Ilmastotoivoa
Upporikkaan pariskunnan Bill ja Melinda Gatesin säätiö on menettänyt 1,9 miljardia dollaria.
Uutisen huono puoli on, että säätiöllä on vähemmän rahaa maailman köyhien terveyden edistämiseen, polion, malarian ja HIV-AIDS -tartuntojen torjumiseen sekä sukupuoli- ja ehkäisyvalistukseen.
Hyvä puoli uutisessa on tappion syy, fossiilisijoitusten arvon lasku.
Suuret sijoittajat alkavat ottaa ilmastoriskit tosissaan. Esimerkiksi Norjan eläkerahasto on päättänyt irtautua kivihiilisijoituksista, samoin Nordea-pankki.
Valtaosa maailman fossiilivaroista pitää jättää maahan, muuten ilmastonmuutos ryöstäytyy käsistä. Mutta öljy-, kaasu- ja hiilifirmojen osakkeet on totuttu hinnoittelemaan olettaen että kaikki varannot poltetaan. Osakkeet on siis roimasti ylihinnoilteltu. Ne ovat riski omistajilleen.
Viime vuonna kivihiilen poltto Kiinassa ja maailmassa polki paikallaan, tänä vuonna se on laskenut. Öljynkin hinta on alamaissa. Shell päätti luopua Jäämeren öljyn porauksesta, koska se ei kannata.
Virta vie kohti uusiutuvaa energiaa, jonka hinnat laskevat. Yhdysvaltalaisen investointipankki Lazardin mukaan uutta sähköntuotantoa saa edullisimmin tuulesta ja auringosta, tuulivoimateknologian hinta on kuuden vuoden aikana laskenut 60 % ja aurinkopaneelien 80%.
Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan viime vuonna melkein puolet maailman sähköntuotantoinvestoinneista tehtiin uusiutuvaan energiaan. EU-alueella valtaosa uudesta sähköntuotannosta on jo vuosien ajan ollut tuuli- ja aurinkovoimaa.
Tänä vuonna maapallon keskilämpötila on ensimmäisen kerran yli asteen korkeammalla kuin ennen teollistumisen alkua. Ilmakehässä on hiilidioksidia enemmän kuin koskaan ihmislajin olemassaolon aikana.
Olemme ensimmäinen sukupolvi, joka tuntee ilmastonmuutoksen vaikutukset, ja viimeinen, joka pystyy tekemään asialle jotakin. Puhtaan tekniikan nopea kehittyminen luo toivoa.
Suomalainen SITRA julkaisi tällä viikolla tutkimuksen, jonka mukaan maailman ilmastopäästöjä voidaan leikata neljänneksellä seuraavan 15 vuoden aikana, ottamalla laajempaan käyttöön 17 jo nyt toimivaa keinoa, joista tärkein on uusiutuva energia. Dubaissakin saa jo sähköä halvemmalla aurinkopaneeleista kuin kotimaista kaasua polttavista voimalaitoksista. Toivon, että Pariisin ilmastokokous joulukuussa kykenee näyttämään suunnan fossiilienergiasta luopumiseen kokonaan.
Jopa Saudi-Arabian entinen öljyministeri sheikki Zaki Yamani on todennut, että öljyn aikakausi päättyy ennen öljyn loppumista, ei kivikausikaan päättynyt kivien loppumiseen.
Kolumni Aamulehdelle 22.11.2015