”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Haluammeko olla puhtaan tekniikan viejä vai Euroopan ydinjätehauta?

Vastine – Aamulehti 22.3.2009

Sten von Troll kirjoitti Aamulehdessä 21.3., että ydinvoimalla tuotettu sähkö olisi tervetullut vientituote. Olen eri mieltä.

Ministeri Pekkarinen on todennut ääneen sen, mikä luvuista näkee, eli että Suomi ei tarvitse uusia ydinvoimaloita. Tarvittava lisäsähkö saadaan investoimalla uusiutuvaan energiaan siten kuin olemme EU:n ilmastopolitiikan yhteydessä luvanneet. Lisäksi tarvitaan tietysti energian säästöä, kuten rakennusten energiaremontteja.

Jos Suomi ryhtyisi rakentamaan ydinvoimaa sähkön vientiin, ryhtyisimme samalla Euroopan ydinjätehaudaksi. Ei tarvitsisi enää pohtia, saako ydinvoimalajätettä tuoda muista maista Suomeen, kun ottaisimme itse maaperällemme sekä ydinvoimalat että tuhansia vuosia vaarallisena pysyvän jätteen. En usko suomalaisten haluavan tätä.

Uuden puhtaan energiatekniikan kehittäminen jäi moneksi vuodeksi polkemaan paikalleen sen jälkeen kun eduskunta antoi luvan viidennelle ydinvoimalalle. 2000-luvun alussa suomalaisilla yrityksillä oli tuulivoiman maailmanmarkkinoista yhtä suuri osuus kuin paperiteollisuudellamme paperin maailmanmarkkinoista. Mutta tuulivoimaa-alan vienti jäi polkemaan paikalleen, kun alaan ei investoitu kotimaassa. Nyt tuulivoimaa myydään maailmassa jo kymmenillä miljardeilla euroilla vuodessa. Uusiutuvan energian markkinat kokonaisuudessaan olivat toissa vuonna yli 100 miljardia euroa.

Viime syksynä melkein ainoa myönteinen työllisyysuutinen oli, kun tuulivoimayhtiö Winwind ilmoitti palkkaavansa lisää väkeä.

Kokemus ydinvoimarakentamisesta on huono. Olkiluodon työmaa, jonka piti valmistua 4 vuodessa, on venähtänyt jo yli 7 vuoden mittaiseksi. Voimalan myyntihinta oli 3,2 miljardia, mutta rakentamisen kustannukset ovat Areva-yhtiön mukaan yli 4 miljardia ja viivästyksestä esitetty korvausvaatimus 2,4 miljardia. ”Edulliseksi” mainostetun vaihtoehdon todellinen hinta on siis enemmän kuin kaksinkertaistunut.

”Vihreään” elvytykseen eli ilmastoystävällisiin ratkaisuihin panostamisessa rahamääräisesti johtavat maat ovat USA ja Kiina ja prosentteina johtaja on Korea.

Suomella on paljon tekniikan osaamista, mutta uuden energiatekniikan junaan hyppäämisellä on jo kiire, muuten saamme vain sivusta katsoa, kun Saksan ja Espanjan lisäksi kohta myös USA ja Kiina ajavat ohitsemme. Otetaan oppia tehdystä virheestä eikä enää jäädä nukkumaan onnemme ohi.