”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Ilmastovinkkejä

Voiman kolumni 21.6.2007

Myös yksilö voi suojella ilmastoa, vaikka isoihin muutoksiin tarvitaan lakeja, kansainvälisiä sopimuksia ja sen sellaista.

Suomalaisen ja eurooppalaisen hiilidioksidipäästöt nuppia kohden ovat reilut 10 tonnia vuodessa. Vuoteen 2030 mennessä niistä tulisi leikata noin kolmannes, vuoteen 2050 neljä viidesosaa.

Keskivertosuomalaisen isoin päästöpotti tulee asunnon lämmöstä ja sähköstä, toiseksi isoin liikkumisesta ja kolmas ruoan tuotannosta ja kuljetuksesta.

Iso ilmastosuojeluteko on asunnon remontoiminen energiapihimmäksi ja /tai lämmityksen vaihto sähköstä tai öljystä vaikka maalämpöön tai pelletteihin. Jokainen pystyy vaikuttamaan energian kulutukseensa. Astetta viileämpi huonelämpö säästää energiaa 5 %. Talvisin ei kannata hikoilla yli 21 asteessa, kotoa lähtiessä lämpöä voi pudottaa muutaman asteen.

"Vihreä" eli uusiutuvalla energialla tuotettu sähkö on päästötöntä ja lisälasku vain muutama euro vuodessa. Ohjeet löytää netistä www.vaihdavirtaa.fi

Valmiustilat voivat haukata kodin sähkönkulutuksesta jopa 10 %. Virta kannattaa katkaista, kun vekotinta ei käytä. Pienoisloistelamppu tuottaa saman valon 20-25 %:lla hehkulampun viemästä sähköstä. Ero on niin suuri, että lamppuvaihdolla säästää myös rahaa.

Keskiverto eurooppalainen uusi auto tupruttaa hiilidioksidia 180 g/km, eli 6 kilsan matkalla kilon ja 6000 kilometrillä tonnin. Yli puolet suomalaisten tekemistä päivittäisistä automatkoista on alle 6 km:n mittaisia. Kun vaihtaa auton pyörään 6 km:n päivittäisellä työmatkalla, päästösäästöä kertyy vuodessa puoli tonnia.

Helsinki-Bangkok menopaluulento tupruttaa hiilidioksidia yli 5 tonnia henkeä kohden. Jos lennät, voit maksaa päästövähennyksiä tekevälle rahastolle maksun, jolla rahoitetaan kehitysmaihin esimerkiksi aurinkopaneeleita tai tuulivoimaloita sen verran, että päästösi neutraloituvat. Lisää tietoja lentopäästöistä ja niiden hyvittämisestä saa vaikka sivulta www.atmosfair.de

Mitä lähempänä tuotettua ja mitä kasvisvoittoisempaa ruokaa syöt, sen parempi. Kierrättämällä hyötyjätteet vähennät tuotantoon kuluvaa energiaa, erottelemalla biojätteet kompostiin estät niitä tuottamasta kaatopaikalla metaania, joka on 20 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi.

Hyvää kesää!