Istunnossa värikäs ilmastokeskustelu
Union of concerned scientists on tehnyt haastattelututkimuksen ilmastontutkijoiden keskuudessa USA:ssa. Yli puolet sanoo, että hallitus on yrittänyt painostaa heitä vähättelemään ilmastonmuutoksen uhkaa. Se nyt on tiedetty ennestään, mutta hyvä kun siitä on oikein tutkimustieto.
Eilinen Hesari on julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan suomalaiset ovat vakavasti huolissaan ilmastonmuutoksesta. 60 % kannattaa jopa EUn yksipuolisia päästöväh sitoumuksia.
Päivän uutinen on se, että EU:n komissio on jälleen kerran lykännyt lakiehdotusta, jolla säädettäisiin autojen hiilidioksidipäästöille sitovat rajat. Hyvä osa komission tämänpäiväisessä päätöksessä on se, että autojen polttoaineen elinkaaren hiilidioksidipäästöiltä vaaditaan 1 %:n alenemista vuosittain. Tämä tarkoittaa, että autojen polttoaineeseen on lisättävä kasvava määrä biopolttoainetta, mutta sellaiseksi ei kelpaa ”biopolttoaine”, jonka tuotantoprosessissa on aiheutettu yhtä suuret päästöt kuin jotka sillä on tarkoitus korvata. Toisin sanoen ympäristöhuijaus biopolttoaineilla estetään. Hyvä!
Täysistunnon alussa puhemies Pöttering esitti lausunnon, jossa hän tuomitsi toimittaja Hrant Dinkin murhan Turkissa. Pidimme hiljaisen hetken.
Ilmastosta käytiin värikäs keskustelu. Ympäristökomissaari Dimas vaati autoille sitovia päästörajoja. Saksan ympäristöministeri Sigmar Gabriel totesi, että kohta teollisuusmaissa elää 4 mrd ihmistä. Jos he elävät kuin me nyt, tarvittaisiin 2 maapalloa. Afrikka, joka vähiten syypää ilmastonmuutokseen, kärsii siitä eniten. UEN-ryhmän O’Neachtain sanoi, että ”ei pidä odotaa myrskyä ennen kuin alkaa korjata kattoa”. Saksalainen vihreä Rebecca Harms arvosteli Saksan hallitusta kirpeästi siitä, että se vastustaa sitovien hiilidioksidipäästörajojen asettamista autoille. ”Saksan hallitus ei nyt puolusta ilmastoa vaan Porschea”, totesi Rebecca.
Ministeri Gabriel väitti vääräksi tiedoksi sitä, että Saksan hallitus vastustaisi lakia, jolla rajoitetaan autojen hiilidioksidipäästöjä, autoteollisuushan on itse luvannut, että vuonna 2012 eurooppalaisten uusien autojen keskimääräiset päästöt ovat korkeintaan 120 g/km. MUTTA hän totesi, että osa siitä pitää toteuttaa biopolttoaineilla ja pitää odottaa, että sen tuotantokapasiteetti on olemassa. Toisin sanoen Gabriel vahvisti juuri sen, mistä muun muassa vihreät ovat varoittaneet: autoteollisuus haluaa vaihtaa moottorien polttoainetehokkuusvaatimuksen biopolttoaineisiin. Se ei ole ympäristön kannalta ollenkaan kestävää.
Irlantilainen konservatiivimeppi Avril Doyle sanoi, että jopa Irlannin sanomalehdet kertovat Saksan vastustavan autojen pakollisia CO2-päästörajoja. Liberaalimeppi Chris Davies totesi, että Saksa on allokoinut teollisuudelleen liian isot hiilidioksidipäästökiintiöt, tämä asia pitää korjata, jotta maa olisi uskottava ilmastonsuojelussa. Vihreä meppi Claude Turmes sanoi, että juuri autojen päästörajoitusasiassa näkyy ristiriita sanojen ja tekojen välillä. Henrik Lax ehdotti, että europarlamentti aloittaa ilmastodialogin USA:n uuden kongressin kanssa.
Keskustelussa kaksi oikeistomeppiä kiisti ilmastonmuutoksen. Puheensa lopuksi he kuitenkin suosittelivat ydinvoimaa ilmastonmuutoksen ratkaisuksi.
Reuters kertoo, että YK suunnittelee kutsua syyskuuksi koolle noin 20 suurimman maan johtajien hätäkokouksen ilmastosta. Hyvä!
Paperiteollisuus vastustaa biomassaenergian lisäämistä. Paperipatruunat pelkäävät, että puuraaka-aineelle tulee toinenkin ostaja. Paperiteollisuus saboo, että puukuidun muuttaminen paperiksi tuottaa 4 kertaa enemmän rahaa ja 6 kertaa enemmän työpaikkoja kuin sen polttaminen energiaksi. Mutta huonekalujen tekeminen puusta tuottaa rahaa ja työllisyyttä yli 10 kertaa enemmän kuin paperin teko. Suomessa paperiteollisuus on takavuosina ollut vaikuttamassa huonekaluteollisuuden alasajoon. Suomalaisesta puusta tehdäänkin enemmän huonekaluja Tanskassa kuin Suomessa.