”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Blog Listing

Jaa etteikö EU:n elvytyspaketista ole saanut keskustella

Hesarissa Perussuomalaisten johtohahmot itkevät ihme krokotiilinkyyneleitä EUn elvytyspakettia koskevan keskustelun vähäisyydestä.

Halla-aho sanoo muun muassa: ”Jos me emme saa puhua eduskunnassa ja sillä tavoin niin sanotusti hidastaa asian käsittelyä, niin mitkä sitten ovat keinoja, joilla meidän pitäisi oppositiosta tätä asiaa lähestyä?” Hän sanoo myös, että ”Eduskunnassa nähtiin, että hallituspuolueilla ja kokoomuksella ei ole minkäänlaista halua osallistua keskusteluun.”

No, laskin vähän tilastoa siitä, minkä verran on puhuttu: Viime kesänä ennen EU-huippukokousta suuri valiokunta käsitteli hallituksen neuvotteluvaltuuksia elvytyspaketista kahteen otteeseen. Tätä varten suuri valiokunta kuuli ministerin lisäksi yhteensä 26 asiantuntijaa ja sai 6 muiden valiokuntien lausuntoa.

Eduskunnan syysistuntokauden aluksi 9.9.20 täysistunto keskusteli elpymispaketista pääministerin ilmoituksen pohjalta, puheenvuoroja käytettiin 103.

1.12.20 eduskunnan täysistunto käsitteli elvytyspaketin rahojen käyttöä, eli kestävän kasvun ohjelmaa. Puheenvuoroja käytettiin 105.

Asian päätöskäsittelyn keskustelu täysistunnossa oli 17.2.21, puheenvuoroja oli 69.

16.2.21 eduskunnan täysistunto keskusteli elpymispakettia koskevasta välikysymyksestä, jossa käytettiin 153 puheenvuoroa.

Varsinainen virallinen päätös elvytyspaketista tehdään siinä yhteydessä, kun päätetään Suomen EU-jäsenmaksuosuudesta EUn seuraavalle 7-vuotiselle kehysbudjettikaudelle. Sen lähetekeskustelu täysistunnossa oli 16.2.21, puheenvuoroja pidettiin 110.

Asia käsiteltiin valtiovarainvaliokunnassa, joka sai asiasta lausunnot 2 muulta valiokunnalta ja kuuli 23 asiantuntijaa.

Asian päätöskäsittely täysistunnossa alkoi tiistaina 11.5.21. Siinä istunnossa pidettiin puheenvuoroja 243, joista yli 200 ennen puoltayötä. Puolenyön jälkeen puheenvuoroja käyttivät lähinnä perussuomalaisten edustajat.

Keskustelu jatkui keskiviikkona 12.5.21 alkaneessa täysistunnossa, joka jatkui lauantain 15.5. aamuyöhön. Tässä istunnossa käytettiin 285 puheenvuoroa. Keskiviikkona ja perjantaina keskustelussa olivat jonkin aikaa mukana ainakin pääministeri ja valtiovarainministeri. Muut puheenvuoron käyttäjät olivat lähinnä perussuomalaisten edustajia, joiden puheenvuoroissa siteerattiin jo vanhaa virsikirjaa, Punahilkka-satua ja kansanedustajille tulleita sähköposteja.

Jos perussuomalaisten mielestä he ”eivät saaneet puhua”, niin millaista käsittelyä perussuomalaisten johto pitäisi sellaisena että ”sai puhua”?

Alla linkkejä mietintöihin ja pöytäkirjoihin.

Suuren valiokunnan ensimmäinen lausunto asiasta viime heinäkuussa.

Suuren valiokunnan toinen lausunto, sen jälkeen kun elpymispakettiehdotuksen sisältö oli täsmentynyt ja EUn ministerineuvoston oikeuspalvelu oli antanut arvionsa siitä, onko ehdotus EUn perussopimuksen mukainen.

Täysistuntokeskustelu 9.9.2020 pääministerin ilmoituksen pohjalta.

EU:n ns omien varojen päätös (joka on siis Suomen jäsenmaksu EU:lle EUn seuraavan 7-vuotisen budjettikehyksen rahoittamiseksi, elvytyspaketti on tämän päätöksen osa. Siinä linkit ja valtiovarainvaliokunnan mietintöön ja VaV:lle annettuihin muiden valiokuntien lausuntoihin sekä myös linkit asian lähete- ja päätöskäsittelykeskusteluihin täysistunnossa.

Kestävän kasvun ohjelma eli suunnitelma siitä, miten elvytyspaketin rahat käytetään. Myös tässä linkit lähete- ja päätöskäsittelykeskusteluihin täysistunnossa sekä valtiovarainvaliokunnan mietintöön.