”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Ilmastolobbaus tihenee

EU:n ilmastotavoitteisiin kohdistuva lobbaus tihenee paitsi kulissien takana, myös julkisuudessa. Ryhmä isojen eurooppalaisten firmojen johtajia, mukaan lukien Shellin toimitusjohtaja, varoittaa EU:n komissiota siirtymästä hiilidioksidin päästökaupassa päästöoikeuksien huutokauppaan, jäsenmaiden suorittaman päästöjen ilmaisjaon sijasta.

Brittiläisten ekonomistien ryhmä suosittelee EU:lle hiilidioksidipäästöjen vähentämistä mieluummin hiilidioksidiverolla kuin uusiutuvan energian tavoitteilla. No, EU:n hiilidioksidivero ei tosiaankaan ole siitä kiinni, ettei komissio olisi sitä ehdottanut. Ehdotus vain ei mennyt läpi, koska yksikin jäsenmaa voi estää EU:n veropäätökset. Uusiutuvan energian tukitoimista on se hyöty, että annetaan kohdennettua tukea sellaisen tekniikan kehittämiseen, jonka vientimarkkinat kasvavat tosi lujaa. Viime vuonna kasvu oli yli 30 %.

Norjan pääministeri Stoltenberg on käynyt Etelänapamantereella tutustumassa siihen, miten ilmastonmuutos näkyy siellä. Norja asetti viime viikolla tavoitteekseen muuttua ”hiilineutraaliksi” vuoteen 2030 mennessä. Erinomainen tavoite!

Ilmatieteen laitos on julkaissut raportin, jossa varoitetaan ilmastonmuutoksen vaikuttavan myös Itämereen. Lämpimämmät kesät ja leudommat talvet tulevat vähentämään jäätä ja meren suolaisuutta, tämä yhdessä levälajistojen muuttumisen kanssa vaikuttaa meressä melkein kaikkeen, mukaan lukien taloudellisesti hyödynnettävät kalakannat.

Illalla luin sähköpostista viestin, jossa Kotkan saaristossa meidän saaremme naapurisaaren mökkiläinen kertoi saaneensa eräänä juhannusyönä yllättävän musiikkinautinnon, kun sarja saksofonilla soitettuja jazz-klassikoita oli kantautunut veden yli. Hän oli lukenut kirjani Tukka hattuhyllyllä ja ymmärtänyt, että soittaja oli Jorma, ja halusi kiittää. No, Jormaa on liian myöhäistä kiittää, mutta välitin viestin Marjatalle.