”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Ilmastonmuutosta puidaan jo oikeudessa

International Herald Tribunessa on mielenkiintoinen uutinen alaskalaisesta Kivalinan inuiittikylästä, joka on haastanut parisenkymmentä öljy-yhtiötä oikeuteen ja vaatii niiltä korvauksia ilmastonmuutoksen haitoista. Tässä pikku kylässä on vain 400 asukasta, mutta oikeusjutulla voi olla valtavat seuraukset. Perinteisesti kylän rantoja on talvisin suojannut jää, mutta ilmastonmuutoksen myötä jää on vähentynyt, mikä on jättänyt rannat alttiiksi talvimyrskyjen aiheuttamalle eroosiolle. Perinteisesti rannoilla on ollut jäätä lokakuusta, mutta tänä talvena jäätä ei ole vieläkään muodostunut, vaikka ollaan jo tammikuussa. Kylä vaatii öljy-yhtiöitä kustantamaan kylän siirron, jonka hinnaksi arvioidaan 400 miljoonaa dollaria. Vastaavia oikeusjuttuja on tulossa muitakin.

Kovin juttu Kiwalinan haasteessa on se, että öljy-yhtiöt ovat juonitelleet heikentääkseen tietoisuutta päästöjen yhteydestä ilmastonmuutokseen muun muassa ”tekaistujen kansalaisjärjestöjen ja tieteellisten elimien avulla”. Vastaavia syytöksiä esitettiin aikoinaan tupakkayhtiöitä kohtaan, ja syytökset kyettiinkin osoittamaan todeksi. Oikeusjuttu voi johtaa siihen, että öljy-yhtiöiden johdon sähköposteja aletaan setviä. Haa, odotankin tosi kiinnostuneena, mitä ”öljy-yhtiöiden sähköpostigatesta” aikanaan löytyy!

Tällä hetkellä juristit ovat epäileväisiä sen suhteen, voivatko tällaiset vahingonkorvausvaatimukset menestyä oikeudessa. Mutta Michael B. Gerrard, joka on Columbian yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan professori ja johtaa sen ilmastonmuutosoikeuden yksikköä, sanoi että myös ensimmäisissä tupakkaoikeudenkäynneissä vahingonkorvausten vaatijat vetivät vesiperän. Mutta he jatkoivat sinnikkäästi, ja lopulta he saivat suurvoiton.