”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Geenimuunneltuja kuluttajia?

Vihreän Langan kolumni 7.5.04

Roskaruoalle on kehitettävä selvät varoitusmerkinnät

Euroopan unioni on avaamassa portit "geeniruoalle". Sisäänheittotuote on muuntogeeninen maissi. Onko tämä hi tech -maissi kenties tieteen vastaus vauraiden maiden tärkeimpään ravitsemusongelmaan, ylipainoon? Ikävä kyllä ei sinne päinkään.

Yhdysvalloissa ihmiset syövät kymmenen prosenttia enemmän kaloreita kuin parikymmentä vuotta sitten. "Minne kaikki tämä ruoka menee?" kysyi Worldwatch-instituutin johtaja Christopher Flavin esitellessään tuoretta Maailman tila -raporttia. "Jos käytte Yhdysvalloissa, vastaus on ilmeinen", hän jatkoi. "Se päätyy amerikkalaisten vyötärölle."
Suomessa ylipainon aiheuttamien terveysongelmien arvioidaan maksavan yhteiskunnalle 150-525 miljoonaa euroa vuosittain. Kun elopaino kasvaa, muun muassa aikuisiän diabetes on yleistymässä räjähdysmäisesti.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan ylipaino alkaa olla vakava terveysongelma kaikissa teollisuusmaissa, ja myös kehitysmaiden vauraamman väen keskuudessa.
Mikäs ihme se on, kysyn vaan, kun joka tuutista tursuaa roskaruokaa? Joka puolella on tyrkyllä karkkia, limsaa, sipsiä, pullaa, viineriä, donitsia, pasteijaa, valkoista leipää, makkaraa, hampurilaista, ranskanperunaa. Salaatistakin voi olla puolet makaronia. Helsingissä on gourmet-kahviloita, joissa saa kymmeniä erilaisia versioita lattesta ja cappuccinosta, mutta ruisleipä on tuntematon käsite.

On yhä vaikeampaa saada suuhunsa kunnon ruokaa, jos ei ehdi kokata kaikkea itse tai jos ei ole miljonääri, joka voi murkinoida huippukalliissa gourmet-paikoissa. Kahviloissa, pikaruokaloissa, junien ravintolavaunuissa ja elokuvateatterien aulakioskeissa tarjolla on lähinnä tyhjiä kaloreita eli erilaisia rasvan, sokerin ja tärkkelyksen yhdistelmiä. Ei löydy omenaa, porkkanaa eikä ruisleipää. Olenpa nähnyt jopa sairaalan kahvion, jossa oli tarjolla vain karkkia, pullaa ja valkoista leipää.

Ruoantuotantoa on kymmeniä vuosia kehitetty suurtuotannon ehdoilla. Sikojen ja kanojen kärsimyksistä viis, kunhan sikala ja kanala toimivat tehtaan tavoin. Viljalajikkeita on jalostettu tehoviljelyyn sopiviksi. Kaupoissa yhä suurempi osa tarjonnasta on mennyt tehtaan läpi. Kun tuoreuden kanssa on niin ja näin, makua saa rasvalla ja sokerilla.

Ihmisen terveyttä tässä ruljanssissa ei ajatella. Eipä ihme, että terveytemme kärsii. Samalla kärsii moni muukin asia. Kun ruoan paikallinen jatkojalostus harvinaistuu, kärsii pienten paikkakuntien työllisyys. Kun ruokaa kuljetetaan pitkiä matkoja, kuumennetaan, jäähdytetään, pakastetaan ja taas kuumennetaan, kärsii paitsi ravintoarvo ja terveytemme, myös ilmakehä.
 
Minä haluaisin, että roskaruoan pakkauksiin pantaisiin vastaavanlainen varoitusmerkintä kuin savukerasioihin: "Tämä ruoka lihottaa ja vaarantaa terveytesi, koska se sisältää paljon kaloreita ja vähän vitamiineja."
 
Muuntogeeniset ravintokasvit ovat uusin etappi tällä tiellä, jolla ruokamme etäännytetään yhä kauemmas luonnollisesta ravinnosta. Milloin markkinat alkavat vaatia geenimuunneltuja kuluttajia, joiden terveys kestää popsia kaikki tämä roskaruoka