”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Geenimuuntelu tulee ruokapöytiin takaovesta

Kolumni Hämeen Sanomissa 8.3.2008

Geenimuunneltua teollisuusjätettä saatetaan kohta syöttää karjanrehun kautta ihmisille, eikä sitä tarvitse kuluttajille kertoa. Näin saatetaan tehdä huolimatta EU:n lääkeaineviraston esittämistä epäilyksistä, joista EU:n komissio ei vaivautunut kertomaan ministerineuvostolle, eikä Suomen hallitus eduskunnan suurelle valiokunnalle.

Olisitko arvannut moista siinä vaiheessa, kun ruvettiin puhumaan geenimuunneltujen ruokakasvien ja rehujen viljelystä? Ainakaan minun mielikuvitukseni ei olisi riittänyt.

EU:n ministerineuvostossa oli helmikuun lopulla esillä luvan myöntäminen BASF-yhtiön GM-perunalle EH92-527-1. Se on kehitetty tuottamaan teollisuustärkkelystä, jollaista käytetään ainakin paperiteollisuudessa. Komissio esitti, että lupa annetaan ja että karjalle saa syöttää niin sanotun "pulpan" eli jätteen, joka jää jäljelle, kun tärkkelys on otettu perunasta pois. "Pulppa" siis syötettäisiin mutkan kautta ihmisille, paitsi vegaaneille ja niille, jotka onnistuvat hankkimaan luomulihaa.

Ministerineuvostossa ei syntynyt riittävää enemmistöä suuntaan eikä toiseen, mikä tarkoittaa, että komissio tekee päätöksen. Jos ei ihmeitä tapahdu, lupa tulee.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila vaati viime kesänä näyttävästi geenimuunnellulla rehulla tuotetulle lihalle merkintäpakkoa. EU:n ministerineuvostossa hän kannatti lupaa tuolle teollisuustärkkelysperunalle, ja sen prosessijätteen syöttämistä sioille.

Tämän perunan sisältämä merkkigeeni aiheuttaa vastustuskyvyn tietyille antibiooteille, joita käytetään sekä ihmisten että eläinten lääkinnässä. Siksi Euroopan lääkeainevirasto EMEA suhtautui epäillen luvan myöntämiseen.

Voimassaoleva EU-direktiivikin sanoo, että antibioottiresistenssigeenien käytöstä "gemojen" merkkigeeneinä olisi pitänyt luopua joulukuuhun 2004 mennessä. Lääkealan asiantuntijat pelkäävät, että tuollainen geeni voi eläimen tai ihmisen suolistossa siirtyä taudinaiheuttajapöpöön. Jos niin käy, voimme olla helisemässä uuden antibiooteille vastustuskykyisen superpöpön kanssa.

Komissio ei ole neuvostolle toimittamissaan dokumenteissa kertonut EU:n lääkeaineviraston epäilyistä. Niistä ei kertonut myöskään Suomen hallitus eduskunnan suurelle valiokunnalle. Vihreät jäivät sekä Suomen hallituksessa että eduskunnan suuressa valiokunnassa yksin vastustamaan luvan myöntämistä.

Komission esityksessä oli toinenkin laillisesti kyseenalainen kohta. Esitys mahdollistaisi myös tuon GM-perunan sekoittamisen 0,9 %:n verran tavallisen perunan sekaan, myös ihmisten ruoaksi tarkoitetun perunan. Direktiivissä tuo 0,9 % on kuitenkin raja sellaiselle tahattomalle sekoittumiselle, jota ei kerta kaikkiaan kyetä välttämään. Komissio siis haluaa muuttaa tahattoman sekoittumisen sallitun rajan tarkoituksellisen sekoittamisen rajaksi.

Eurooppalaiset kuluttajat vieroksuvat geenimuunneltua ruokaa. Niinpä eurooppalaisten kauppojen hyllyillä ei isommin edes ole geenimuunnelluiksi merkittyjä tuotteita.

GMO-merkintä vaaditaan ruoalle, jonka raaka-aine on geenimuunneltu, käytännössä siis GM-kasvistuotteille.

Geenimuuntelu on kuitenkin tullut ruokapöytiimme takaovesta, eläintuotteiden kautta, siis lihan, maidon ja munien. GM-rehulla tuotettuja eläintuotteita ei nimittäin tarvitse merkitä. Monissa maissa geenimuunneltu karjanrehu alkaa olla jo enemmän sääntö kuin poikkeus. Erityisesti rehusoija on Euroopassa pääosin tuontitavaraa. Yli puolet maailman soijasta on geenimuunneltua.

Soija on maailman rehukasveista se, jossa geenimuuntelun osuus on suurin. Maailmassa viljeltävästä soijasta melkein kaksi kolmasosaa on geenimuunneltua. Juuri soijan osalta EU on erityisen riippuvainen tuonnista. Suomen sikojen syömästä valkuaisrehusta 85 % on ulkomaista soijaa.

Saksassa on juuri valmistunut laki siitä, millä ehdoilla eläintuotetta saadaan markkinoida "GMO-vapaana". Elintarvikealan ihmiset odottavat, että tällaisilla tuotteilla tulee olemaan Saksan markkinoilla iso kysyntä.

Mutta selkeämpää kuin merkitä "GMO-vapaat" eläintuotteet, olisi säätää merkintäpakko niihin eläintuotteisiin, jotka on tuotettu GM-rehulla. Tämä on koko ajan ollut vihreiden linja EU-päätöksenteossa. Viime kesänä ministeri Anttilan lisäksi pääministeri Vanhanen vaati tätä näkyvästi. Mutta tekeekö Suomen hallitus asialle oikeasti mitään?

Vai tyytyykö Suomi vain siunaamaan yhä uusia lupia geenimuunnelluille viljelykasveille?