”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Hassi ja Eloranta: Korjausavustukset ja neuvontavelvollisuus kotien sisäilmahaittojen korjaamiseksi palautettava

Kun omasta talosta löytyy homeongelma, on tilanne monissa perheissä hyvin vaikea. Kodissa on usein kiinni sen asukkaiden koko omaisuus ja usein myös lainarahaa. Hometaloa on vaikea saada korjauslainan vakuudeksi eikä kaikilla ole sukulaisia lainan takaajiksi.
Aiemmin tukea oli saatavissa valtion asunto- ja kehittämisrahaston korjausavustuksista terveyshaitan poistamiseksi, mutta avustus lopetettiin 1.1.2017 lähtien osana hallituksen säästötoimia. Samalla päättyi myös rakennusvalvontaviranomaisen lakiin perustuva opastus- ja neuvontavelvollisuus. Mitään lain turvaamaa tukea, apua tai edes neuvontaa ei hometalon omistajille ole enää saatavissa. Eduskunnan sisäilmaryhmän puheenjohtajisto, kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta (sd.) ja Satu Hassi (vihr.) ovat tehneet asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.
Korjausavustukset terveyshaitan poistamiseksi oli suunnattu kaikkein vaikeimmissa olosuhteissa eläville perheille, joilla ei itsellään ollut enää muuta ulospääsyä homeloukustaan. Avustuksella voitiin ehkäistä monet syrjäytymis- ja sairastumiskierteet. Kymmenen vuotta käytössä olleella terveyshaitta-avustuksella tuettiin ihmisiä, jotka ovat joutuneet asuntonsa terveyshaittojen vuoksi suuriin taloudellisiin vaikeuksiin. Käytännössä avustusta ovat saaneet vaikeissa homeloukuissa asuvat, joiden on ollut vaikea saada tukea muualta.
– Avustus on ollut viimeinen toivo ihmisille, joilla ei ole varaa kakkosasuntoon ja joiden terveys tai talous ovat homeongelman vuoksi romahtaneet. Pelkkä avustuksen olemassaolo on antanut monissa tapauksissa toivoa ja auttanut jatkamaan taistelua. Tässä on pienellä rahalla estetty syrjäytymistä ja sairastumisia, Eloranta painottaa.
Avustusta haki vuosittain noin sata taloutta, ja se myönnettiin 20–30:lle taloudelle. Avustus on ollut yleisesti n.10 000 – (40 000)–50 000 euroa. Terveyshaitta-avustus on ollut valtion korjausavustusten joukossa pienimmästä päästä, mutta siitä huolimatta sillä on ollut tärkeä merkitys korjauksista selviytymiselle. Noin 40 miljoonan euron vuotuisista korjausavustuksista pääosa on myönnetty hissi- ja esteettömyysavustuksiin, ja terveyshaitta-avustusta on jaettu vain noin miljoona euroa vuodessa.
– Koska valtion asunto- ja kehittämisrahaston korjausavustukset terveyshaitan poistamiseksi on lopetettu, on välttämätöntä, että ne palautetaan tai niiden tilalle tulee joku muu taloudellinen tukimuoto hometalossa tai muita terveyshaittoja sisältävissä kodeissa asuvien asukkaiden auttamiseksi ja tukemiseksi, jotta terveyshaitat pystytään poistamaan ja korjaamaan mahdollisimman nopeasti, Hassi vaatii.
Lisätietoja:
Satu Hassi
satu.hassi@eduskunta.fi
Eeva-Johanna Eloranta
050 523 2309