”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Happosateet pantiin onneksi kuriin

Vastine Iltalehdelle
Ilmestynyt 9.3.2010

Iltalehden viikonvaihdeliitteessä 6.3. Eija-Riitta Korhola moittii "ilmastopanikointia" ja sanoo lehden mukaan: "Ihmiskunta on hurahtanut milloin mihinkin, esimerkiksi happosateisiin, joiden piti tuhota kaikki Suomen metsät."
 
Korhola ei näköjään tiedä tai ei halua tietää, että happosadeongelma saatiin kuriin leikkaamalla päästöjä ripeästi. Suomen rikkidioksidipäästöt saatiin jo 1990-luvulla painettua alle viidesosaan siitä, mitä ne olivat olleet huipussaan 1980-luvun alkupuoliskolla. Päästöjen vähentämistä on hyvin tuloksin jatkettu tämän jälkeenkin, koko Euroopassa.
 
Onneksi ei kokeiltu, kuolevatko metsät ja liukenevatko peltikatot ja historialliset monumentit olemattomiin. Silloinkin teollisuus vastusti rikkidioksidipäästöjen puhdistamista hyvin samantapaisin argumentein kuin nyt ilmastonsuojelua. Silloinkin kyseenalaistettiin tutkijoiden varoitukset ja uhattiin, että päästönormien tiukentaminen pakottaa tehtaat ulkomaille.
 
Toivottavasti ihmiskunta on yhtä viisas ilmastonmuutoksen suhteen ja ymmärtää, että maapallolla ei ole hyvä tehdä kokeita.
 
Satu Hassi, Euroopan parlamentin jäsen (vihr)