Hiilikupla syö eläkkeet ja talouden
Suurten ikäluokkien – ja muidenkin – eläkepäivien yllä leijuu hiilikuplan synkkä pilvi. Keskimääräisestä eläkerahastosta yli puolet, 55 % on sijoitettu öljy- ja fossiiliyhtiöihin, joiden markkina-arvo perustuu oletukseen että hiilidioksidia saa tupruttaa taivaalle rajatta.
Markkinat nukkuvat ilmastounta. Jos fossiilivarat poltetaan, tuhoisa ilmastonmuutos on varma. Jopa kansainvälinen energiajärjestö IEA – perinteinen fossiilialan äänitorvi – varoitti viime syksynä, että jos tosissaan haluamme hillitä ilmastonmuutoksen, yli 2/3 tunnetuista fossiilivaroista pitää jättää maahan.
Fossiilifirmojen osakkeissa on biljoonien kupla, siis tuhansien miljardien.
Huhtikuun puolivälissä Carbon Tracker Initiative julkaisi raportin 'Wasted capital and carbon asset'.
Analysoidun 200 suuren pörssiyhtiön arvosta 4 biljoonaa dollaria on öljy-, kaasu- ja hiilivaroissa ja 1,5 biljoonaa velkojen vakuuksina. HSBC-pankin analyytikot varoittavat, että öljy- ja kaasuyhtiöiden markkina-arvosta 60 % on uhattuna.
Joka vuosi satoja miljardeja lisää törsätään fossiilivarojen etsimiseen, viime vuonna 674 miljardia dollaria. Nicholas Stern varoitti, että tällä vuosikymmenellä 6 biljoonaa voi mennä tätä tietä Kankkulan kaivoon.
Viisi vuotta sitten finanssikuplan puhkeaminen järkytti maailmantaloutta. Biljoonien fossiilikuplan puhkeaminen järkyttää taloutta vähintään yhtä pahasti. Kun taloudessa rytisee, pahiten kärsivät köyhät.
Carbon Tracker-aloite suosittelee, että ilmastonmuutos sisällytettäisiin finanssimarkkinoiden pakolliseen riskianalyysiin.
Nopeimmin virheinvestointeja estäisi päästöjen tuntuva hinta. Se piti saada aikaan päästökaupalla. Mutta teollisuuslobbarit saivat kinuttua hallituksilta liikaa päästöoikeuksia, viime vuosilta ylijäämää on yli miljardin hiilidioksiditonnin edestä. Siksi CO2-tonni maksaa nyt alle kolme euroa, samaa luokkaa kuin hampurilainen.
Jotta päästökauppa saataisiin oikeasti ohjaamaan investointeja, EU-komissio ehdotti pikalääkkeeksi takapainotusta, 900 miljoonan päästöoikeuden pitämistä jemmassa. EU-parlamentti hylkäsi tämän niukalla enemmistöllä.
Bisneslobbaus oli kahtiajakautunutta. Firmat, jotka haluavat investoida esimerkiksi sähköntuotantoon, halusivat päästökaupan korjaamista. Ne ymmärtävät, että halpa päästöhinta on ansa, joka houkuttaa investoimaan lyhytnäköisesti, fossiiliriippuvuuden jatkamiseen.
Elinkeinoelämän keskusliitto ja kattojärjestö Business Europe lobbasivat kiihkeästi päästöt pitämiseksi puoli-ilmaisina. Ne siis haluavat pahentaa hiilikuplaa. Niiden nimien kuuluisi olla Elinkeinoelämän romahdusliitto ja Business Collapse.
Video/Map :
Countries most exposed to the carbon bubble
Map showing amount of potentially toxic high-carbon assets listed on stock exchanges
http://www.carbontracker.org/wp-content/uploads/2013/04/World-Map-1.jpg
Julkaistu Voima-lehdessä 26.4.2013