Hyvää bisnestä laittomasti?
Vielä pari viikkoa sitten useimmat suomalaiset tuskin olivat kuulleet sanaa Mankala. Nyt sen on kuullut jo aika moni. Suomessa on noussut jonkinmoinen kohu siitä, että EUn komissio on ryhtynyt selvittämään niin sanotun Mankala-mallin laillisuutta. Tällä mallilla toimivat muun muassa Olkiluodon ydinvoimalat omistava TVO (Teollisuuden Voima Oy) ja sen pääomistaja PVO (Pohjolan Voima Oy) sekä myös ydinvoimalupaa hakeva, saksalaisen Eon-yhtiön ympärilleen kokoama Fennovoima.
Tunnustan auliisti olevani yksi niistä ihmisistä, jotka ovat sysänneet selvitystä liikkeelle. Teimme komissiolle aiheesta kirjallisen kysymyksen yhdessä Heidi Hautalan kanssa. Samasta asiasta komissiolle on tosin kannellut myös suomalainen yksityishenkilö, mistä sain tietää vasta jälkikäteen.
Sähköntuotannon Mankala-mallilla toimivat firmat myyvät osakkailleen sähköä omakustannushintaan. Nimi tulee korkeimman hallinto-oikeuden 1960-luvulla tekemästä päätöksestä, joka hyväksyi mallin.
Kuulostaa viattomalta. Asiaa mutkistaa, että missään muussa yhteydessä osakeyhtiö ei saa myydä tuotettaan osakkailleen erikoishintaan. Sellainen katsotaan peitellyksi osingonjaoksi ja veronkierroksi. Kun tulin tästä tietoiseksi 1990-luvun loppupuolella, kyselinkin välittömästi TVOn toimintamallin laillisuudesta silloisen kauppa- ja teollisuusministeriön virkamiehiltä. En saanut heidän vastauksestaan tolkkua, mikä kylvi takaraivooni epäilyksen siemenen.
Pidinkin hyvin kiinnostavana, kun tänä keväänä luin Kauppalehdestä vero-oikeuden professori Jaakko Ossan kirjoituksen, jonka mukaan Mankala-malli on nykylainsäädännön näkökulmasta laiton.
Minusta on hyvä, että EUn komissio selvittää asiaa ja sekin on hyvä, että selvitystä vetää komission kilpailu- eikä energiapääosasto. Suomessahan on aivan liian paljon asioita, joita sama viranomainen edistää ja valvoo.
Moni näyttää kuitenkin hermostuneen ja suorastaan polttaneen päreensä, mikä liittynee Mankala-mallin ydinvoimakytkentään. Hallituksen tänä vuonna ehdottamat kaksi uutta ydinvoimalupaa tulisivat myös molemmat Mankala-firmoille, toinen TVOlle ja toinen Fennovoimalle.
Eräs aiheesta lehtiartikkelia valmistellut toimittaja kertoi minulle työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehen tokaisseen hänelle, että ilman Mankala-mallia Suomi tuskin olisi nykyisenkaltainen ”ydinvoiman suurvalta”. Voi hyvinkin olla, että ilman tätä mallia meillä olisi vain kaksi Fortumin ydinvoimalaa Loviisassa, ei muita.
Muissa maissa ydinvoiman puolesta lobbaavat suuret sähköyhtiöt ja ydinvoimateknologian myyjät. Suomessa lobbarijoukko on paljon laajempi. TVOn ja PVOn osakkeita omistavat teräs- ja muut yhtiöt ovat väläytelleet kansanedustajille panevansa tehdasinvestointinsa jäihin, ellei ydinvoimalupaa tipu.
Mankala-mallin ansiota tai syytä on se, että Suomessa osuuskauppa tai makkaratehdas voi omistaa ydinvoimaa, toisin kuin missään muualla.
Kun saksalainen sähköjätti Eon sai Loviisan kaupunginvaltuustolta pakit ydinvoimahankkeelleen, se naamioitui suomalaiseksi ottamalla uuden nimen Fennovoima ja keräämällä kimppaan muun muassa kunnallisia sähköyhtiöitä. Samojen kuntien paikallispoliitikot ovat virranneet alueensa kansanedustajien luo vaatimaan, että ainakin ”meidän Fennovoimalle” pitää antaa ydinvoimalupa.
Yksi keskustalainen poliitikko, jonka kanssa puhuin, ei edes tiennyt, että Fennovoiman takana on Eon. Muistutanpa nyt, että jos eduskunta antaa Fennovoimalle luvan mutta firman muut osakkaat tulevat jälkikäteen toisiin ajatuksiin, saksalaisen Eonin saama lupa pysyy voimassa.
Nyt näen ja kuulen minua ja Heidi Hautalaa syytettävän epäisänmaallisuudesta ja suomalaisen teollisuuden kampittamisesta. Näin sanovat väittävät loogisesti ottaen, että teollisuutemme kilpailukyky on laittoman toiminnan varassa. En usko asioiden olevan niin huonosti. Toisin sanoen uskon Suomeen enemmän kuin nämä syyttelijät.
Väitän, että Mankala-malli on yksi selitys sille, että Suomessa sähköalan huomio on muita EU-maita enemmän jättihankkeissa. Se on vienyt huomiota uusiutuvalta energialta, johon EU-alueella kuitenkin leijonanosa uusista voimalaitosinvestoinneista suuntautuu.
Jos selvitykset osoittavat Mankala-mallin laittomaksi, on teollisuuden ja kaikkien muidenkin suomalaisten etu, että se selviää nyt eikä myöhemmin. Kenen etu olisi panna Suomessa 15-20 miljardia euroa investointeihin, joilta myöhemmin voi kadota pohja?