”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

"Hehkulamppukielto" on fiksu päätös

Vastine – Tekniikka ja Talous 6.3

Tekniikka ja talous-lehdessä 13.2. julkaistu kirjoitus "Hyvästit hehkulampuille" ja 20.2. "Suomi saa tarpeettoman sähkölamppukiellon" osoittavat, että EU:n komissio ja myös lampputeollisuus ovat pahasti epäonnistuneet tiedotuksessa, kun jopa tekniikan ammattilaisille suunnatun lehden uutisointi perustuu puutteellisiin tietoihin.
 
Miksi "lamppudirektiivi"? Ilmaston vuoksi. Sähkösyöpöimpien lamppujen poistamisen myynnistä on arvioitu vähentävän EU-alueen vuotuista sähkönkulutusta 40 terawattituntia, mikä vastaa lähes puolta Suomen sähkönkulutuksesta. Hiilidioksidipäästöt putoavat 15 miljoonalla tonnilla, mikä vastaa 3,5 miljoonan auton ottamista pois maanteiltä. Kaiken kukkuraksi kuluttajien sähkölasku pienenee 5-10 mrd eurolla vuodessa. Kuka tarjoaa toisen tavan saada päästöjä alas yhtä paljon ja yhtä edullisesti?
 
Miksi ei poikkeusta Suomelle? "Hehkulamppukielto" perustuu muutama vuosi sitten säädettyyn ekodesign-direktiiviin, jonka nojalla EU:n komissio voi asettaa energiatehokkuusrajoja eri laiteryhmille. Niitä on päätetty esimerkiksi televisioiden ja tietokoneiden valmiustilakulutukselle. Päätös ei määrää lampun tekniikkaa, vaan asettaa alarajan sähkönkulutuksen ja valotehon suhteelle.
 
Päätös koskee koko EU-aluetta, koska EU on sisämarkkina. Mitä saa myydä yhdessä EU-maassa, saa myydä myös toisessa. Suomen hallitus ei ole poikkeusta edes pyytänyt. Pitäisikö Suomessa sallia myös sähkösyöpömmät televisiot, tietokoneet ja jääkaapit kuin muualla? Lämmöksi se valmiustilankin kuluttama sähkö muuttuu, samoin sähkösyöpön jääkaapin tai pakastimen törsäämä.
 
Pakotetaanko ihmiset käyttämään pienoisloistelamppuja ja odottamaan ledien kehitystä? Ei, myyntiin jäävät myös parannetut halogeenilamput, jotka ovat hehkulampun modernimpi versio, ja säästävät sähköä 25-35 % perinneversioon verrattuna. Jos siis karsastaa pienoisloistelamppua ja tyytyy pienempään sähkönsäästöön, voi käyttää halogeenia
 
Halogeenilamppuja valmistetaan aivan samanlaisilla kannoilla ja samanmuotoisina kuin perinnehehkulamppuja. Ne näyttävätkin melkein samalta kuin vanhat hehkulamput ja sopivat aivan samoihin valaisimiin. "Kynttilämallisen" halogeenin luulisi kelpaavat nirsoimmankin esteetikon kattokruunuun.
 
Euroopan lampputeollisuus on luvannut toimittaa syyskuun alkuun mennessä uusia halogeenilamppuja kauppojen hyllyilte, kuten myös monen muotoisia pienoisloistelamppuja. Toivon, että teollisuus kykenee pitämään lupauksensa.
 
Moni kuluttaja on pettynyt nopeasti sammahtaneeseen tai luvattua himmeämpään energiansäästölamppuun. Onkin ongelma, että myynnissä on ollut myös huonolaatuisia pienoisloistelamppuja. Siksi "hehkulamppukielto" sisältää myös laatuvaatimukset. Kelvottomia lamppuja ei syyskuun alusta enää saa tuoda tänne esimerkiksi Kiinasta. Myös valon määrän on vastattava pakkauksen lupauksia.
 
Entä elohopea? Pienoisloistelamppu sisältää elohopeaa 5 mg, mikä on noin sadasosa hampaan amalgaamipaikan ja noin tuhannesosa vanhanaikaisen kuumemittarin sisältämästä. Pienoisloistelamppu, jolla korvataan perinnehehkulamppu, vähentää elinikänsä aikana fossiilivoimaloista taivaalle tupruavan elohopeaa enemmän kuin lamppu sisältää. Ympäristöön joutuva elohopea siis vähenee. Silti Suomessakin on syytä pikaisesti parantaa keruujärjestelmää, jotta vanhat pienoisloistelamput saadaan kattavasti asianmukaiseen käsittelyyn. Tämän vaatimuksen oikea osoite on Suomen hallitus ja ympäristöministeriö.