”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Gemoja, entsyymejä ja uusiutuvaa energiaa

Ympäristövaliokunnassa keskusteltiin ranskalaisen riippumattoman tutkimusinstituutin Crii-Genin julkaisemasta raportista, jonka mukaan Monsanto-firman valmistama GMO-maissi (geenitekniikalla muunneltu) on suoritetuissa rottakokeissa aiheuttanut koerotille terveyshaittoja, muun muassa maksa- ja munuaisvaurioita ja hormonaalisia muutoksia, mutta kokeista tehdyssä raportissa tätä ei ole kunnolla kerrottu. Komission edustajat kertoivat, että kyseisen ”geenimaissin” turvallisuusselvitykset ovat uudelleenarvioitavana. Vihreät ovat vaatineet, että maissi pitää vetää markkinoilta lisäselvitysten ajaksi.

Ympäristövaliokunnassa äänestettiin elintarvikkeissa käytettävistä armoaineista ja entsyymeistä. Aromiaineiden ongelma on se, että teollisesti valmistetuilla aromeilla ruoka voidaan ”meikata” maistumaan tuoreemmalta kuin se oikeasti on, eli niiden avulla voidaan huijata kuluttajia. Entsyymeissä kiistanaihe on se, pitääkö elintarvikkeen pakkauksessa näkyä se, että siinä on entsyymiä, jonka valmistuksessa on käytettyu GMO-organismia.

Iltapäivällä valiokunta keskusteli transrasvoista. Olen oikein iloinen siitä, että konservatiivimepit John Bowis ja Avril Doyle ovat nostaneet asian esille. Heidän kysymyksessään komissiolle todetaan, että monien tutkimusten mukaan transrasvat ovat kaikkein epäterveellisimpiä rasvoja, ne alentavat ”hyvää” kolesterolia ja nostavat ”huonon” kolesterolin tasoa. Valiokunnan keskustelussa vaadittiin komissiota kuukauden kuluessa tekemään kirjallisesti selkoa, millaisia toimia transrasvojen käytön vähentämiseksi se aikoo ehdottaa. Muussa tapauksessa valiokunta vie parlamentin täysistuntoon päätöslauselman, jossa vaaditaan transrasvoja koskevaa lainsäädäntöä.

Elintarviketeollisuuden kannalta transrasvat ovat käteviä, koska esimerkiksi keksit, leivokset, piirakat, kakut, pikaruoka ja makeiset säilyvät kaupan hyllyillä pitempään, jos niissä on luonnollisten rasvojen sijasta teollisesti muokattuja transrasvoja. Tanskassa, Ranskassa ja Kanadassa on lailla rajoitettu transrasvojen käyttöä, USA:ssa niiden määrä on kerrottava elintarvikepakkauksissa.

Kulttuurivaliokunnan enemmistö on tänään tuke nut parlamentin ja ministerineuvoston välille neuvoteltua kompromissia ”Televisio ilman rajoja”-direktiivistä. Vihreät ovat neuvottelutulokseen tyytymättömiä, koska se lisää TV-ohjelmien mainoskatkoja ja sallii myös tuotesijoittelun ohjelmissa.

Sisämarkkinavaliokunnan enemmistö on tänään kannattanut sitä, että terveyspalvelut sisällytetään yleiseen palveludirektiiviin. Ihme lehmänkäännös, juurihan parlamentti päätti, että terveyspalvelut jätetään palveludirektiivin ulkopuolelle ja niistä säädetään erillinen laki, ovathan terveyspalvelut toden totta ihan eri asia kuin vaikka pankkipalvelut. Vihreät ovat tietysti tästä tosi suutuksissaan.

Illalla olin European Energy Forumin järjestämässä illallisella, jonka aiheena oli kerrankin uusiutuva energia. Yleensähän tämä foorumi järjestää vain isojen sähköyhtiöiden ja ydinvoiman lobbaustilaisuuksia. Tri Hoffman EREC:istä (European renewaböle energyu council) piti loistavan esityksen. Keskustelussa British Energyn edustaja valitti sitä, että Hoffman puhui, kuin ydinvoima ja uusiutuvat kilpailisivat keskenään. Sitten British Energyn mies alkoi pottuilla uusiutuvalle energialle. Kun Hoffman vastasi ja mikrofoni reistaili, British Energyn mies huusi: ”Se käy tuulisähköllä.” Toisen ydinvoimayhtiön, Ranskan EDF:n mies leimasi Hoffmanin puheet uptopiaksi. – Tosi uskottavaa siis, etteivät uusiutuvat ja ydinvoima kilpaile keskenään.

Hoffman kertoi muun muassa, että aurinkosähkön hinta on puolittunut 11 vuoden välein. Maailman tuulivoiman hinta on aina laskenut 20 %, kun tuulivoimaloiden yhteenlaskettu teho on kaksinkertaistunut. Saksassa tuulivoima on noussut noin 10 vuodessa melkein nollasta 24 000 megawattiin. Tämä on uusiutuvaa energiaa suosivan niin sanotun syöttötariffin ansiota. Espanjassa syöttötariffi on aikaansaanut sen, että firmat ovat investoimassa 30 keskitetyn aurinkoenergian projektiin. Aurinkoenergian vuotuinen kasvuvauhti maailmassa on ollut 60 % verkkoon kytketyissä voimalaitoksissa ja sähköverkkojen ulkopuolella 18 %. Kaliforniassa sähkön hinta kesäaikaan on jo sama kuin aurinkopaneeleilla tuotettavan sähkön hinta, aurinkosähkön yleistymiseen ei tarvittaisi muuta tukitointa kuin se, että kuluttajan sähkömittari pyörisi toisin päin silloin, kun talo syöttää verkkoon sähköä. Keskustelussa mainittiin myös, että Marokko on rakentamassa tuulivoimaa 1000 megawatin edestä ja että Itävallassa tuotetaan aurinkoenergialla enemmän sähköä kuin Kreikassa.