”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Hassi vaatii tutkimaan uudelleen Olkiluodon lupapäätöksen perusteet

”Perusteet, joilla eduskunta myönsi luvan Olkiluodon ydinvoimatyömaalle, ovat osoittautuneet paikkansapitämättömiksi. Olkiluoto kolmosen seikkailut pitää selvittää kunnolla ennen kuin uusia ydinvoimaloita otetaan edes harkintaan,” sanoo Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Satu Hassi.

Hassi katsoo, että ennen kuin Suomessa aletaan harkita lupia uusille ydinvoimaloille, tulee tutkia uudelleen perusteet, joilla eduskunta aikoinaan antoi suostumuksensa nyt rakenteilla olevalle Olkiluodon kolmosyksikölle.

”Perusteet, jotka eduskunnalle vuonna 2002 esitettiin ja joiden nojalla eduskunnan enemmistö antoi luvan ydinvoimalan rakentamiseen, ovat kohta kohdalta osoittautuneet paikkansapitämättömiksi, ja se koskee kaikkea, aikataulua, työllisyysvaikutuksia, laatua ja kustannuksia”, sanoo Hassi.

”Tärkein perustelu uudelle ydinvoimalalle oli Kioton sopimus”, Hassi muistuttaa. ”Rakennustyömaa on viivästynyt melkein vuoden joka vuosi. Niinpä Olkiluoto kolmonen valmistuu liian myöhään vaikuttaakseen Suomen Kioto-tavoitteeseen sitä tai tätä, koska Kioto-päästöraja mitataan vuosien 2008-2012 keskiarvona, ja Olkiluoto kolmonen valmistuu vasta vuoden 2012 kesällä – jos silloinkaan”, Hassi selvittää.

”Ydinvoimalan luvattiin olevan edullisin vaihtoehto vähentää hiilidioksidipäästöjä. Lipposen kakkoshallituksen Kioto-selvitys väitti, että ydinvoimavaihtoehto tulisi euroissa 200-500 miljoonaa edullisemmaksi kuin ’vihreä’ vaihtoehto. Todellisuudessa jo pelkkä Olkiluodon laitoksen vaadittu viivästyskorvaus on tähän verrattuna moninkertainen eli 2,4 miljardia. Tämä summa, jonka suuruus paljastui viime viikolla, lähentelee jo Olkiluodon laitoksen kauppahintaa, joka on 3 mrd euroa”, Hassi sanoo.

”Ydinvoimalasta luvattiin kotimaista työllistäjää. Toisin kävi, suurin kansallisuus työmaalla ovat olleet puolalaiset”, toteaa Hassi.

”Laatua ja turvallisuutta pidettiin itsestään selvänä, olemmehan Suomessa”, Hassi muistuttaa. ”Todellisuudessa ympäri maailmaa hajautuneiden alihankkijoiden ketju on tuottanut uskomattomia virheitä ja laiminlyöntejä. Perustuksen betoni oli liian huokoista. Alihankkijan puolalainen alihankkija käytti vanhentunutta ja kelvotonta tekniikkaa reaktorirakennuksen suojakuoren valmistamiseen. Jo valettuja betonirakenteita jouduttiin purkamaan, koska intialainen insinööritoimisto unohti, että talven ja kesän välillä on iso lämpötilaero”.

”Surullisinta on, että luja usko ydinvoimaan on jarruttanut uusiutuvan energian kehitystä Suomessa. Tällä välin uusiutuvasta energiasta on maailmalla tullut megabisnestä. Euroopassa jo kahtena vuonna peräkkäin uusia tuulivoimamegawatteja on valmistunut enemmän kuin mitään muuta sähköntuotantomuotoa. Samaan aikaan Suomi on uusiutuvan energian vauhdittamisessa jäänyt yhdeksi EU:n hännänhuipuista.”

”Olkiluoto kolmosesta on tullut uskomaton seikkailu, jonka käänteet pitää selvittää kunnolla ennen kuin uusia ydinvoimaloita otetaan edes harkintaan”, vaatii Hassi.