”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Globelle tervehdys McCaneltä ja Obamalta

Japanin parlamentin suomalaisjäsen kuuluu Globeen

Globen kokouksen aluksi saimme videotervehdyksen USA:n toiselta presidenttiehdokkaalta John McCanelta, joka on itse osallistunut Globen toimintaan. Hän oli paikalla Globen Lontoon kokouksessa kesällä 2005. Lisäksi luettiin Barack Obaman kirjallisesti lähettämä tervehdys. Eipäs yhtään hullumpaa! McCane sanoi satelliittikuvien todistavan ilmastonmuutoksesta ja kannattavansa päästökauppalakia, jolla USA:n päästöjä leikataan 60 % vuoteen 2050. Obama sanoi haluavansa hiilidioksidipäästöille hintaa ja päästökauppalakia, joka alentaa USA:n päästöjä 80 % vuoteen 2050. Hän haluaa viedä USA:n mukaan kansainväliseen sopimukseen, jossa valtioille asetetaan sitovat päästörajat.

Myös John Kerryltä tuli videotervehdys. Hän sanoi, että vaikka äskettäisessä senaatin äänestyksessä päästökauppalaki ei mennyt läpi, tulos oli varsin rohkaiseva. Edellisellä kerralla laki sai 38 ääntä, nyt 42. Lisäksi osa lain tukijoista oli poissa, kannattajia on yhteensä 54. Lain vastustajista toistakymmentä on jäämässä pois seuraavissa vaaleissa. Kerry kertoi myös, että lain vastustajista useimmat ovat saaneet vaalikampanjoihinsa öljy-yhtiöiden rahaa kolme kertaa enemmän kuin muut. Tällaista tietoa Euroopassa ei pysty esittämään, ei ainakaan Suomessa, meillä kun vaalirahoitus on niin suurelta osin hämärän peitossa.

Globen puheenjohtaja Eliot Morley kehui isäntämaata sanomalla, että jos USA:n, EU:n ja Venäjän energiatehokkuus olisi yhtä hyvä kuin Japanin, maailman energiankulutus pienenisi kertaheitolla 20 %.

Tony Blair selosti työryhmänsä julkaisemaa visiota seuraavan ilmastosopimuksen pääkohdista. Tärkeimpänä hän piti yhteistä visiota siitä, miten päästöjä leikataan vuoteen 2050 mennessä ja välitavoitteita, joihin liittyy toimenpideohjelma. Hän selosti erilaisten tekniikoiden mahdollisuuksia ja sanoi toisaalta, että varmaa on se että tekniikka kehittyy tavalla, jota emme pysty ennakoimaan. Tästä meikäläinen on ihan samaa mieltä, luovien ihmisten innovaatioita ei kukaan pysty etukäteen ennustamaan. Blair sanoi että pitää yhdistää idealismi, joka on tuonut ilmasto-ongelman tietoisuuteemme, realismiin joka on ainoa tapa löytää tarvittavat keinot.

Britit olivat etukäteen pyytäneet, että esittäisin Blairille kysymyksen hänen puheensa jälkeen. Otin esille hänen raportissaan kuvatun tarpeen teollisuusmaiden rahallisesta tuesta kehitysmaiden puhtaan tekniikan investointeihin. Raportista ilmenee, että sen pitäisi olla aivan eri suuruusluokkaa kuin nyt ja yhtenä mahdollisena rahalähteenä mainitaan päästökaupan huutokauppatuloista osan suuntaaminen tähän. EU:n ministerineuvostossa juuri Britannia kuitenkin kuuluu kiivaimpiin päästöhuutokauppatulojen korvamerkinnän vastustajiin. Edellisillan puheessaan Blair oli sanonut ex-johtajan etuoikeudeksi sitä, että voi antaa nykyisille johtajille neuvoja. Kysyin, voisiko hän kenties neuvoa Britannian nykyistä hallitusta korvamerkintäasiassa. Kysymykseni nauratti brittejä ja jälkikäteen melkein jokainen heistä tuli kehumaan sitä. Vastauksessaan Blair sanoi, että kehitysmaiden puhtaan tekniikan investointien tukemiseen, trooppisten metsien suojeluun ja ilmastonmuutokseen sopeutumisen tukemiseen kehitysmaissa tarvitaan ihan eri suuruusluokan rahoja kuin nykyinen kehitysapu on ja se voi toteutua vain, jos luodaan rahoituskanava, joka ei riipu hallitusten vuotuisista budjettineuvotteluista, eli johon valtiovarainministeriöiden punakynä ei pysty. Asia on juuri näin. Kun EU:n jäsenmaat vuodesta 2013 alkaen huutokauppaavat suurimman osan päästöoikeuksista, osa tästä rahavirrasta pitäisi kanavoida suoraan kehitysmaiden puhtaan tekniikan avustamiseen.

Blair huomautti myös, että ei puhtaamman tekniikan osaaminen välttämättä kaikki tule meiltä. Myös Kiina ja Intia voivat itse kehittää tätä alaa.

Japanin entinen pääministeri Shinzo Abe vertasi puheessaan tarvittavaa energiavallankumousta aikaisempiin tekniikkamurroksiin, kuten rautateiden aikoinaan aiheuttamaan.

Kahvitauolla kanssani tuli juttelemaan japanilaiskansanedustajien ryhmässä istunut mies, joka osoittautui Marutei Tsuruseksi, alkuperäiseltä nimeltään Martti Turunen. Hän on tullut Japaniin noin 40 vuotta sitten lähetyssaarnaajaksi ja on kaikkien aikojen ensimmäinen ulkomaalaissyntyinen jäsen Japanin Dietissä. Paikalla oli kolmaskin suomalainen, tohtori Makreeta Lahti, joka on ollut laatimassa konsulttifirma McKinseyn erinomaista raporttia ”hiilen tuottavuuden” kasvattamisesta. Enpä olekaan Globen tilaisuuksissa ennen saanut jutella kenenkään kanssa suomeksi.

Iltapäivällä käsiteltiin ilmastonmuutosta ja turvallisuutta. Keskustelua johtanut entinen ympäristöministeri Yuriko Koike kertoi, että ”cool biz” lanseerattiin hänen ministeriaikanaan. Ympäristöministeripestin jälkeen hänet nimitettiin puolustusministeriksi ja hän puhui ilmastonmuutoksesta turvallisuuskysymyksenä. Tälle hymähdeltiin ja sanottiin ministerin puhuvan mokomia vain siksi että on nainen.

No, nyt yksi tämän teeman puhujista oli tanskalainen amiraali Nils Wang. Hän selosti arktisen alueen jään sulamisesta seuraavia turvallisuuskysymyksiä, muun muassa Jäämeren ympärysvaltioiden aluekiistoja ja kiistoja alueen luonnonvaroista. Jopa 25 % maailman öljy- ja kaasuvaroista saattaa olla arktisella alueella. Tri Tobian Feakin Rusi-instituutista piti erinomaisen alustuksen, jossa hän muun muassa totesi, että armeijat voisivat ruveta miettimään omaakin ilmastovaikutustaan ja vaihtoehtoisten energialähteiden käyttöä.

Illalla oli vastaanotto Japanin parlamentin puhemiehen residenssissä. Katselin paikalla olevia japanilaisia ja totesin, että he ovat ikään katsomatta tosi hoikkia. Tuli mieleen että Intiassa ihmiset olivat järjestään varsin hoikkia vielä 1980-luvulla mutta vaurastumisen myötä keskiluokan habitus on nopeasti muuttunut. Japanilaiset ovat säilyttäneet hoikkuutensa vaurastumisesta huolimatta. Japanilaisessa ruokavaliossa on paljon kalaa ja kasviksia ja sangen vähän sokeria ja lisättyä rasvaa. Meidänkin kokouksemme kahvitauoilla on tarjottu pullan ja kakkujen sijasta hedelmiä.