”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Geenimuuntelu livahti ruokapöytään

Kolumni Voimassa 25.2.08

Opin äskettäin uuden sanan, "pulppa". Se jää jäljelle, kun perunasta otetaan tärkkelys pois.

Sana löytyi geenimuunnellun perunan EH92-527-1 lupahakemuspapereista. Tämä peruna on kehitetty tuottamaan teollisuustärkkelystä. Jos se saa luvan, tärkkelys menee esimerkiksi paperiteollisuuden raaka-aineeksi. Jäte eli pulppa käytään rehuksi.

Luit oikein. Teollisuuden raaka-aineeksi kehitetyn kasvin jäteaine syötetään eläimille.

Ministeri Sirkka-Liisa Anttila kannatti EU:n ministerineuvostossa 18.2.08 lupaa tälle GM-perunalle ja myös lupaa syöttää jätepulppa sioille. Hallituksessa ja eduskunnan suuressa valiokunnassa vihreät jäivät yksin vastustamaan tätä linjaa. Ministerineuvosto ei saanut aikaan päätöstä, joten asian ratkaisee EU:n komissio, joka perinteisesti tukee GMO-lupia.

Eurooppalaisissa ruokakaupoissa ei juurikaan ole geenimuunneltuja kasvistuotteita, kuten GM-maissia tai GM-soijasta tehtyä ruokaöljyä, koska laki vaatii merkitsemään GM-organismeista valmistetut elintarvikkeet eivätkä eurooppalaiset kuluttajat halua niitä ostaa.

Geenimuuntelu on kuitenkin hiipinyt muiden paitsi vegaanien ruokapöytiin. Laki ei vaadi merkitsemään ruokaa, joka on peräisin GM-rehua syöneestä eläimestä. Valtaosa rehusoijasta tulee Eurooppaan ulkomailta. Suurin osa maailman soijasta on geenimuunneltua.

Viime kesään asti suomalaista lihaa, maitoa ja kananmunia on voinut syödä luottaen siihen, ettei ostopäätöksellään tue geenimuuntelua. Nyt enää luomu on GM-vapaata. Kaupoista löytää luomumunia ja –maitoa mutta ei juurikaan luomulihaa. (Ruoan vähittäiskauppa on muuten Suomessa Euroopan keskittyneintä.)

Euroopan parlamentissa vihreät ajavat sitä, että GM-rehun käyttö pitää merkitä eläintuotteisiin.

Mutta ei ole pakko jäädä odottamaan EU-direktiivin muuttumista. Saksassa on valmistunut laki kriteereistä, joilla eläintuote voidaan merkitä "GM-vapaaksi". Mikään ei estä Suomea säätämästä samanlaista lakia, tai pakollista merkintää kotimaassa GM-rehuilla tuotetuille eläintuotteille.

Viime kesänä sekä ministeri Sirkka-Liisa Anttila että pääministeri Matti Vanhanen vaativat näkyvästi GM-rehulla tuotetun lihan merkintää. Siihen se sitten jäikin, uusien GMO-lupien tukeminen jatkuu.