”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Hehkulamput kuumentavat. Vihreät keskustelivat Lähi-idästä

Vihreän ryhmän kokouksessa keskusteltiin pääasiassa Lähi-idän tilanteesta. Keskustelussa tuotiin esille muun muassa seuraavaa. Israelin ja Hamasin välille pitää saada tulitauko ja sen pitää tarkoittaa paitsi tulituksen lopettamista molemmin puolin, myös sitä, että samanaikaisesti suljetaan tunnelit Gazan ja Egyptin välillä ja lopetetaan Gazan piiritys. Tunneleita myöten kuljetetaan aseita, mutta myös lääkkeitä ja muuta elämälle välttämätöntä, kun piirityksen takia niitä ei voida kuljettaa maarajan yli. Siksi tunnelien sulkeminen ilman piirityksen samanaikaista lopettamista tarkoittaisi ihmisten tappamista. Humanitaarinen apu pitää saada liikkeelle välittömästi, YK:n asiantuntijoiden mukaan tilanne Gazassa on täysin sietämätön, ihmisiä on ilman vettä ja useat jätevedenpumppaamot eivät toimi. Hamasin pitää sitoutua kunnioittamaan Israelin oikeutta olemassaoloon samalla tavalla kuin PLO:n johtama palestiinalaishallinto on tehnyt. Asevienti EU-maista Israeliin tulee lopettaa (esimerkiksi brittilehdet ovat kertoneet, että Britannian asevienti Israeliin on noussut viime vuoteen verrattuna). Suunnitelmat EU:n ja Israelin suhteiden tiivistämisestä pitää panna jäihin. (Joulukuussahan Europarlamentti siirsikin hamaan tulevaisuuteen päätöslauselman, jolla olisi tuettu suhteiden tiivistämistä.)

EU:n joulukuussa tekemä päätös kieltää asteittain hehkulamppujen myynti näyttää kuumentavan monien tunteita, ainakin päätellen saamistani sähköposteista ja muutamista yleisönosastokirjoituksista. Hesarin kuluttajasivulla on tänään artikkeli, josta saa sen kuvan, että pienoisloistelamppu on huono valaisin hehkulamppuun verrattuna. Juttu on sikäli oikeassa, että useimmat pienoisloistelamput eivät pidä pakkauksen lupauksia. Mutta kun juttuun sisältyvää kaavakuvaa katsoo kunnolla, huomaa että tarvittavan valon saa, kunhan hankkii pykälää tehokkaamman pienoisloistelampun. Energiaa säästyy silti paljon enemmän kuin puolet.

Eli jutusta ilmenee esimerkiksi, että 11 watin pienoisloistelamppu ei vastaakaan 60 watin hehkulamppua, paitsi yksi lamppu, Ikean. Mutta 14-15 watin pienoisloistelamppu jo vastaa. On väärin, että 11 watin pienoisloistelampuissa luvataan sen valaisevan yhtä hyvin kuin 60 watin hehkulamppu. Mutta jos 60 watin hehkulampun tilalle vaihtaa 15 watin pienoisloistelampun, energiaa säästyy silloinkin 75 % eli kolme neljäsosaa, vaikka ei ihan luvattua yli 80 %:ia. Samoin 15 watin pienoisloistelamppu ei riitä korvaamaan 75 watin hehkulamppua, mutta jo 20 watin pienoisloistelamppu riittää, jolloin energiaa säästyy 73 %. 11 watin pienoisloistelamput kannattaa panna sinne, missä ennen oli 40 watin hehkulamppu.

Wattimäärä kertoo lampun sähkönkulutuksen, joten energiansäästön näkee suoraan wattilukujen erosta.

Olen käyttänyt pienoisloistelamppuja yli 10 vuotta ja olen huomannut saman: pitää ostaa pykälää tehokkaampi ”energiansäästölamppu” kuin pakkaus neuvoo. En ole omassa elämässäni kokenut tätä ongelmaksi, mutta totta kai pakkaustietojen pitää olla oikeita, suurin osa ihmisistä ei ole suorittanut sähkövoimatekniikan korkeakoulututkintoa. Olenkin tänään jättänyt EU:n komissiolle kirjallisen kysymyksen, jossa ehdotan että lamppujen valaistusteho ilmoitettaisiin todellisena valaistusvoimakkuutena eli luxeina, eikä ”hehkulamppuwattivastaavuutena”. Lisäksi ehdotan, että pienoisloistelampuille määriteltäisiin vähimmäiskestoikä, koska halpakaupoissa myytävistä lampuista iso osa ei kestä läheskään luvattua 5000 käyttötuntia.

Yllä mainitut ongelmat eivät muuta miksikään sitä, että hehkulamppujen poistaminen myynnistä tulee säästämään merkittävät määrät energiaa. Koko EU:ssa valaistus kuluttaa noin kuudesosan sähköstä ja EU:n tasolla hehkulamppujen poistaminen käytöstä säästää 11 miljoonan kodin kulutuksen verran, rahalliseksi säästöksi arvioidaan 5-10 mrd euroa vuodessa. Suomessa arvioidaan, että hehkulamppujen poistaminen käytöstä vähentää vuosittain sähkönkulutusta saman verran kuin 70 000 sähkölämmitteistä omakotitaloa kuluttaa.

Hehkulamppupäätös on tehty niin sanotussa komitologiamenettelyssä ekodesign-direktiivin antamien valtuuksien nojalla. Ensin poistuvat kaupoista isotehoisimmat lamput tämän vuoden syyskuussa, ja vuoden 2012 syyskuussa loputkin.

Hehkulamppupäätös ei pakota ketään vain ja ainoastaan pienoisloistelampun käyttöön, koska päätöksessä asetetaan vain alaraja lamppujen hyötysuhteelle, ei määrätä sallittuja teknologioita. Itse odotan kuin kuuta nousevaa, että led-lampuista kehitetään yleisvalaisimiksi käypiä versioita. Uskon, että valaistuksen tulevaisuus on ensi sijassa ledeissä, ja mahdollisesti myös sellaisissa ratkaisuissa, joita ei vielä ole kaupoissa. Led ei ole ongelmajätettä, toisin kuin pienoisloistelamppu, ja ledin hyötysuhde on 10-kertainen hehkulamppuun verrattuna, eli 2-kertainen verrattuna pienoisloistelamppuun. Mutta jos 1 kaupoista löytyvä watin led antaa saman valon kuin 10 watin hehkulamppu, se ei vielä ole kovin paljon. Meillä kotona on pari 1 watin lediä tuulikaapin valona ja yökulkuvalona.

Vastaavanlaisessa komitologiamenettelyssä päätettiin myös asettaa yläraja sähkölaitteiden valmiustilakulutukselle. Raja on ensin 1 watti vuodesta 2010 ja kolme vuotta myöhemmin puoli wattia. Nykyisin elektroniikkalaitteiden valmiustila kuluttaa EU-alueella sähköä noin 50 TWh (eli noin puolet koko Suomen sähkönkulutuksesta), ja uusi säädös alentaa sitä melkein kolmen neljäsosan verran. Esimerkiksi digiboksin valmiustilakulutus on usein yli 10 wattia, ja monissa kodeissa tietokone syö enemmän sähköä kuin pakastin, kun tietokone on päällä vuorokaudet ympäri.

Kaiken kaikkiaan ekodesign-direktiivin nojalla päätettyjen sähkönsäästötoimien arvioidaan säästävän sähkönkulutusta EU-alueella 125 TWh:n verran, mikä on sama kuin Ruotsin sähkönkulutus.

Jostain syystä uudet rajat elektroniikkalaitteiden valmiustilakulutukselle eivät ole herättäneet samanlaista kiivailua kuin hehkulamppujen myyntikielto. Hehkulamppujen puolesta kiivailijoiden argumentointi perustuu siihen, että lamppujen hukkalämpö olisi erinomainen tapa lämmittää taloja. Jos näin olisi, myös kaikenkarvaisten sähkölaitteiden valmiustilakulutus olisi yhtä mainio lämmitystapa. Minusta ei ole.