”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Haamumeppejä ja haaskoja

Europarlamentin täysistunto jatkui poikkeuksellisesti perjantaihin asti. Tämä johtui ortodoksien pääsiäisestä. Tavallisesta poiketen tämän viikon maanantaina ei ollut istuntoa, koska oli ortodoksien pääsiäinen. Äänestysten alussa joku meppi, jota en tunne, käytti työjärjestyspuheenvuoron ja ilmoitti, että salissa istuu äänestämässä henkilöitä, jotka eivät ole parlamentin jäseniä. Puhemies lähetti virkailijat tarkistamaan asian ja osoittautui, että salin oikealla laidalla istui todellakin muutama henkilö, jotka äänestivät mepin äänestyskortilla, vaikka eivät oikeasti ole parlamentin jäseniä. Ehkä kyse oli siitä, että kyseiset mepit olivat lähteneet jo kotimaahan ja ”delegoivat” äänestämisen avustajilleen tai ties kelle. Tai ehkä kyseiset mepit käyttivät ”haamumeppiä” kyetäkseen laskuttamaan päivärahan tältäkin päivältä. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, millaiset rapsut tästä seuraa, ja keitä nämä neropatit olivat.

Kaiken kaikkiaan istunnosta oli poissa valtava määrä meppejä. Ainakin äänestysten loppupuolella poissa oli yli puolet mepeistä. Yksi mietintö, jonka hyväksyminen olisi vaatinut meppien absoluuttisen enemmistön (ei siis riitä että paikalla olijoiden enemmistö kannattaa) kaatui pelkästään runsaiden poissaolojen vuoksi. Asian olisi pitänyt olla silkka läpihuutojuttu, koska siitä oli neuvoteltu valmiiksi kompromissi parlamentin ja ministerineuvoston välillä.

Toinen asia, josta on valmiiksi neuvoteltu kompromissi parlamentin ja ministerineuvoston välillä eli josta hyväksyttiin lopullinen lakiteksti, oli eläinsivutuoteasetus. Kuulostaa tosi tylsältä ja byrokraattiselta. Mutta siinä oli luontokuvaajille ja muutamille Kainuun ja Kuusamon matkailuyrittäjille tärkeä asia. Luontokuvaajat ja karhunkatselusafareita järjestävät matkailuyrittäjät ovat houkutelleet villieläimiä haaskoilla, joina on käytetty sikatiloilta kuolleita eläimiä suoraan tiloilta. Komission esitys olisi tehnyt tämän mahdottomaksi. Mutta onnistuin saamaan muiden poliittisten ryhmien tuen muutokselle, joka mahdollistaa tämän käytännön jatkumisen tietyin ehdoin.