”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Hassi ja Parviainen ehdottavat Nobelin rauhanpalkintoa ilmastoneuvottelijoille

Kansanedustajat Satu Hassi ja Olli-Poika Parviainen (vihr.) ehdottavat Norjan Nobel-komitealle, että rauhanpalkinto myönnetään tänä vuonna kahdelle ilmastoneuvottelijalle Pariisin ilmastosopimuksen eteen tehdystä työstä. Pariisin sopimus on ensimmäinen sitova kansainvälinen sopimus, joka näyttää tien ilmastokriisin välttämiseen. Rauhanpalkintoa voivat ehdottaa parlamenttien jäsenet.
Hassi ja Parviainen esittävät palkintoa Christiana Figueresille, joka on YK:n ilmastosopimuksen pääsihteeri, ja Laurent Fabiukselle, Ranskan ulko- ja kehitysministerille, joka johti Pariisin ilmastoneuvotteluja.
”Christina Figueres on tehnyt pitkän uran ilmastonmuutoksen ratkaisemiseksi. Hän on johtanut periksiantamattomasti YK:n ilmastoneuvotteluita vuodesta 2010 alkaen. Laurent Fabius teki valtavan työn niin ennen Pariisin kokousta kuin sen aikana sovittaakseen yhteen 195 maan kannat”, Hassi ja Parviainen kirjoittavat vihreässä blogissa.
”Ilmastonmuutoksen torjuminen ei ole vain luonnonsuojelua, vaan se on myös ihmisille turvallisen elinympäristön turvaamista. Lämpenevä ilmasto voi muun muassa pahentaa ja luoda myös ihmisten konflikteja ja sotia ja pakottaa yhä useamman jättämään kotinsa pakolaisena”, Hassi ja Parviainen jatkavat.
Rauhanpalkinto on aiemmin vuonna 2007 myönnetty hallitustenväliselle ilmastopaneelille IPCC:lle ja Al Gorelle ilmastonmuutoksen nostamisesta yleiseen tietoisuuteen. Tietoisuus ongelmasta ei kuitenkaan vielä riitä, kuten ilmastoneuvottelujen historia osoittaa. Globaalien ongelmien ratkaiseminen edellyttää poliittista tahtoa, jota Pariisin ilmastosopimuksella toteutetaan
”Nobelin rauhanpalkinnon myöntäminen kansainväliselle ilmastotyölle korostaisi ilmastonmuutoksen ratkaisemisen merkitystä turvalliselle tulevaisuudelle. Vaikka Pariisin sopimus onkin historiallinen askel kohti tätä, se ei vielä yksinään riitä. Päästörajoituksia tulee kiristää, jotta lämpenemisen rajoittaminen selvästi alle 2 asteen, 1,5 asteen tuntumaan onnistuisi.”, Hassi ja Parviainen linjaavat.
Koko blogi osoitteessa: https://www.vihreat.fi/blogit/2016/01/nobelin-rauhanpalkinto-tulisi-antaa-kansainvaliselle-ilmastotyolle