”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Google haistaa rahaa uusiutuvassa energiassa

Ympäristövaliokunnan koordinaattorit tapasivat yhteisellä aamiaisella. Konservatiivien koordinaattori John Bowis on juuri palannut Burundista. Hän kertoi, että siellä malaria yleistyy kovaa vauhtia ylempänä vuorenrinteillä, koska sateet vuorenrinteillä ovat lisääntyneet ja myös lämpötila nousee. Toisin sanoen hyttysille mieleisiä sikiämisalueita tulee lisää. Malarian leviäminen ilmastonmuutoksen takia ei siis ole tulevaisuutta, se on nykyisyyttä.

GUE-ryhmä järjesti diashown Grönlannin sulamisesta. Olisin halunnut mennä sinne, mutta en ehtinyt. Jouduin jättämään väliin myös Jordanin prinssi Hassanin infon, jossa hän kertoi siitä, miten autiomaissa voidaan tuottaa sähköä keskitetyillä aurinkovoimaloilla.

Komissaarit Dimas ja Piebalgs pitivät kolmen valiokunnan koordinaattoreille tiedotustilaisuuden siitä, mitä komissio aikoo ehdottaa ilmastopaketissaan, joka on määrä antaa tammikuun lopulla. Pakettiin kuuluu vuoden 2012 jälkeinen hiilidioksidin päästökauppa, hiilidioksidin talteenottoa koskeva lainsäädäntö sekä velvollisuuksien jako jäsenmaiden välillä uusiutuvan energian osuuden nostamiseksi.

Huhut kertovat, että pakettia, joka on jo kertaalleen lykätty joulukuun alusta tammikuulle, aiotaan lykätä vielä maaliskuuhun. Piebalgs sanoi, että hän ainakin valmistelee lait valmiiksi, jos lykkääntyvät, niin eivät ainakaan siksi, että itse esitykset eivät olisi valmiit.

Päästökaupasta on ollut tietoja myös lehdissä, eli en paljasta suuria salaisuuksia, kun kerron, että komissio haluaa EU:n laajuisen päästökiintiöiden jaon niille teollisuudenaloille, jotka ovat päästökaupassa mukana. Maakohtaiset päästökiintiöt tarvitaan siis vain niille sektoreille, joita päästökauppa ei kata, kuten esimerkiksi maatalous, jätehuolto, liikenne, lämmitys. Merkittävä osa sähköntuotannon päästökiintiöstä huutokaupataan. Hän sanoi, että uusiutuvan energian kiintiöihin ei sisällytetä ydinvoimaa eikä hiilidioksidin talteenottoa, mitä monet teollisuuslobbarit ajavat. Hyvä!

Piebalgs lupasi myös tiukkaa ehdotusta biopolttoaineiden sertifioinnista, jotta voimme estää sen, että ostamme biopolttoaineita, joiden tuottamiseksi on hakattu sademetsiä. Hän viittasi selvitykseen, jonka EU pystyy tuottamaan 14 % liikennepolttoaineestaan biopolttoaineena ekologisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla, siis EU:n alueella.

Komissaarit viittasivat myös konsulttiyhtiö McKinseyn arvioon, jonka mukaan hiilidioksidin hinta tulee lähivuosina nousemaan tasoon 40 € tonnilta. (Vattenfallin teettämän selvityksen mukaan sillä tonnihinnalla globaaleja vuotuisia päästöjä kyetään vähentämään 27 miljardin hiilidioksiditonnin verran.)

Heti Piebalgsin ja Dimasin yhteistilaisuuden jälkeen Dimas tapasi Balille menossa olevat mepit. Brittiliberaali Chris Davies viittasi YK:n ilmastosihteeristöltä tulleeseen viestiin, jossa suositellaan että Balin kokouksen osanottajat pukeutuisivat shortseihin, jotta jäähdytystä voidaan pitää pienemmällä, sähkön säästämiseksi.

”Odotan malttamattomana sitä, että näen komissaari Dimasin hawaijishortseissa”, sanoi Chris.

Google on tänään ilmoittanut sijoittavansa satoja miljoonia dollareita uusiutuvaan energiaan, tavoitteenaan että uusiutuvalla energialla saataisiin halvempaa sähköä kuin kivihiilellä. Google haistaa rahaa nopeasti kasvavilla uusiutuvan energian markkinoilla. Se on hyvä. Sillä kun jättirikkaat sijoittajat alkavat sijoittaa ilmastoystävälliseen tekniikkaan, se kiihdyttää alan kehitystä. Juuri sitä tarvitaan.

Intian hallitus taas on reagoinut ärtyneesti UNDP:n eilen julkaisemaan raporttiin, jonka mukaan myös kehitysmaiden tulee vähentää päästöjään 20 % vuoteen 2020. Tämähän on ensi kerta, kun YK-järjestö puhuu kehitysmaiden päästövähennyksistä. No, tämä on Intian perinteinen linja. Mutta maa itse kärsii ilmastonmuutoksesta ja tulee kärsimään vielä enemmän, jos päästöjä ei saada kuriin. Globaaleja päästöjä nyt kerta kaikkiaan ei kyetä painamaan tarpeeksi alas, jos Kiina ja Intia jatkavat päästöjensä nykyistä kasvuvauhtia, siitä ei pääse yi eikä ympäri.

Worldwatchin raportti kertoo, että vuonna 2006 Kiina poltti kivihiiltä enemmän kuin yksikään muu maa. Kiina käytti 36 % maailmassa poltetusta hiilestä, seuraava oli USA, jonka osuus oli 18 %. EU:n osuus oli 10 % ja Intian 8 %.

Myönteisempi tieto tulee UNEP:ilta, joka kertoo, että vuonna 2007 maailmassa on istutettu miljardi puuta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Eniten sitä on tehty Etiopiassa ja Meksikossa.