”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

IPCC: ilmastonmuutos oletettua pahempi

Jukka tunnisti tosi paljon linnunääniä, ainakin peippo, keltasirkku, palokärki, jokin muukin tikka. Tuulee edelleen kamalasti.

IPCC julkisti tänään neljännen arvioraporttinsa toisen osaraportin, joka käsittelee ilmastonmuutoksen seurauksia ja sitä, mitä ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi on tehtävä. Raportin mukaan ilmastonmuutoksen seuraukset tulevat esiin voimakkaampina ja nopeammin kuin on oletettu. Seuraukset ovat hyvin epäoikeudenmukaisia, ensimmäiseksi ja pahite kärsivät köyhimmät maat ja myös rikkaitten maitten köyhimmät ihmiset. Mutta juuri köyhimmät ovat vähiten aiheuttaneet ilmastonmuutosta. Minä pelkään että tästä asiasta tulee suuri katkeruuden ja kansainvälisten jännitteiden aihe.

IPCC:n mukaan ilmastopakolaisten määrä voi nousta 50 miljoonaan jo vuoteen 2010 mennessä, siis niiden ihmisten määrä, jotka joutuvat lähtemään kotikonnuiltaan ilmastonmuutoksen vuoksi, esimerkiksi merenpinnan nousun tai peltojen kuivumisen takia. Sopeutuminen ilmastonmuutokseen vie Afrikan kansantulosta ainakin 5-10 %.

Ensimmäinen osaraportti julkistettiin helmikuussa ja se käsitteli ilmastonmuutoksen tieteellistä perustaa.