Hankintamatkalla
Kävimme hankkimassa remonttityömaalle kaikenlaista, Fiskarsin Rakennusapteekista ja IKEA:sta. Juttelin arkkitehtiveljeni kanssa IKEA:sta. Sanoin, että vaikka tätä ylikansallista massatuotantofirmaa kovasti halveerataan, niin minusta siellä on kyllä yhtä ja toista aika näppärästi suunniteltua, muun muassa keittiöihin. Veljeni sanoi juuri miettineensä ruotsalaisen ja suomalaisen muotoilun eroa ja tulleensa siihen tulokseen, että suomalaisessa muotoilussa on aika lailla elitismiä, ruotsalainen muotoilu on tarkoitettu kaikelle kansalle. Ruotsalainen kansankotiajattelu näkyy siinäkin. Mielenkiintoinen havainto.
Talouselämä kertoo tänään WWF:n teettämästä tutkimuksesta, jonka mukaan jokainen eurooppalainen lihansyöjä viljelyttää Euroopan ulkopuolella keskimäärin koripallokentän kokoista soijapeltoa. Tämä koskee yhtä hyvin naudan kuin broilerin ja sianlihan syöjiä. Iso osa Euroopassa kasvatettavan karjan rehusta, erityisesti valkuaisrehuna käytettävästä soijasta tuodaan tänne muualta. Hienoa, että Talouselämä-lehdessä kerrotaan tällaisia. Mutta samalla tunnen piston sydämessäni, kuten aina kun puhutaan lihansyönnin ympäristövaikutuksista, koska en ole kasvissyöjä. Vastapainoksi koetan syödä niin kotimaista ruokaa kuin suinkin, esimerkiksi kotimaisia marjoja ja juureksia ulkomaan hedelmien sijasta. Ja tietysti osa eläinperäisestä ravinnostamme on järvistä ja merestä kalastettua ahventa, muikkua ja haukea.