”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Ilmastopaketin romutusyritykset kaatuivat

Puola ja Italia eivät EU-huippukokouksessa onnistuneet torpedoimaan ilmastopakettia, eli huippukokous vahvisti sen että paketti käsitellään tämän vuoden aikana, ja komission ehdotusten ”perusarkkitehtuuri” säilytetään. Sarkozy oli lehdistötilaisuudessa sanonut voivansa vakuuttaa, että päätös ei syntynyt helpolla.

Huomaan olevani pääministeri Vanhasen kanssa samaa mieltä siitä, että talouskriisistä päästään ulos satsaamalla uuteen tekniikkaan. 1990-luvun alun Suomessa se oli matkapuhelintekniikka, nyt se on päästöjä vähentävä energiatekniikka.

Europarlamentin näkökulmasta särö huippukokouksen päätöksissä oli kuitenkin se, että niiden mukaan päätös ilmastopaketista tehdään joulukuun huippukokouksessa. Sehän kuuluisi tehdä ihan normaalisti ministerineuvoston ja Europarlamentin yhteispäätöksenä. Toisin sanoen Sarkozyn pyrkimys sivuuttaa parlamentti päätöksenteosta ei ole ohi.

Guardian kertoo, että autojen myynti on romahtanut ympäri maailmaa. Britanniassa uusien autojen rekisteröinti putosi syyskuun 2007 ja tämän vuoden syyskuun välillä 26 %. USA:ssa puuhataan autoteollisuudelle 25 mrd dollarin tukipakettia. Japanissa Toyotan myynti laski 32 % syyskuusta 2007 tämän vuoden syyskuuhun. Elokuussa Land Roverien myynti laski 58 % ja Chryslerien 66 %. Mutta bensapihien ”cityautojen” myynti on kasvanut 17 %.