Hyvä Akava!
Tek-lehhti 11.11.05
Elän parhaillaan meppiurani jännittävimpiä aikoja. Marraskuun 16. päivänä Euroopan parlamentin täysistunto ottaa kantaa REACH-kemikaalilainsäädäntöehdotukseen. Kun luet tätä, päätös on ehkä jo tehty. Mutta tätä kirjoitettaessa tulosta ei vielä kukaan tiedä.
Vääntö käy kovana. Kemian teollisuus polttaa brittilehti Guardianin mukaan miljoonia euroja kampanjaan uudistuksen vesittämiseksi. Se ajaa mallia, jonka mukaan viranomaiset asettaisivat kemikaalit ensin vaarallisuusjärjestykseen.Vasta sen perusteella määrättäisiin, minkä kemikaalien terveysvaikutuksia testattaisiin. Ei käy minun insinöörijärkeeni.
Euroopan parlamentin teollisuusvaliokunta asettui lausunnossaan tukemaan tätä mallia niiden kemikaalien osalta, joita tuotetaan 1-10 tonnia vuodessa. Näitä kemikaaleja on 20 000, kun koko REACH-ehdotus kattaisi 30 000 ainetta. Sisämarkkinavaliokunta pani vielä paremmaksi, se asetti rajan 100 tonniin, mikä tarkoittaa 25 000 ainetta. Kemikaalivirasto saisi Helsingissä panna vaarallisuusjärjestykseen 25 000 kemikaalia ennen kuin voisi vaatia teollisuutta testaamaan niitä. Siitäpä tulisi soppa, sanoisinko jopa liemi.
Ympäristövaliokuntakaan ei vaadi testaamaan ihan kaikkia 1-10 tonnin kemikaaleja, vaan vain ne, jotka täyttävät tietyt kriteerit, kuten sen, että ainetta käytetään kuluttajatuotteissa. Shampoosi, hammastahnasi, lakanoittesi ja lastesi lelujen kemikaalit joutuisivat siis syyniin.
Ilokseni Suomen hallitus on paljolti samoilla linjoilla kuin ympäristövaliokunta.
EU-maissa arviolta 30 000 ihmistä vuodessa kuolee työperäisiin kemikaalien aiheuttamiin syöpiin. Sitä, kuinka suuri osa muista syövistä johtuu kemikaaleista, ei kukaan tiedä. Mutta aika moni niistä pitkäikäisistä kemikaaleista, joita meidän itse kunkin elimistöön on kertynyt, häiritseee hormonitoimintaamme. Hormonit vaikuttavat nopeasti yleistyvien syöpien, kuten rintasyövän ja eturauhassyövän syntyyn.
Joka kolmas ammattitauti johtuu kemikaaleista. Myös me toimistorotat altistumme esimerkiksi tietokoneiden ja muun elektroniikan sisältämille kemikaaleille. Sheffieldin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan pelkästään kemikaalien aiheuttamien työperäisten ihotautien, allergioiden ja astmojen väheneminen toisi 10 vuodessa suuremmat säästöt kuin mitä kemikaalien testaus maksaa.
Voisi luulla, että ammattiyhdistysliike on etunenässä vaatimassa kunnollista uutta kemikaalilainsäädäntöä. Kaikenlaista voisi luulla.
Ikävä kyllä ammattiyhdistysliike on ollut sangen passiivinen. Suomen SAK on ollut melko totaalisesti hiljaa. Euroopan ammattiliittojen kattojärjestö ETUC on lähettänyt muutaman hyvän aineiston, mutta muutoin sen ääni on kuulunut tosi vienosti.
Ilahduttava poikkeus on ollut Suomen Akava. Siltä on tullut hyvin asiantuntevaa postia, jossa puhutaan hyvän ja terveyttämme suojelevan lainsäädännön puolesta. Euroopan parlamentin teollisuus- ja sisämarkkinavaliokunnat esimerkiksi esittävät tutkimus- ja kehitystyön sulkemista REACH:in ulkopuolelle vuosikymmeniksi. Akava vastustaa tätä, ihmisethän sitä tutkimus- ja kehitystyötäkin tekevät. Hyvä Akava!
Lisää tietoa aiheesta näistä osoitteista:
http://www.ilmasto.org