”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Ilmastonmuutoksen kiistäjien väite osoitettiin vääräksi

Olen ilahtunut siitä, että Kreikalle holtittomasti rahaa lainanneet pankit joutuvat kantamaan oman osansa vastuusta, kun Kreikan lainapaperien arvoa ollaan leikkaamassa 60 %.

Toinen mielenkiintoinen uutinen on se, että Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä tehty tutkimus ”The Berkeley Earth Project” on osoittanut ilmastonmuutoksen kiistäjien yhden lempiväitteen vääräksi.

Ilmastonmuutoksen kiistäjäthän väittävät, että lämpötilamittaustuloksia, joista on päätelty maapallon lämmenneen, on vääristelty muun muassa vaihtamalla maalla sijaitsevia mittausasemia kaupungeissa sijaitseviin, jolloin kaupunkitaloista ja tehtaista ja sen sellaisista tuleva lämpö olisi aiheuttanut vääristymää.

Berkeleyn tutkijat ovat analysoineet yli miljardi lämpötilamittausta eri puolilta maailmaa nimenomaan maaseudulla sijaitsevista mittauspaikoista 1800-luvulta alkaen. Tulosten mukaan keskilämpötila maapallon maa-alueilla on noussut 0,9 astetta.

Berkeleyn analyysi tukee tuloksia, joita tähän mennessä ovat saaneet NASA:n Goddard-instituutti, USA:n valtameri- ja ilmakehähallinto NOAA sekä East Anglian yliopisto Britanniassa yhdessä Britannian ilmatieteen laitoksen Hadley-keskuksen kanssa.

Yksi Berkeleyn tutkimuksen rahoittaja on usalainen miljardööri Charles Koch, joka on tukenut ilmastonmuutoksen kiistäjiä ja jonka väitetään olevan myös yksi teekutsupuolueen takapiruista.

Muutamia muitakin ilmastoon liittyviä uutisia viime päiviltä:

Kalifornia on hyväksynyt viime torstaina osavaltiolle päästökauppalain. Päästökauppa ja samalla tehtaista ja voimalaitoksista tupruavien hiilidioksidipäästöjen rajoittaminen alkaa vuonna 2013. Mukaan tulee noin 350 firmaa ja 600 teollisuuslaitosta. Vuodesta 2015 aletaan rajoittaa myös liikenteen päästöjä.

Australiassahan parlamentin alahuone hyväksyi ilmastolain vajaat kaksi viikkoa sitten. Ylähuoneen enemmistöä pidetään etukäteen selvänä.

Kiinassa taas ennustetaan että maan tuulivoimakapasiteetti tulee nousemaan 1000 gigawattiin vuonna 2050. Viime vuoden lopulla Kiinan tuulivoimateho oli 41 GW. Gigawatti on 1000 megawattia. Loviisan ydinvoimalan molemmat yksiköt ovat teholtaan yhteensä noin 1000 MW.

Muistutettakoon tässä välissä, että toissa vuonna Kiinan ja USA:n yhteenlasketut päästöt olivat 41 % koko maailman päästöistä. Ne teollisuusmaat, joille Kioton sopimus asettaa päästörajan, olivat vuonna 2009 alentaneet päästöjään 15 % verrattuna vuoteen 1990.

Kiina on siis maailman suurin hiilidioksidipäästöjen tupruttaja, mutta siellä tapahtuu paljon myös myönteistä. Guardian kertoi 17.10. Shenyangin teollisuuskaupungista, jonka taivas vielä muutama vuosikymmen sitten oli saasteista harmaa, mutta jonne sinitaivas on palannut.

Asunnoissa kivihiililämmitys on korvattu maakaasulla. Teollisuutta on siirretty pois keskustasta ja tehtaiden saastepäästöjä on puhdistettu, esimerkiksi niiden rikkidioksidipäästöt ovat viidesosa vastaavien laitosten keskimääräisestä tasosta Kiinassa.

Koko ajan tulee samalla uutisia siitä, mitä kaikkea ilmastonmuutos merkitsee. Ehkä vähemmän huolestuttavaa päätä edustaa se, että ilmastonmuutos voi uhata kahvin ja suklaan saatavuutta. Toisaalta vastaavaa voi tapahtua monille muillekin ruokakasveille.

Starbucks-yhtiön kestävän kehityksen johtajan Jim Hanna sanoo, että ainakin hyvälaatuisesta kahvista voi tulla pula muun muassa hurrikaanien ja ilmastonmuutoksen myötä leviävien tuholaisten myötä.

International Centre for Tropical Agriculture puolestaan sanoo, että maailman tärkeimmät kaakaon tuottajamaat, Ghana ja Norsunluurannikko, voivat vuoteen 2050 lämmetä kaakaolle liian kuumiksi.

Reuters kertoi 16.10. että tutkijat Hong Kongissa ja Shanghaissa ovat havainneet joidenkin kasvien ja eläinten pienenevän ilmaston lämmetessä. Professori David Pickford varoittaa, että pahimmassa tapauksessa syötävät kasvit ja eläimetkin pienenevät niin, että se haittaa ruoan tuotantoa maailmassa.

Tuvalun saarivaltio taas on kärsinyt ennennäkemättömästä kuivuudesta jo melkein vuoden. Tilannetta pahentaa se, että nouseva merenpinta uhkaa suolata maanalaiset makean veden varastot. Valtion korkein kohta on vain 5 metriä merenpinnan yläpuolella, joten Tuvalu voi olla ensimmäinen valtio, joka lakkaa olemasta merenpinnan nousun takia.

Britannian hallituksen asettama komitea varoittaa, että vuoteen 2060 mennessä satojen miljoonien ihmisten kotiseutu Afrikassa ja Aasiassa voi muuttua asumakelvottomaksi. Jos viljelykelvottomaksi muuttunut peltomaa ajaa ihmisiä rannikkokaupunkeihin, he saattavat joutua ojasta allikkoon, koska nousevat merenpinnat uhkaavat myös niitä. Raportin nimi on Migration and Global Environmental Change.

Mutta kaikki vallanpitäjät eivät halua tietää tällaisista tuloksista. Republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoittelevan Rick Perryn johtamassa Texasissa 200 tutkijaa protestoi pari viikkoa sitten, koska heidän valmistelemastaan ympäristöraportista oli sensuroitu ilmastonmuutosta ja merenpinnan nousua koskevia tietoja. Sensuurin takia kaikki ympäristöraportin pohjatyötä tehneet 200 tutkijaa vaativat nimensä poistamista siitä.

Maailman energiajärjestö IEA kertoi 11.10. että halvin tapa hillitä ilmastonmuutosta olisi lakkauttaa fossiilisten polttoaineiden tukiaiset. IEA:n mukaan maailman valtiot antoivat viime vuonna tukiaisia fossiilisten käytölle 100 mrd dollaria enemmän kuin edellisvuonna. Vain 8 % tukiaista hyödytti väestön köyhintä viidesosaa.

IEA arvioi, että lakkauttamalla fossiilitukiaiset vuoteen 2020 mennessä saataisiin aikaan 4,1 %:n energiansäästö.