”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Ilmastonsuojelu maksaa 10 – 15 euroa kuussa

Kauppalehti kertoo, että Kiina on kieltänyt julkaisemasta ympäristöraporttia, josta käy ilmi että vuonna 2004 ympäristötuhot alensivat kansantuotetta 3 % ja niiden rahallinen arvo oli 50 mrd €. Asiantuntijat tosin sanovat lukua aliarvioiduksi. Tässä kuussa oli tarkoitus julkistaa vastaavat luvut vuodelta 2005. Ilmeisesti ne salataan myös. Tämän kuun alussa Kiina kielsi ulkomaisia tutkimuslaitoksia keräämästä tietoja ja tekemästä haastatteluja, kielto koskee mm ympäristöselvityksiä.

Tulin Brysseliin vasta illansuussa. Kun läksin lentokentältä kohti parlamenttia, suuri punainen aurinko roikkui lähellä horisonttia. Taivaalla näkyi lentokoneiden valkoisia juovia, jotka sojottivat ristiin rastiin sinne tänne, kuin valkoiset neulat.

Die Welt-lehti kertoo konsulttifirma McKinseyn arvioineen, että ilmastonsuojelun vaatimat nopeat päästövähennykset ovat tehtävissä, mutta maksavat aika lailla, 60 – 80 mrd euroa vuodessa. No, henkeä kohden tämä tarkoittaa 120 – 160 € vuodessa eli 10 – 15 € kuussa. Ei se nyt ihan toilkuton hinta ole, jos sillä pidetään planeetta asumiskuntoisena lapsille ja lapsenlapsille. Selvityksen mukaan edullisin keino vähentää päästöjä on talojen parempi lämmöneristys, joka maksaa itse itsensä. Sen sijaan hiilivoimalaitosten muuttaminen ”päästöttömiksi” tulee sangen kalliiksi. Myös metsien hävityksen estäminen on edullinen tapa suojella ilmastoa.

Olkiluodon kompurointi on heikentänyt ranskalaisen ydinvoimayhtiö Arevan tulosta viime vuonna. Yhtiön nettovoitto laski 38 % edellisvuodesta.

Kodinkoneiden valmistajafirmat ovat alkaneet vaatia sitovaa lainsädäntöä energiatehokkuudesta. Ala on tehnyt lehmänkäännöksen, aiemmin he ovat halunneet suosia vapaaehtoisia toimia.

International Herald Tribune ylistää Japania, koska maa on onnistunut dramaattisesti vähentämään energiankulutusta tinkimättä vauraan yhteiskunnan mukavuuksista. Artikkeli kertoo, että maailman viidestä suurimmasta aurinkopaneelivalmistajasta neljä on japanilaisia. Sikäläinen uuden tekniikan edistämisorganisaatio testaa parhaillaan ohuita taipuisia mukana kannettavia aurinkopaneeleita.

Illalla joskus iltakymmenen jälkeen toimistolta kotiin mennessäni huomasin että Luxemburgin aukion ravintoloissa oli jo ulkopöydät, niissä istui vieläkin ihmisiä.