”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Guantanamo suljetaan – hienoa!

Ympäristövaliokunnassa oli aamupäivällä useamman tunnin äänestysrupeama. Listalla oli muun muassa otsonikerrosta ohentavien aineiden käyttökieltoa koskevat tarkennukset. Kiistaa ja lobbausta oli muun muassa metyylibromidista ja propyylibromidista. Valiokunta otti kantaa myös EU:n ympäristömerkin uusiin sääntöihin ja vaati, että haitallisia aineita (esimerkiksi syöpä, geenimuutoksia ja hedelmättömyyttä aiheuttavia) sisältäville tuotteille ei saa ympäristömerkkiä myöntää. Minusta tämän pitäisi olla itsestäänselvyys, mutta eipä vain ole, ei ainakaan kemianteollisuuden lobbareille, joita tapasin viime viikolla.

Obama on tänään määrännyt Guantanamon vankileirin suljettavaksi vuoden kuluessa. Hienoa! USA palaa noudattamaan kansainvälisiä soipimuksia – ja omia lakejaan. Vihreä hollantilaiskollega Kahalijne Buitenweg vaati heti, että EU-maat ottaisivat vastaan niitä vankeja, joita ei voida palauttaa kotimaihinsa, koska he joutuisivat siellä vainotuiksi. Esimerkki tällaisesta ryhmästä ovat Kiinan uiguurit, jotka siis kuuluvat Länsi-Kiinan turkinsukuiseen muslimivähemmistöön.

Reuters uutisoi, että muutamat Euroopan suurimmat saastuttajafirmat käärivät taas ansiottomia windfall-voittoja myymällä päästöoikeuksia. Firmat ovat saaneet nämä päästöoikeudet ilmaiseksi, mutta kun tuotanto laman takia vähenee, ne myyvät ylijäämän pois. Taas uusi osoitus siitä, että on tyhmää jakaa hiilidioksidin päästöoikeudet ilmaiseksi, paljon fiksumpaa olisi myydä ne huutokaupalla ja periä rajalla hiilidioksiditulli sellaisilta tuontituotteilta, joiden valmistusmaassa hiilidioksidipäästöistä ei laskuteta.

Gaia-teorian ”isä” James Lovelock on antanut 90-vuotishaastattelun. Hänhän on pari vuotta sitten sanonut, että ilmastonmuutos voi hyvinkin olla jo niin pitkällä, ettei sitä enää saada kuriin. Nyt hän esittää yhden tavan pelastaa planeetta, ja ihmiskunta. Se on se, että maaperään haudataan valtavat määrät puuhiiltä, tai biohiiltä. Maanviljelijöiden pitäisi hiiltää kaikki maatalousjätteensä, jossa siis on hiiltä jota kasvit kesän aikana imivät ilmasta, ja haudata biohiili maahan. Tällä tavalla pystyttäisiin imemään ilmakehästä suuria määriä hiilidioksidia varsin nopeasti.

Mielenkiintoista, että tämä biohiilen hautaaminen peltoihin pomppaa esille joka puolelta. YK:n ympäristöjärjestön UNEP:in pääjohtaja Achim Steiner puhui siitä viime vuoden puolella. Worldwatchin tämänvuotisen Maailman tila –raportin maataloutta ja ilmastoa käsittelevässä artikkelissa puhutaan siitä. Ja nyt myös James Lovelock puhuu samasta asiasta. Maailman tila 2009 –kirjan maatalousartikkelin kirjoittaja Sara Scherr sanoo, että tällä metodilla voidaan parantaa myös maan viljavuutta ja lisätä pienviljelijöiden tuloja. New Scientistista tai Scientific Americanista olen lukenut ehkä vuosi sitten artikkelin, jossa kerrottiin että Etelä-Amerikan muinaiskulttuurit hyödynsivät tätä metodia pelloillaan, tämä on paljastunut uusissa arkeologisissa kaivauksissa.

Lovelock sanoo, että biosfääri kierrättää joka vuosi 550 gigatonnia (miljardia tonnia) hiiltä, ihmiskunta lisää ilmakehään vuosittain noin 30 gigatonnia. 99 % kasvien sitomasta hiilidioksidista palaa normaalisti ilmakehään vuoden kuluessa, kun bakteerit, madot ja sen sellaiset syövät kasvinosia.

Lovelock sanoo, että biomassaa hiillettäessä (kuumennettaessa biomassaa tilassa jossa on niukasti happea) muodostuu hiukan hiilidioksidia, mutta valtaosa hiilestä jää kiinteään muotoon. Prosessissa saadaan myös jonkin verran biopolttoainetta. Minä lisään tähän, että tämä tarkoittaisi itse asiassa että peltoihin haudataan sama hiili kuin mikä on kaivettu ja pumpattu maan sisältä kivihiilen ja öljyn muodossa ja sitten tuprutettu savupiipuista ja pakoputkista ilmaan.

Lovelockin työ muuten aikoinaan vaikutti siihen että yläilmakehän otsonikerroksen havaittiin olevan ohenemassa, mikä johti kansainväliseen sopimukseen otsonikerrosta tuhoavien aineiden valmistuksen kieltämisestä. Otsonikerroksen suojelusopimus eli Montrealin pöytäkirja oli oikeastaan ensimmäinen maapallonsuojelusopimus. Lovelockilla on varsin pessimistinen näkemys ihmiskunnan tulevaisuudesta. Hän on melkein varma, ettei ilmastonmuutosta onnistuta enää saamaan kuriin. Hän ennustaa, että jos maapallo lämpenee 4 astetta, alle kymmenesosa nykyisestä ihmiskunnasta voi säilyä hengissä, eli alle miljardi. Lovelock ei tunnu varsinaiselta ihmisystävältä, hänen mielestään ihmiskunnan joukkotuho voi olla planeetan hyvinvoinnin kannalta vain hyvä. Ihmettelenpä, onko hänellä lapsia ja lapsenlapsia.

No, toiveikkaampi uutinen on se, että uuden tutkimuksen mukaan ilmastotavoitteiden saavuttaminen tulee halvemmaksi kuin tähän mennessä on uskottu. Tutkimuksen ovat tehneet hollantilaiset ja saksalaiset tutkijat ja sitä johti Michiel Shaeffer Wageningenin yliopistosta Hollannista. Hänen mukaansa tutkimuksen tulos on se, että vauhtiin päästyään ilmastonsuojelu tulee helpommaksi. Toisaalta niukat ilmastonsuojelutoimet eivät vaikuta juuri mitään. Minun on helppo uskoa tämä. Uusi tekniikka on tähän asti aina tullut halvemmaksi yleistyessään.

Myös Lester Brownin Earth Institutelta on tullut optimistisenpuoleinen tiedote. Sen mukaan maailman väestönkasvu on hillittävissä. Monissa maissa toimenpiteet syntyvyyden rajoittamiseksi ovat onnistuneet hyvin, ja yksi niistä on Iran. On myös maita, joiden väestön ennustetaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä, kuten Etiopia, Kongon demokraattinen tasavalta ja Uganda. Lester Brownin mukaan maailmassa on 201 miljoonaa pariskuntaa, jotka eivät saa haluamaansa ehkäisyneuvontaa ja –välineitä. Minusta ehkäisyvalistus ja ehkäisyvälineiden järjestäminen ihmisten saataville on ihmisystävällisin mahdollinen tapa estää ekokatastrofia – ja myös hyvin naisystävällinen.

International Herald Tribunen pääkirjoitussivu pursuaa euforiaa Obaman valinnan johdosta, pääkirjoitus ja suunnilleen kaikki kolumnit, joita tällä aukeamalla on aina monta. Miten oli pakko mennä todistamaan historiallista tapahtumaa, oli pakkasta ja tungosta tai ei. Miten ihmiset olivat onnellisia, kun Bushia kuljettanut helikopteri lensi pois.