”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Haluammeko olla puhtaan tekniikan viejä vai Euroopan ydinjätehauta?

Vastine – Helsingin Sanomat 25.3.2009

Helsingin Sanomien pääkirjoitus 22.3. varoitti rakentamasta ydinvoimaa vientiin. Vieressä ollut yliöartikkeli piti selviönä, että 1-2 uudelle ydinvoimalalle annetaan lupa. Sisäsivuilla kerrottiin siitä, miten muun muassa Saksa ja USA suuntaavat elvytysvaroja ”vihreisiin” kohteisiin, eli ilmastonsuojeluun.

Suomessa on korkea aika ruveta katsomaan energiapäätöksiä siitä näkökulmasta, minkä tekniikan osaajia ja viejiä haluamme olla. Jos ryhtyisimme rakentamaan ydinvoimaa sähkön vientiä varten, asettuisimme muiden maiden ydinjätehaudaksi. Ottaisimme maaperällemme sekä ydinvoimalat että satojatuhansia vuosia vaarallisena pysyvän jätteen. En usko suomalaisten haluavan tätä.

Ministeri Pekkarinen totesi ääneen, että Suomi ei tarvitse uusia ydinvoimaloita. Luvuista näkeekin, että tarvittava lisäsähkö saadaan investoimalla uusiutuvaan energiaan siten kuin olemme EU:n ilmastopolitiikan yhteydessä luvanneet.

2000-luvun alussa suomalaisilla yrityksillä oli tuulivoimatekniikan maailmanmarkkinoista yhtä suuri osuus kuin paperiteollisuudellamme paperin maailmanmarkkinoista. Tuulivoimavienti jäi polkemaan paikalleen, kun kotimaiset investoinnit takkuilivat vuoden 2002 ydinvoimapäätöksen jälkeen. Nyt tuulivoimaa myydään maailmassa jo kymmenillä miljardeilla euroilla vuodessa ja uusiutuvan energian markkinat kokonaisuudessaan olivat toissa vuonna yli 100 miljardia euroa.

Viime syksynä melkein ainoa myönteinen työllisyysuutinen oli, kun tuulivoimayhtiö Winwind ilmoitti palkkaavansa lisää väkeä. Nyt voi vain jossitella, auttaisiko meitä tässä lamassa uusi Nokia, jos uutta energiatekniikkaa ei olisi vuosikausia vähätelty.

”Vihreään” elvytykseen eli ilmastoystävällisiin ratkaisuihin panostamisessa rahamääräisesti johtavat maat ovat USA ja Kiina ja prosentteina johtaja on Korea.

Suomella on paljon tekniikan osaamista, mutta uuden energiatekniikan junaan hyppäämisellä on jo kiire, muuten joudumme sivusta katsomaan, kun Saksan ja Espanjan lisäksi kohta myös USA, Kiina ja Korea ajavat ohitsemme.