”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

IEA uskoo aurinkoenergian tulevaisuuteen

Viime aikoina on ollut niin kiire, etten ole ehtinyt pahemmin kirjoittaa blogeja. Yksi syy kiireeseen on ollut joutumiseni ”lennossa” EU-parlamentin raportööriksi niin sanotussa puutavara (tai FLEGT) –asiassa, joka koskee sitä, miten EU sulkee markkinansa laittomasti hakatulta puulta (alkuperäinen raportööri Caroline Lucas valittiiin historian ensimmäisenä vihreänä Britannian parlamenttiin).

Mutta nyt on ihan pakko kertoa European Energy Reviewin uudesta uutisesta, joka on otsikoitu ”The IEA sees the light” (IEA näkee valon).

Se alkaa näin:
”’CSP:n (keskitetty aurinkovoima) tekninen potentiaali on valtava. Jos se hyödynnetään täysimääräisesti (…) USAn lounaisten osavaltioiden potentiaali kattaisi moninkertaisesti koko USAn sähköntarpeen. Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan potentiaali kattaisi noin 100-kertaisesti Lähi-Idän, Pohjois-Afrikan ja Euroopan nykyisen kulutuksen. Lyhyesti sanottuna CSP pystyisi tuottamaan hiiletöntä tai vähähiilistä sähköä tarpeeksi tyydyttääkseen globaalin kulutuksen.’

Onko tämä sitaatti Greenpeacelta? Ei, se on Maailman Energiajärjestöltä (International Energy Agency) – OECD:n energiavahtikoiralta, jota usein on pidetty läntisten öljyintressien edustajana. Viime aikoihin asti IEA ei tuntunut näkevän juuri minkäänlaista merkitystä useimmilla uusiutuvan energian muodoilla, mukaan lukien aurinkovoima. Mutta järjestö on selvästi muuttanut mieltään. Kahdessa uusimmassa raportissaan IEA esittää valtavan optimistisen arvioin aurinkovoiman tulevaisuudennäkymistä ja väittää, että se voisi kattaa jopa 25 % globaalista sähköntuotannosta vuoteen 2050, jos sitä tuetaan riittävästi.

European Energy Reviewin artikkeli löytyy tästä

http://www.europeanenergyreview.eu/index.php?id_mailing=82&toegang=9778d5d219c5080b9a6a17bef029331c&id=2044

Tällaisia hyviä uutisia siitä, että kestävät energiamuodot, uusiutuva energia ja energiatehokkuus, saavat tuulta purjeisiinsa bisneksenä, eivät enää ”pelkkänä” ympäristönsuojeluna, on viime aikoina tullut todella ilahduttavaa vauhtia.

Eilen Helsingin piispaksi valittu Irja Askola – lämmin halaus ja onnittelut hänelle – on kauan sitten kirjoittanut hienon runon runnellusta äiti maasta. Mukavaa, että perinteinen fossiilienergian puolestapuhuja IEAkin on osaltaan edesauttamassa sitä, että emme runtelisi äiti maata ihan pilalle.