”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Jäämeren sulaminen taas ennätysvauhdissa

EU-parlamentin ympäristövaliokunta otti tänään kantaa äkillisiin mehiläisyhdyskuntien tuhoihin, joita monissa maissa on havaittu muutaman viime vuoden aikana. Valiokunta totesi torjunta-aineet yhdeksi riskitekijäksi. Oikeisto tosin yritti estää tämän sanomisen.

Ranskalainen kollegani Jose Bove kertoi tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan mehiläisille näyttää olevan kohtalokasta maatalouden torjunta-aineiden ja erään tietyn taudin yhdistelmä.

Sen mukaan terve mehiläinen pärjää vaikka pelloille levitettäisiin torjunta-aineita. Eikä tuo tautikaan yksin tapa. Mutta kun tähän tautiin sairastunut mehiläinen altistuu torjunta-aineille, yhdistelmä on kohtalokas.

Tässä tapauksessa viljelijän, joka käyttää hyönteis- ja muita myrkkyjä lisätäkseen satoaan, tulojen maksimointi haittaa toisia viljelijöitä, joihin kuuluvat mehiläiskasvattajien lisäksi kaikki, jotka tarvitsevat mehiläisiä hedelmien ja marjojen pölytykseen.

Pariisissa on kokeiltu mehiläisten kasvattamista kaupungissa. Yllättävä tulos on ollut, että kaupunkihunaja on ollut puhtaampaa kuin maaseudulla tuotettu. Ero tulee siitä, että maalla käytetään enemmän erilaisia myrkkyjä maanviljelyksessä.

EU-parlamentin kesätauko alkaa huomenna ja kirjaan tähän viime viikkojen uutisia ilmastonmuutoksesta.

Maanantain 11.7. Guardian kertoi, että Pohjoisen jäämeren jääpeite on sulanut pienemmäksi kuin koskaan ennen tähän aikaan vuodesta. USA:n National Snow and Ice Data Center:in (NSIDC) satelliittimittausten mukaan jään pinta-ala on jopa pienempi kuin vuonna 2007, jonka syyskuussa jää suli ennätyspieneksi. Jäämeren jäähän on aina pienimmillään kesän jälkeen syyskuussa vähän ennen syyspäivän tasausta.

Washingtonin yliopiston Polar Science Center ilmoitti, että Jäämeren jää on myös ohentunut. Tutkijat arvioivat, että noin 30 vuoden päästä Jäämeri voi kesäisin sulaa kokonaan. Tämä olisi noin 40 vuotta aikaisemmin kuin IPCC ennusti raportissaan vuonna 2007.

Viime viikolla aikaisemmin Guardian uutisoi tutkimuksesta, jonka mukaan Kiinan kivihiilivoimaloiden valtavat rikkipäästöt ovat peittäneet ilmaston lämpenemisen näkyvistä 2000-luvulla. Rikkidioksidihan vaikuttaa viilentävästi, päin vastoin kuin hiilidioksidi.

Ilmastonmuutoksen kiistäjäthän hehkuttavat innokkaasti sitä, että vuoden 1998 jälkeen maapallon keskilämpötilat eivät ole nousseet. Tuon vuoden jälkeen lämpenemiskäyrä näyttää melko tasaista ja tällä perusteella he väittävät lämpenemisen pysähtyneen (sivuuttaen sujuvasti sen, että nollakymmenluku oli mittaushistorian lämpimin vuosikymmen ja mittaushistorian 10 lämpimintä vuotta on mitattu vuodesta 1998 alkaen).

Uuden tutkimuksen mukaan maapallon lämpenemisen tasaantuminen johtuisikin siis Kiinan rikkipäästöistä.

Rikkidioksidi aiheuttaa kuitenkin niin suuret paikalliset ympäristöhaitat, happosateita, hengitysilman saastumista ja ennenaikaisia kuolemia, että yksinkertaisesti väestönsä terveyden suojelemiseksi Kiinan on ennen pitkää ruvettava puhdistamaan rikkipäästöjään, kuten Euroopassa on tehty jo vuosikymmeniä.

Tätä tutkimusta johtanut Bostonin yliopiston professori Kaufman totesikin, että kun Kiina alkaa asentaa savukaasujen puhdistimia voimalaitoksiinsa, ilmaston lämpeneminen todennäköisesti kiihtyy.

Tutkimus on julkaistu sarjassa Proceedings of the National Academy of Sciences. Sen mukaan maapallon keskilämpötilakäyrän tasaantuminen 1998 jälkeen johtuu rikkipäästöjen kasvun ohella siitä, että El Nino-ilmiö oli vuonna 1998 huipussaan ja sen jälkeen alkoi vaikuttaa päinvastainen La Nina-ilmiö. Lisäksi myös muutokset auringon aktiivisuudessa ovat peittäneet lämpenemistä näkyvistä.

Samaan aikaan uuden energiatekniikan rintamalla tapahtuu koko ajan. Viime vuosi oli ensimmäinen, jolloin kehitysmaat investoivat uusiutuvaan energiaan isommalla rahalla kuin teollisuusmaat, kehitysmaat 51 mrd euron ja teollisuusmaat 49 mrd euron edestä. Eniten uusiin energiatekniikoihin investoi Kiina, melkein 35 mrd euron edestä.

Maailmanpankin entinen pääekonomisti Nicholas Stern onkin varoittanut, että ellei EU tiukenna ilmastotavoitteitaan, olemme vaarassa jäädä Kiinasta jälkeen kun se rynnistää puhtaan energiatekniikan investoijana ja osaajana. Sternin kirjoitus julkaistiin Financial Timesissa viime viikon maanantaina.

Erityisen nopeasti parina viime vuonna on kehittynyt aurinkoenergia. Saksassa talojen katoille asennettiin aurinkopaneeleita viime vuonna 132 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Italiassa kasvu oli 59 prosenttia ja Ranskassa 150 prosenttia.

Ernst & Young ennustaa aurinkopaneelien hinnan tippuvan hyvin nopeasti myyntimäärien kasvaessa. Vuonna 2009 aurinkosähköpaneelin hinta oli 2 dollaria watilta, tänä vuonna se on 1,50 taalaa per watti. Ernst & Young arvioi hinnan laskevaan dollariin per watti vuonna 2013.

Tämä kehitys tarkoittaa, että aurinkosähköstä tulee piankin taloudellisesti kilpailukykyistä ilman tukitoimiakin.

Minun veikkaukseni on, että kun ihmiset eteläisemmässä Euroopassa oppivat, että sähköä saa katolta aurinkopaneelista, entistä useampi alkaa pitää moraalittomana ydinvoimaa, joka jättää vaarallisia jätteitä kymmenientuhansien seuraavien sukupolvien huoleksi. Silloin ydinvoimaan nojaava teollisuus voi hyvinkin joutua ostoboikottien kohteeksi.

Jopa Ranskassa, joka on ollut suunnilleen maailman vannoutunein ydinvoimamaa, kolme neljäsosaa kansalaisista kannattaa ydinvoimasta luopumista.

Ranskan hallituskin listasi viime viikolla ydinvoimasta luopumisen yhdeksi mahdolliseksi tulevaisuuden energiavaihtoehdoksi, vaikka energiaministeri totesikin, ettei hallitus sitä kannata. Kansalaiset kuitenkin kannattavat.

Ydinvoiman kompuroinneista tulee koko ajan uusia uutisia. Ranskalaisessa Tricastinin ydinvoimalassa tapahtui viime viikon alussa räjähdys, joka nosti taivaalle paksun tumman savupilven.

Voimalan omistaja EDF kiirehti vähättelemään tapausta, koska räjähdys tapahtui muuntajassa eikä voimalan radioaktiivisissa osissa. Mutta ydinvoimalan sähköjärjestelmän pettäminenhän Fukushimankin reaktorien tuhon sinetöi. Vasta edellisviikolla Ranskan ydinturvaviranomainen oli todennut 32 turvallisuuspuutetta Tricastinin reaktorissa numero 1.

Japanin ydinvoima-alan uskottavuus kärsi kolauksen viime viikolla, kun paljastui, että Kyushu-sähköyhtiö oli määrännyt firman työntekijöitä osallistumaan ”tavallisina kansalaisina” tilaisuuteen, jonka tarkoitus oli kartoittaa kansalaisten mielipiteitä siitä, pitäisikö Etelä-Japanin ydinvoimalat käynnistää uudelleen.

Entäpä fossiilienergia? EU-parlamentissa on tänä vuonna puhuttu todella paljon kahdesta epäkonventionaalisesta fossiilisesta energianlähteestä, tervahiekasta ja liuskekaasusta.

Liuskekaasuvarat ovat suuret ja niiden hyödyntäminen voisi esimerkiksi Britannian Shellin entisen johtajan lordi Oxburgin mukaan moninkertaistaa kaasuvarannot. Kaasuliusketta on paljon myös EU:n alueella.

Mutta hinta ympäristölle on kova. Ranska onkin jo ehättänyt kieltämään frakkauksen, jossa kallioon aiheutetaan halkeamia johtamalla siihen kovalla paineella vettä.

USA:n Forest Servicen tuore tutkimus kertoo siitä, että maan ja vesistöjen saastumisen vaara onkin suuri. Koealueelle Länsi-Virginiassa levitettiin 75 000 gallonaa frakkausvettä neljänneseekkerin alueelle. Kahdessa päivässä aluskasvillisuus oli kuollut. 10 päivässä puiden lehdet alkoivat ruskistua. Kahdessa vuodessa yli puolet koealan 150 puusta oli kuollut.

Epäkonventionaalisten fossiilivarojen hyödyntämisen hinta ympäristölle on kamala. Samaa kertovat kuvat niistä Kanadan alueista, joista tervahiekkaa on kaivettu öljyn valmistamiseksi. Kanada on jo monen kuukauden ajan lobannut kiivaasti, jotta EU kohtelisi tervahiekkaöljyä ”tavanomaisena” öljynä laskettaessa liikennepolttoaineen hiilidioksidipäästöjä. Toivon, että komissio ei tähän epärehellisyyteen alistu, se olisi täysin vastoin vuoden 2008 ilmastolakipaketin yhteydessä sovittua liikennepolttoaineen elinkaaripäästöjen alentamista.

Eikä se ”perinteinenkään” öljyntuotanto ole puhdasta puuhaa. Viime viikolla Guardian kertoi uudesta raportista, joka ensi kertaa paljasti tietoja Pohjanmeren öljynporauslautoilla tapahtuneista vuodoista. Vakavampia öljyvuotoja tapahtuu Pohjanmerellä sen mukaan noin kerran viikossa.

Kun tilanne on tämä Pohjanmerellä, tuntuu entistä huolestuttavammalta, että Jäämeren jään sulaminen on synnyttämässä uudenlaisen kultakuumeen Jäämeren alla piilevien öljy- ja kaasuvarojen hyödyntämiseksi.

Ja lopuksi: Guardian julkaisi sunnuntaina ja Reuters maanantaina yhteenvedot siitä, mitä maailman maat ovat tekemässä hiilidioksidipäästöjen hillitsemiseksi. http://uk.reuters.com/article/2011/07/11/greenbiz-us-carbon-schemes-idUKTRE76A2GJ20110711

Kiina suunnittelee päästökauppaa kuudella tärkeimmistä teollisuusalueistaan vuodesta 2013 alkaen ja kaksi vuotta myöhemmin päästökauppa on tarkoitus laajentaa koko maahan.

USA:ssa ei ole liittovaltion päästövähennystoimia, mutta ryhmä koillisia osavaltioita aloitti sähköntuottajien päästökaupan vuoden 2009 alusta. Kalifornia ja joukko muita läntisiä osavaltioita on aloittamassa päästökaupan ensi vuonna.

Japani aloitti päästökaupan pääkaupunkialueella viime vuonna. Australia on toteuttamassa päästöveron, joka muuttuu päästökaupaksi vuonna 2015. Uusi Seelanti aloitti päästökaupan viime vuonna.

Samansukuisia päästörajoitustoimia on suunnitteilla myös ainakin Etelä-Koreaan, Taiwaniin ja Intiaan. Intian malli on mielenkiintoinen, siihen kuuluu 8 teollisuudenalaa, joiden osuus maan teollisuuden energiankulutuksesta on 54 prosenttia. Firmoille annetaan energiatehokkuusnormit. Jos ne pystyvät panemaan paremmaksi, ylijäämän saa myydä.

Ilmastonmuutos etenee, mutta niin etenevät onneksi myös toimet päästöjen hillitsemiseksi, ja turvallinen uusiutuva energia.