”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Jalkapalloa ja laitonta puuta

Tänään parlamentin täysistunnossa keskusteltiin viimeisenä asiana – eli noin yhdestätoista varttia vaille puoleen yöhön puutavaran ja puutuotteiden myyjien velvollisuuksia koskevasta lakiehdotuksesta. Neuvottelujen vetovastuu on ollut minulla sen jälkeen kun alkuperäinen raportööri Caroline Lucas valittiin Britannian parlamenttiin. Uusi laki kieltää myymästä laittomasti hakattua puuta ja siitä tehtyjä tuotteita EU-maissa.

Illalla nähtiin mikä maailmassa on tärkeintä. Jalkapallo, ainakin se näytti kiinnostavan eniten suurinta osaa vihreästä ryhmästä. Ryhmäkokousta, joka normaalisti on seitsemästä yhdeksään, oli aiennettu puoli tuntia, jotta puoli yhdeksältä voitiin rullata esiin isot valkokankaat ja katsella Hollanti-Uruguay ottelua. Lähdin ryhmähuoneesta melkein saman tien, mutta oli aika hauska katsoa, kun varsinkin miespuoliset kollegat asettuivat ”katsomoon” olut- tai limsapullot kourassaan.

Päivästä aika iso osa kului Meksikon matkan jälkitunnelmissa. Sain muun muassa koosteen Meksikon lehtien uutisoinnista. Hämmästyksekseni moni meksikolaislehti on lauantaina kertonut maassa vierailevien meppien myöhentäneen Oaxacan matkaansa. Tämä selittää, miksi myös Jyrin äiti oli saanut sähköpostin, että käyntimme Oaxacassa oli peruttu. Tosiasiassahan kävimme siellä perjantaina. Virheelliset uutiset johtuivat siitä, että Meksikon liittohallitus oli perjantaina julkaissut tiedotteen jossa kertoi meidän vierailevan Meksikossa. Tiedotteessa kerrottiin liittohallituksen pyytäneen meitä myöhentämään Oaxacan matkaamme osavaltiovaalien takia. Lehdet olivat ymmärtäneet, että lykkäsimme matkaa, niiden mieleen ei tullut, etteivät Euroopan parlamentin jäsenet eivät peruisi matkaansa vaikka Oaxacan kuvernööri kieltäytyisi näitä tapaamasta. Hallituksen tiedotteen tarkoitus lienee ollut tehdä tiettäväksi, että menomme Oaxacaan ei ollut heidän ideansa, jotta Oaxacassa valtaa pitävä PRI-puolue ei voisi kritisoida liittovaltion hallituspuoluetta yrityksestä meidän välityksellämme yrittää manipuloida Oaxacan vaaleja. Kisa Oaxacan kuvernööriehdokkaiden välillähän oli hyvin tiukka.

Kaikkea sitä näkee. Lauantaina ja sunnuntaina antamiimme haastatteluihin perustuvat artikkelit Meksikon lehdissä olivat asiallisia.

Kopioin tähän istuntopuheeni laittoman puutavaran kiellosta, siitä asian ydin käy hyvin ilmi.
 
Hyvät kollegat, haluan lämpimästi kiittää alkuperäistä raportööriä, Caroline Lucasia, samoin muiden poliittisten ryhmien neuvottelijoita poikkeuksellisen hyvästä yhteistyöstä. Kiitokset myös Espanjalle, joka veti neuvotteluja ministerineuvoston puolella, ja komissiolle. Sekä komissio että neuvosto muuttivat alkuperäisiä kantojaan merkittävästi niin, että nyt EU sulkee markkinansa laittomasti hakatulta puulta.
 
Tämä kansainvälisesti merkittävä läpimurto ei olisi ollut mahdollinen ilman parlamentin suuren enemmistön tukea. Nyt on sovittu selkeästä laittoman puun kiellosta sille, joka ensimmäisenä tuo EU:ssa markkinoilla puutavaraa tai puutuotteita. Tämän toimijan on oltava selvillä puun alkuperästä. Jälleenmyyjillä on velvollisuus dokumentoida, mistä he ovat ostaneet puun tai puutuotteen ja minne he ovat myyneet sen eteenpäin. Näin tulee mahdolliseksi selvittää vaikkapa huonekalussa käytetyn puun alkuperä.
 
Parlamentti olisi halunnut kiellon koskevan koko myyntiketjua, ei vain ensimmäistä myyjää. Neuvoteltuun lakiin sisältyy kuitenkin myyntiketjun seuraavia portaita ja valvontajärjestöjä koskeva ohje olla toimimatta lain tavoitteita vastaan. Kaikkien osapuolten tulee siis kantaa vastuunsa siitä, että EU:ssa ei ole kaupan laitonta puuta.

Olen pahoillani, että neuvosto ei hyväksynyt tämän asetuksen listaamista ympäristörikosdirektiivin alle. Vetoan voimakkaasti komissioon, jotta se uudistaisi direktiivin mahdollisimman pian kattamaan myös uusimman ympäristölainsäädännön. Laittoman puun kiellon törkeimpiä rikkomisia tulee kohdella rikoksina.

Parlamentin neuvottelijat olivat huolissaan neuvoston lakitekstiin vaatimasta käsitteestä mitättömän pieni riski (negligible risk) artiklaan 5. Selvitimme, millaisissa yhteyksissä tämä käsite esiintyy nykyisessä lainsäädännössä. Se näyttää tarkoittavan riskiä, joka on käytännöllisesti katsoen nolla, esimerkiksi laiessa jotka koskevat geneettisesti muunneltuja mikro-organismeja, BSE:tä eli hullun lehmän tautia, elintarvikehygieniaa, kosmetiikkaa, maatalouden torjunta-aineita, jne.

Parlamentti hyväksyy siis käsitteen negligible risk ymmärtäen sen tarkoittavan riskiä, joka on käytännöllisesti katsoen nolla.
 
Lakiin jääneistä puutteista haluan vielä mainita painotuotteiden jättämisen soveltamisalan ulkopuolelle. Pelkään, että tästä voi tulla kasvava porsaanreikä ja kannuste siirtää kirjojen ja lehtien painamista esimerkiksi Turkkiin ja Kiinaan.
 
Globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä 20 % aiheutuu metsäkadosta, siitä iso osa laittomista hakkuista. Ne tuhoavat myös luonnon monimuotoisuutta. Menetämme laittomien hakkuiden esimerkiksi potentiaalisia lääkkeitä ennen kuin niitä on ehditty edes tutkia.
 
EU on vuosia saarnannut laitonta puuta vastaan, mutta samalla tekopyhästi tarjonnut sille yhden suurimmista markkinoista. Arviolta 20% EU:ssa myydystä puutavarasta on laitonta alkuperää. Juhlapuheista huolimatta EU on siis teoillaan edistänyt maailman luonnonmetsien hävittämistä.

Se, että EU nyt kieltää laittomasti hakatun puutavaran saattamisen markkinoille, on kansainvälisesti merkittävä läpimurto ja erinomainen esimerkki siitä, miten EU pystyy omilla teoillaan olemaan osa globaalin ongelman ratkaisua. Tällä lainsäädännöllä tuemme kaikkia niitä maailman maita, jotka haluavat panna laittomat hakkuut kuriin omalla alueellaan.