”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Isänmaan turpeessa

Kommentti 18.09.08

Lehtitietojen mukaan ministeri Pekkarinen on eilen eduskunnassa arvostellut minua siitä, että olen Europarlamentissa toiminut Suomen hallituksen turvelinjauksen vastaisesti.

Tunnustan reilusti ja oikein mielelläni sen, että Europarlamentissa olen tehnyt parhaani valistaakseni kollegoita siitä, että turvelobbarien väitteet ovat silkkaa soopaa. Parlamentin teollisuus- ja energiavaliokunnassa ne mepit jäivätkin selvään vähemmistöön, jotka ajavat turpeen luokittelua uusiutuvaksi EU:n uusiutuvan energian direktiivissä.

Pekkarinen itse muistaa hallitusohjelman tekstin väärin – tarkoitushakuisesti. Hallitusohjelmassa sanotaan hallituksen ajavan turpeen luokittelua hitaasti uusiutuvaksi ottaen kuitenkin huomioon tieteen tulokset.

Tieteen sana on ihan selvä, turve on kaukana uusiutuvasta. YK:n asiantuntijaelin IPCC totesi hiljattain, että turpeen päästökerroin on sama kuin kivihiilen. Myös suomalaisia turpeen päästötutkimuksia johtanut professori Savolainen on julkisesti sanonut turvelobbarien vääristelevän tutkimustuloksia. Kansainväliset ja suomalaiset tutkijat ovat siis ihan yhtä mieltä.

Pekkarinen vetoaa myös siihen, että Saksa on äskettäin tukenut ruskohiilen käyttöä. Saksa ei kuitenkaan ikinä ole ajanut ruskohiilen julistamista uusiutuvaksi. EU ei estä suomalaisia käyttämästä turvetta, päästöt vain pitää laskea rehellisesti. EU ei edes estä Suomea antamasta turpeelle tukiaisia, vaikka se onkin ilmastonsuojelun kannalta älytöntä. Rajalliset verovarat tulee toki käyttää ilmastonmuutosta hillitsevien eikä sitä pahentavien energiaratkaisujen tukemiseen.

Europarlamentissa olen siis turveasiassa ajanut rehellisyyttä tieteen tuloksia kohtaan. Kansainvälisestä ilmastonsuojelusta tulisikin toivoton sekasotku, jos kukin maa laskisi erilaisten energianlähteiden päästöt oman mielensä ja oman maansa teollisuuslobbarien tahdon mukaisesti. Jos EU luokittelisi turpeen uusiutuvaksi, esimerkiksi Indonesia valtavine turvevaroineen porskuttaisi perässä. Sen jälkeen voitaisiinkin heittää hyvästit kaikille toiveille ilmastonmuutoksen hillitsemisestä.

Se, että Suomen hallituksen nimissä on ajettu turpeen uusiutuvuutta, on saanut minut häpeämään silmät päästäni. Toivon, että tälle hölmöilylle pantiin nyt piste.