”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Ilmastonmuutos vaikuttaa jo meihin eikä vasta lapsenlapsiimme

Vihreä ryhmä lounasti ”Pekingin kauppakamarin” kanssa. Kyseessä eivät olleet kiinalaiset liikemiehet vaan eurooppalaisten firmojen Pekingin edustajat. Keskustelu oli hyvin mielenkiintoinen ja suorasukainen. He puhuivat tosi paljon tuoteväärennyksistä ja tekijänoikeuksien loukkauksista. Opin muun muassa, että leluja Kiinasta Eurooppaan tuovat firmat tarkistavat vain 2 % leluista, japanilaiset yritykset valvovat tuotantoketjujaan paljon tiukemmin.

Parin vuoden takainen suuronnettomuus, jossa muuan tehdas pilasi 9 miljoonan asukkaan kaupungin juomaveden bentseenillä, johti kyseiselle firmalle vain 20 000 euron sakkoihin. No eipä ole kovin ponnekasta kannustusta ympäristölakien noudattamiseen.

Tapasin ruotsalaisen ex-mepin, joka on ryhtynyt lobbaamaan tekemäni budjettialoitteen puolesta. Se koskee rikkidioksidin päästökaupan aloittamista Itämerellä. Tuntui kivalta saada konservatiivipoliitikolta tukea.

EU:n komissio on päättänyt kieltää sinievätonnikalan pyynnin Välimerellä ja Itä-Atlantilla. Vihreät kalastusekspertit sanovat, että päätös voi hyvinkin olla myöhässä. Olen lukenut tosi huolestuneena raportteja siitä, että herkullisen tonnikalan kannat Välimerellä ovat hurjaa vauhtia hupenemassa. Ei ole montakaan vuotta siitä, kun tonnikalaa oli vaikka kuinka. On tosi raivostuttavan lyhytnäköistä hävittää ylikalastuksella tällainen arvokas luonnonvara. Toivottavasti pyyntikielto ehtii auttaa tonnikalaa ja toivottavasti sen noudattamista valvotaan. EU:lla on kalastusasioissa perinteisesti aivan liian lepsu linja, esimerkiksi viime vuonna EU neuvotteli itselleen kansainvälisessä ICCAT-järjestössä tonnikalan kalastuskiintiön, joka oli kaksinkertainen verrattuna tieteellisten asiantuntijoiden suosittelemaan.

Euroopan tuulivoimajärjestö EWEA kiittelee komission sähkö- ja kaasumarkkinapäätöstä hyväksi, mutta katsoo sen silti jääneen puolitiehen, koska esityksen mukaan sähkö- ja kaasuyhtiöiden sallittaisiin edelleen olla mukana omistamassa jakeluverkkoyhtiöitä. EWEA vertaa tätä siihen, että lentoyhtiöt saisivat omistaa taivaan. No, jotkut tapaamani lentoyhtiöiden edustajat kyllä käyttäytyvät kuin omistaisivat taivaan. Mitä tulee sähköverkkoihin, on tosi tärkeää että myös pienillä sähköntuottajilla, esimerkiksi tuulivoimalaitosten omistajilla, on pääsy verkkoon eli oikeus myydä sähkönsä verkon kautta kuluttajille. Ja minusta se oikeus pitäisi olla jokaisella, joka tuottaa sähköä vaikka vain kotitalonsa katolle pannulla aurinkopaneelilla.

IPCC on eilen julkistanut ennakkotietoja tulevasta raportistaan. Sen mukaan on hyvin epätodennäköistä, että maapallon lämpeneminen enää saataisiin pysymään alle kahdessa asteessa. Se on tosi huono uutinen, koska tiedetään, että yli kahden asteen lämpeneminen aiheuttaa tosi vakavia seuraukia. IPCC on eilen sanonut myös, että ilmastonmuutoksen vaikutukset tuntuvat aiempia ennusteita nopeammin. Guardian kertoo, että professori Martin Parry, raportin tuottaneen IPCC:n työryhmän toinen puheenjohtaja, oli sanonut: ”Meillä on ollut tapana puhua siitä, että ilmastonmuutoksen seuraukset vaikuttavat lastemme ja lastenlastemme elämään. Nyt tiedämme niiden vaikuttavan meihin.” Rajendra Pachauri, IPCC:n johtaja, oli kertonut Intian vehnäntuotannon olevan jo laskussa ilmastonmuutoksen vuoksi. Parry oli todennut, että ellei ilmaston lämpenemistä onnistuta rajoittamaan alle kahden asteen, jopa 3,2 miljardia ihmistä voi joutua kärsimään vesipulasta ja jopa 600 miljoonaa nälästä.