”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Henkilöuutisia ja Kööpenhaminan jälkipuintia

Eilen tuli isoja henkilöuutisia sekä Brysselistä että Suomesta. Bulgarian komissaariehdokas Jeleva ”päätti itse” vetäytyä ehdokkuudesta. Romanian hallitus ehdottaa hänen tilalleen Maailmanpankin varapääjohtajaa Kristalina Georgievaa. Suomessa Paavo Väyrynen ilmoitti lähtevänsä ehdolle keskustan puheenjohtajaksi.

Oikeistoryhmä EPP oli Jelevan kohtalosta vimmoissaan. (Ymmärtääkseni Kristalina Georgieva edustaa kyllä samaa puoluetta.) EPP etsii nyt sopivia päitä pudotettaviksi demari- ja liberaalikomissaareista, näissä keskusteluissa on ollut esillä myös Olli Rehn. Yhdessä keskustelussa EPP-kollega paheksui ”koston kierrettä”. Huomautin hänelle, että koston kierteestä on kyse vasta, jos yhden epäpäteväksi todetun ehdokkaan puoluetoverit haluavat kostaa muita ryhmiä edustaville ehdokkaille. Myös Financial Times arvioi Jelevan esiintymisen valiokunnassa kaikista komissaariehdokkaista huonoimmaksi.

Vihreiden kollegoiden kanssa sanailimme siitä, että maanantaisessa kuulemistilaisuudessa teollisuuskomissaariehdokas Tajani oli maininnut teollisuuden viherryttämisen melkein joka toisessa vastauksessaan. Muun muassa hän oli todennut, että ”vihreät” teollisuudenalat ovat kasvualoja, kyse ei enää ole pelkästä ympäristönsuojelusta, vaan myös bisneksestä. Yksi kollegoista kertoi kuulleensa Luxemburgin keskuspankin edustajalta edellisviikolla, että Euroopassa kaksi alaa kasvaa, toinen ovat taulutelevisiot, toinen on vihreä teknologia.

Tämän päivän täysistunnon jännitysmomentti oli äänestys EUn oikeusasiamiehestä. Kreikkalainen Diamandouros on hoitanut hommansa oikein hyvin, mutta EPP ei kannata hänen uudelleenvalintaansa, ymmärtääkseni siksi, että hän on suhtautunut ankarasti myös parlamenttiin, vaatinut sitä noudattamaan avoimuutta myös omalta osaltaan. EPP tuki belgialaista Monettea, jolla ei ole mainetta avoimuuden esitaistelijana. Päinvastoin, häneen yhdistetään Belgiassa joukko skandaaleita. Douglas de Conickin kirjoittaman artikkelin mukaan vuonna 2004 joukko hänen työntekijöitään nosti kanteita häntä vastaan.
 
Heidi oli organisoinut eri puolueita edustavien pohjoismaisten meppien vetoomuksen Diamandouroksen uudelleenvalinnan puolesta. EPP-mepeistä sen allekirjoitti vain Sirpa Pietikäinen. Kun äänestysnappeja painettiin, kukaan ei ollut varma tuloksesta. Hetken päästä näyttötaulu kertoi, että Diamandouros on valittu 340 äänellä. Monette sai 289 ja italialainen ehdokas Botolli 19.

Iltapäivällä täysistunto keskusteli Kööpenhaminan ilmastokokouksen tuloksista. Olli Rehn edusti keskustelussa komissiota, koska ympäristökomissaari Dimas oli sairastunut. Harmi, tämä olisi ollut Dimasin viimeinen esiintyminen komissaarina parlamentin istunnossa.

Monissa puheenvuoroissa toistui ensinnäkin se, että EUn pitäisi tiukentaa päästövähennystavoitettaan 30 prosenttiin (vuoteen 2020). EPP-ryhmästä huomiota herättävän moni hollantilainen kannatti sitä. Hollantilaisilla on tietenkin ilmastonmuutoksen hillinnässä harvinaisen iso oma lehmä ojassa, maahan hukkuu, jos merenpinta nousee merkittävästi. Toinen asia, joka toistui melkein kaikkien muiden paitsi ilmastonmuutoksen kieltäjien puheenvuoroissa, oli se että kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa EUn pitäisi puhua yhdellä äänellä.