Ilmastokeskustelu taas lämpenemään päin
Keskustelu ilmastonmuutoksesta on taas lämpenemässä, ellei peräti kuumenemassa.
Tänään on tehty uusi yritys ”climategateksi”, vuodettu lisää ilmaston tutkijoiden sähköposteja. Ne näyttävät olevan samaa saalista kuin syksyllä 2009 julkisuuteen vuodetut, ja tavoitekin lienee sama.
Nyt julkaisijat, jotka käyttävät venäläistä serveriä, kertovat teolleen vähän perustelujakin. He antavat ymmärtää olevansa maailman köyhien asialla.
Guardian-lehti kiinnitti kuitenkin huomiota siihen, että julkaisijat käyttävät desimaalipilkkuna pistettä. Tämä viittaa siihen, että he ovat pikemminkin Yhdysvalloista tai Britanniasta kuin köyhästä kehitysmaasta. Haisee fossiililobbylle, sanon minä.
http://www.guardian.co.uk/environment/2011/nov/22/fresh-hacked-climate-science-emails?intcmp=122
Miksi juuri nyt? Ehkä siksi, että tämän vuoden ilmastoneuvottelukonferenssi on alkamassa ensi viikolla Durbanissa Etelä-Afrikassa.
Ehkä siksikin, että julki on tullut monta raporttia ja tutkimustulosta, jotka entisestään painottavat huolta ilmastonmuutoksesta.
Viime perjantaina julkistettiin 220 tutkijan raportti, jonka mukaan ilmastonmuutos tulee lisäämään äärisäitä, kuten kaatosateita, myrskyjä ja kuivuusjaksoja. Kyseessä on IPCC:n seuraavaan (vuonna 2014 julkistettavaan) isoon raporttiin liittyvä osaraportti.
http://www.guardian.co.uk/environment/2011/nov/18/extreme-weather-climate-change-ipcc
Tutkijoiden mukaan äärisäät tulevat maksamaan kansantalouksille miljardeja dollareita, ihmishenkien lisäksi.
Siitähän on kiistelty vuosikaudet, lisääkö ilmastonmuutos rajuilmoja ja sään ääri-ilmiöitä. Tutkijat ovat pitäneet sitä mahdollisena. Myös vakuutusyhtiöt ovat jo yli 10 vuoden ajan huomanneet säähän, esimerkiksi myrskyihin ja tulviin liittyvien korvausten summan olevan kasvussa.
Perjantaina julkistetun raportin tekijät sanovat olevan ”hyvin todennäköistä” (eli todennäköisyys on yli 90 %), että ilmastonmuutoksen myötä lämpöaaltojen pituus, tiheys ja voimakkuus kasvavat useimmilla maa-alueilla. Aikaisemmat lämpöennätykset rikkovien päivien todennäköisyys on ollut kerran 20 vuodessa, nykyisin kerran joka toinen vuosi.
Kaikkien äärisäätyyppien yleistymistä IPCC ei kuitenkaan sano ”hyvin todennäköiseksi”. Esimerkiksi Etelä-Euroopan kuivuusjaksojen pahenemista ja pitenemistä raportti pitää ”vain” ”keskinkertaisen todennäköisenä” – vai mikä se suomennos nyt onkaan ilmaisulle ”medium confidence”.
Rankkasateiden ennustetaan yleistyvän, tai rankkasateina tulevan veden osuuden kokonaissademäärästä odotetaan kasvavan erityisesti tropiikissa ja ”korkeilla leveysasteilla” eli siis kaukana päiväntasaajasta, kuten meillä Pohjolassa.
IPCC on varoittanut ilmastonmuutoksesta ennenkin. Niille, jotka vähättelevät IPCC:tä haluan muistuttaa, että se on YK:n asiantuntijaelin, jonka työhön kukin maa nimeää pätevimmiksi katsomansa tutkijat.
Mutta tänä syksynä myös kansainvälinen energiajärjestö IEA julkaisi vakavan varoituksen. 9.11. julkaistun raportin mukaan mahdollisuus pitää maapallon lämpeneminen kahden asteen alapuolella on kohta menetetty.
IEA:n mukaan nykytahdilla vuoteen 2017 mennessä tullaan käynnistämään niin paljon uusia kivihiilivoimaloita ja muuta päästöjä tupruttavaa ja energiaa tuhlaavaa, että tämä lukitsee meidät yli kahden asteen lämpenemiseen.
Kahta astetta taas ilmaston tutkijat pitävät rajana, jota ei saisi ylittää, jos haluamme estää yhteiskuntien kannalta katastrofaaliset muutokset maapallolla.
Lukitseminen (”lock in”) tarkoittaa sitä, että laitoksia, joihin on pantu rahaa, työtä ja materiaalia, myös käytetään vuosikymmenien ajan. Se pätee myös kivihiilivoimalaitoksiin. Jos nyt investoimme vääriin asioihin, rahamme ovat sidottuja niihin pitkiksi ajoiksi.
”Ovi on sulkeutumassa”, sanoi IEA:n pääekonomisti Fatih Birol. ”Olen hyvin huolissani – jos emme nyt muuta energian käytön suuntaa, joudumme ulkopuolelle sen, mitä tutkijat pitävät [turvallisuuden] vähimmäisvaatimuksena. Ovi sulkeutuu lopullisesti.”
Tämä viesti on herättänyt paljon huomiota, eikä ihme. Vielä muutama vuosi sitten IEA:lla oli tapana raporteissaan ennustaa vain energiankulutuksen ja fossiilisten polttoaineiden käytön ikuista kasvua. IEA ei todellakaan ole tunnettu viherpiipertäjäpuljana.
Yksi todella huolestuttava asia IEA:n raportissa oli se, että tätä menoa Kiinan päästöt henkeä kohden tulevat neljässä vuodessa ylittämään EU:n tason. Vuosituhannen vaihteessa keskimääräisen eurooppalaisen hiilidioksidipäästöt vuodessa olivat yhtä suuret kuin neljän kiinalaisen. Nyt Kiina on noussut keskipäästöissä henkeä kohden jo yli puoleen EU:n tasosta.
Kiina investoi uusiin energiamuotoihin voimakkaammin kuin mikään muu maa. Mutta se kasvattaa myös kivihiilen polttoa ja päästöjä nopeammin kuin ainakaan mikään muu suuri maa.
Kivihiilen poltto ei pelkästään kiihdytä ilmastonmuutosta, se myös saastuttaa hengitysilmaa. New York Times uutisoi 5.11., että Kiinan valtaeliitin toimistojen ja asuntojen sisäilma puhdistetaan, se kuvaa saastumisen vakavuutta.
Kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa Kiinan on kerta kaikkiaan lakattava esittämästä kehitysmaata ja kannettava se vastuu, joka maailman suurimmalla kasvihuonekaasupäästöjen tupruttajalla on.
Myös köyhien kehitysmaiden pitäisi mielestäni terästäytyä ja vaatia Kiinalta tätä vastuunottoa, eli lakata uskomasta sitä, että Kiina olisi yksi heistä. Ei ole enää.
IEA on muuten aikaisemmin syksyllä (11.10) kertonut, että maailman maat maksavat edelleen tukiaisia fossiilienergialle kuusi kertaa sen mitä uusiutuvalle energialle. Kaksi vuotta sitten G20-maat sopivat fossiilitukiaisten leikkaamisesta. Mutta niitä vain entisestään nostettiin viime vuonna. Tukiaisista vain 8 % niistä kohdistui väestön köyhimpään viidennekseen, eli köyhiä ne eivät juurikaan auta.
Jos fossiilitukiaiset lopetettaisiin vuoteen 2020 mennessä, se vähentäisi IEA:n mukaan globaaleja päästöjä yhtä paljon kuin Britannian, Saksan, Italian ja Ranskan päästöt ovat nyt yhteensä.
Arvaan, että tulen saamaan edellä kirjoittamaani ydinvoimaa propagoivia kommentteja. Fukushiman jälkeen ydinvoiman tulevaisuudennäkymät eivät kuitenkaan ole kaksiset.
Japani on arvioimassa uudelleen ydinvoimaan nojanneen energiapolitiikkansa. Saksassa kaikki puolueet neuvottelivat yhteisen päätöksen ydinvoimasta luopumisesta. Belgian uuden hallituksen muodostajat ovat äskettäin sopineet, että vuonna 2003 tehty päätös ydinvoimasta luopumisesta pannaan toimeen. Näiden lisäksi ainakin Sveitsi on päättänyt luopua ydinvoimasta ja Italia on pannut ydinvoimahankkeet koipussiin.
Japanissa on viime päivinä paljastunut tietoja tiedot radioaktiivisesta laskeumasta ja myös ruoan, kuten riisin, radioaktiivisuudesta. Yhdessä tutkijoiden kanssa toimineet aktiiviset kansalaiset löysivät Tokiosta ja sen ympäristöstä 20 paikkaa, joissa radioaktiivisen cesiumin määrät ylittivät turvallisena pidetyn tason. Viranomaiset eivät edes olleet tutkineet laskeumaa niin kaukana Fukushimasta.
Tänä aamuna Ranskan televisio kertoi, että maan ydinvoimalippulaiva Areva-yhtiö ui syvällä. Arevahan on sama yhtiö, joka rakentaa Olkiluodon kolmosreaktoria, ja siitäkin työmaasta Areva on kuittaamassa miljardien eurojen tappiot. Eikä Olkiluoto ole ainoa murheenkryyni. Fukushima vei tulevaisuudennäkymät.
Vielä yksi tappio Ranskan ydinvoimabisnekselle: Viime viikolla sähköyhtiö EDF, joka tuottaa ison osan sähköstään ydinvoimalla, sai oikeudessa 1,5 miljoonan euron sakot Greenpeacen vakoilusta. EDF joutuu myös maksamaan Ranskan Greenpeacelle puoli miljoonaa vahingonkorvausta. Todistajalausuntojen mukaan EDF ei vakoillut vain Ranskan Greenpeacea, vaan laajemminkin.
Tässä oikeusjutussa voittajan puolella istui ranskalainen vihreä kollegani Yannick Jadot, joka ennen mepiksi valintaansa oli Ranskan Greenpeacen kampanjapäällikkö. EDF:n palkkaama hakkerifirma oli kopioinut hänen tietokoneensa kovalevyn sisällön.