta myös ITRE:n eli teollisuus- ja energiavaliokunnan puheenjohtaja) on kärähtänyt avustajarahojen väärinkäytöstä. Uutisen mukaan parlamentin hallinto otti Chichesteriin yhteyttä 18 kk sitten ”mahdollisen jääviyden vuoksi”. Kyse oli siitä, että Chichester oli vuodesta 1996 alkaen maksanut avustajien palkkaukseen tarkoitettuja rahoja 445 000 punnan edestä perheyhtiölleen, jota hän itse johtaa. Yhtiön toimiala on tuottaa karttoja ja navigaatiovälineitä. Osa näistä rahoista on maksettu firman kautta Chichesterin vaimolle. Chichester on eronnut konservatiiviryhmän johtajuudesta. Hän kuuluu Europarlamentin innokkaimpiin ydinvoiman puolustajiin.
EY-tuomioistuimen esittelijä katsoo, ettei EU:n hiilidioksidipäästökauppa syrji terästeollisuutta. Ranskalainen Archelor-yhtiö on näin väittänyt, vähän ennen fuusiotaan Mittalin kanssa.
Japanin pääministeri Yasuo Fukuda on sanonut, että maassa pitäisi aloittaa kasvihuonekaasupäästökauppa seuraavan kymmenen vuoden kuluessa ja että Japanin päästöjä pitää vähentää 60-80 % vuoteen 2050. Japani, joka on maailman viidenneksi suurin kasvihuonekaasupäästäjä, on siis kohta kohdalta tulossa samoille linjoille EU:n kanssa. Japani on tänä vuonna G8-maaryhmän puheenjohtaja ja ilmasto tulee olemaan G8-huippukokouksen pääteema.
Myös Kiinassa on alettu luonnostella päästökauppaa. Kiinan keskuspankki on julkaissut ensimmäisen alustavan luonnoksen päästökaupasta, joka kattaisi kasvihuonekaasupäästöjen lisäksi myös vesiin joutuvat saasteet.
USA:n senaatissa viime viikolla Warner-Lieberman päästökauppalakiehdotus on hävinnyt äänestyksessä viime perjantaina. Sen takana oli 54 senaattoria sadasta, kun tarvittava määrä on 60. Mutta USA:n politiikkaa tarkemmin tunteva PEW-Center pitää tulosta rohkaisevana: ”… äänestystulos osoittaa, että seuraavan presidentin astuessa virkaan senaatin enemmistö tukee päästökauppalakia, ja hyvin todennäköisesti tarvittavalla 60 äänen enemmistöllä. Osavaltiotason päästökauppalakejahan USA:ssa jo on.
G8-huippukokouksen valmisteluissa USA kuitenkin edelleen vastustaa sitä, että sovittaisiin rikkaita maita koskevasta päästövähennystavoitteesta vuodelle 2020. USA ilmaisesti haluaa vähentää Tony Blairin aloittaman G8-huippukokousten ilmastoprosessin merkitystä ja nostaa presidentti Bushin aloittamaa ”major emitters”-prosessia. Tähän mennessä USA ei kuitenkaan juurikaan ole tehnyt rakentavia ehdotuksia ”major emitter” -prosessissa. Eli USA:n toiminta vahvistaa niitä epäilyjä, joiden mukaan ”major emitter” -prosessin päätavoite on haitata niitä neuvotteluja, joilla oikeasti pyritään tuloksiin.
G8:n ilmastoprosessia on asiantuntijana avustanut maailman energiajärjestö IEA. Nyt IEA on julkaissut raportin, jonka mukaan ”energiateknologiavallankumous”, joka tarvitaan maailman kasvihuonekaasupäästöjen puolittamiseksi vuoteen 2050, maksaa 45 000 miljardia dollaria, eli siis suunnilleen 1000 mrd taalaa vuodessa.
USA:sta kuuluu yhä enemmän ääniä, jotka vertaavat alullaan olevaa energiavallankumousta IT-vallankumoukseen. Samat riskisijoittajayhtiötkin, jotka aikoinaan kätilöivät alkuun sekä Micrsoftin että Googlen, rahoittavat nyt uuden energiatekniikan yrityksiä. International Herald Tribunessa oli tästä sunnuntaina artikkeli, jonka otsikko oli ”Green tech: is it the new dotcom?” Sijoittavat odottavat näiltä uuden tekniikan aloilta myös isoja voittoja. Voi voi, miksi Suomi viivyttelee! Artikkelissa siteerataan texasilaista yrittäjää John Langdonia, joka sanoo, että aurinkoenergia on nyt samassa vaiheessa kuin autoteollisuus oli 1901.
Exxon on lakannut rahoittamasta useita tahoja, jotka kyseenalaistavat ilmastonmuutoksen. Rahahanat pantiin kiinni seuraavilta: Capital Research Center, Committee for Constructive Tomorrow, Frontier of Freedom Institute, George C. Marshall Institute, Institute for Energy Research. Exxonin uuden pääjohtajan aloitettua vuonna 2006 firma ei enää yhtä aggressiivisesti tue ilmastonsuojelua vastustavia tahoja. Ehkä jotain vaikuttaa sekin, että firman perustaja Rockefellerin perhe ajaa yhtiökokouksessa suunnanmuutosta rakentavammalle ilmastolinjalle.
Norjan energiaministerin Aslaug Hagan mukaan Norja voisi rakentaa merialueilleen tuulivoimaa niin paljon, että siitä tulisi ”Euroopan akku”.
Britannian hallituksen entinen tieteellinen pääneuvonantaja Sir David King on sanonut, että rikkaitten maitten kasvihuonekaasupäästöt henkeä kohden tulisi painaa suunnilleen samalla tasolla kuin Intian päästöt ovat nyt (eli noin 2 tonniin henkeä kohden, noin viidesosaan nykytasosta).
YK:n biodiversiteettisopimuksen osapuolikokouksessa Bonnissa viime perjantaina 200 maata on tyrmännyt ajatuksen siitä, että merien kykyä imeä hiilidioksidia koetettaisiin tehostaa kylvämällä meriin lannoitteita, joilla lisättäisiin levien kasvua. Tämä oli järkevä päätös, merien rehevöitymisen pahentaminen ei todellakaan olisi fiksua.
Brasilian uusi ympäristöministeri on sanonut, että Amazonin sademetsien tuhoutumisvauhti oli viime vuonna huolestuttava ja tästä vuodesta tulee vielä pahempi. Tämän vuoden huhtikuussa Amazonista hävisi metsää 1 123 km2, mikä oli 145 km2 enemmän kuin maaliskuussa. Viime vuoden elokuusta joulukuuhun metsää katosi noin 7000 km2.
Zürichin yliopiston tutkimus kritisoi Kioton sopimukseen kuuluvaa niin sanottua CDM-mekanismia, joka mahdollistaa teollisuusmaiden päästövähennysten osittaisen kuittaamisen kehitysmaissa tehtävillä päästövähennysinvestoinneilla. Tutkijat analysoivat 1000 CDM-projektia. Heidän mukaansa YK:n alainen CDM-johtokunta muun muassa suosi projektiehdotuksia, jotka tulivat johtokunnan jäsenten kotimaista.
Mukavampi uutinen on, että Venäjälläkin on päätetty panna rahaa puhdasta energiatekniikkaa edistäviin rahastoihin.
Hyvä uutinen on sekin, että Britanniassa bensarohmujen nelivetoautojen myynti putosi 18 % viime kuussa.
EU:n komissiossa kaavaillaan myös automainoksille sääntöjä, jotka vähentäisivät polttoainerohmujen houkuttelevuutta sillä, että mainoksissa olisi pakko kertoa myös autojen ilmastovaikutuksista. Kannatan! Itse asiassa olen ehdottanut myös autojen CO2-päästörajoja koskevaan lakiin sitä, että vuodesta 2012 alkaen myytyjen autojen takaikkunassa pitäisi olla tarra, joka kertoisi auton CO2-päästöt.
YK:n ympäristöohjelma UNEP on julkaissut arjen ilmastovinkkikokoelman ”Kick the CO2 Habit: the UN guide to Climate Neutrality”. Esimerkiksi vaatteiden kuivaaminen pyykkinarulla kuivausrummun sijasta säästää 2,3 kg hiilidioksidipäästöjä per kerta. Se, että harjaa hampaat tavallisella eikä sähköhammasharjalla, säästää 48 grammaa päivässä. 8 km:n työmatkan kulkeminen junalla henkilöauton sijasta säästää hiilidioksidia 1,7 kg päivässä.
Viime perjantaina Oras Tynkkynen on muistuttanut suomalaisia siitä, että Ruotsissa sähkön kulutus on viimeisten 15 vuoden aikana kasvanut vain 3 %, Suomessa 36 %. Tässä näkyy se, että energiatehokkuuden kehittäminen on laiminlyöty Suomessa. Totta puhut Oras!
WWF tiedottaa, että kuolleet alueet maailman merenpohjissa lisääntyvät, vuonna 1995 kuolleita pohja-alueita oli 44, nyt niitä on jo 169. Itämeren pohjan kuollut alue on 42 000 km2 ja ajoittain ne kasvavat jopa 90 000 km2:iin. Ruutu, jonka yksi sivu on 210 km ja toinen 20
0 km, on pinta-alaltaan 42 000 km2. Esimerkiksi Tampereelta Helsinkiin on noin 170 km.
Brysselissä tein kirjoitustöitä noin kello 23:een asti. Kun olin lopettamassa, huomasin että vihreiden ympäristöneuvonantajalta Terhiltä oli tullut sähköpostiviesti 3 minuuttia aikaisemmin.