”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Ilmasto ja suuri raha

Ilmaston tutkijat käyvät yhä huolestuneemmiksi. Monet, muun muassa NASA:n James Hansen, sanovat että mahdollisuudet estää maapalloa lämpenemästä yli kahdella asteella ovat suunnilleen menneet. Eikä kaksi astettakaan ole varsinainen turvaraja.

Blogistanissa ilmastonmuutoksen kiistäjiä riittää. Vakavampaa on, että niin monet päättäjät kuuntelevat perinteisen suurteollisuuden lobbausta ilmastonsuojelun jarruttamiseksi.

Suomen Elinkeinoelämän keskusliiton ja Business Europen keskeisimpiä tavoitteita on estää tiukennukset EU:n ilmastopolitiikkaan – vaikka vuodelle 2020 asetettu 20 prosentin tavoite on käytännöllisesti katsoen saavutettu, vuoden 2011 päästöt olivat 17,5 % alle vertailuvuoden 1990.

Onneksi EU-parlamentin ympäristövaliokunta tuki 19.2. sitä, että päästökauppaa tiukennetaan, jotta se oikeasti kannustaisi firmoja investoimaan päästöjen vähentämiseen.

Varaplaneettaa ei ole. Mutta lobbaus on ankaraa – ja ammattimaista.

Ystävänpäivänä Guardian-lehti paljasti anonyymien miljardöörien koplan lahjoittaneen lähes 120 miljoonaa dollaria ilmaston tutkimuksen kyseenalaistamiseen.

http://www.guardian.co.uk/environment/2013/feb/14/funding-climate-change-denial-thinktanks-network

Jo aikaisemmin on osoitettu, että mielikuvakampanjaa ilmastonmuutoksen kiistanalaisuudesta käydään samoin menetelmin kuin tupakkateollisuus yritti kiistää tupakan terveysvaarat. Asialla ovat osittain jopa samat lobbarit.

1991-2012 ilmestyneistä vertaisarvioiduista tieteellisistä artikkeleista 13 950 katsoo ihmisen muuttavan ilmastoa, vain 24 kiistää sen.

Guardianin mukaan vuosien 2002 ja 2010 välillä 118 miljoonalla dollarilla luotiin valtava ajatuspajojen ja aktivistiryhmien verkosto, jonka päämääränä oli politisoida mielikuva ilmastonmuutoksesta. Rahat kanavoitiin kahden säätiön, Donors Trust ja Donors Capital Fund´in kautta. Ilmastopolitiikan vastaista kampanjointia analysoineiden tutkijoiden käsitys on, että tämä on vain jäävuoren huippu.

Obaman ensimmäisellä kaudella kampanja onnistui estämään USA:n liittovaltion ilmastolainsäädännön. Mutta USA:ssa suuren yleisön asenteet ovat muuttumassa. Viime kesänä oli poikkeuksellinen helleaalto, syksyllä hirmumyrsky Sandy. Lisäksi yhä useampi näkee ja kokee uusien ratkaisujen, kuten tuuli- ja aurinkoenergian toimivan.

Päästökauppa on levinnyt/leviämässä EU:sta Australiaan, Kiinaan, Kaliforniaan, USA:n koillisiin osavaltioihin, Koreaan, Japaniin. Olisi häpeä, jos EU nyt päästäisi oman ilmastopolitiikkansa lässähtämään.

 

Julkaistu Voima-lehdessä 25.2.2013