”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Garri Kasparov puhui Europarlamentissa

Venäjän opposition johtohahmo Garri Kasparov esiintyi ulkoasiainvaliokunnan ja Venäjä-yhteistyövaliokunnan yhteiskokouksessa. Siinäpä oli tosi vakuuttavan tuntuinen ihminen. Hän sanoi vahvuutensa shakinpelaajana olleen, että hän asetti aina itselleen tavoitteen, joka perustu sekä omien että vastustajan vahvuuksien ja heikkouksien analysointiin. Hän kertoi olleensa europarlamentissa puhumassa muun muassa vuonna 1991, kun Neuvostoliitto vielä oli olemassa. Silloin monen oli vaikea uskoa, että Neuvostoliitto voi lakata olemasta. Jeltsinin aikaan maassa oli jonkinlainen demokratia, vaikka epätäydellinen. Jeltsinin päätös hajottaa duuma väkivalloin oli ehkä välttämätön sen estämiseksi, että Venäjä liukuu takaisin kommunismiin. Mutta tuo teko loi maaperää sille, miten Putin on tuhonnut demokraattiset instituutiot. Putin toteuttaa nomenklatuuran salaisen toiveen. Venäjällä on säädetty laki, joka kriminalisoi ”väärät lausunnot valtion virkamiehistä”. Sitä on äskettäin tiukennettu, Putin allekirjoittaa muutoksen ens viikolla, sen jälkeen ”vääristä lausunnoista” voi saada jopa 15 vuotta vankeutta. Tätä lakia ei ole kertaakaan käytetty fasisteja ja neonatseja vastaan, aina vain oppositioaktiiveja vastaan. Vielä lain perusteella ei ole annettu rikossyytteitä, mutta kuulusteluja on pantu toimeen.

Putinin porukka kaveeraa Kiinan ja vastaavien maiden kanssa, mutta ei säilö rahojaan siellä. Venäjän talous on integroitu normaaliin maailmantalouteen ja niin Putin ja hänen tukijoukkonsa haluavatkin, tämä joukko jengi säilyttää rahansa demokraattisten maiden pankeissa.

Kasparov arveli Putinin tukiporukan yrittävän etsiä lailliselta näyttävän tavan pitää Putinin Kremlissä, koska Kreml kontrolloi niin isoa omaisuusmassaa. On tosin monia, jotka kuvittelevat voivansa astua Putinin kenkiin. Mutta ei ole todellista valintaprosessia. Vaalit voidaan järjestää, mutta bysanttinen valtataistelu palatsissa ratkaisee tuloksen asian. Tämä on Venäjän vallanpitäjien perustavanlaatuinen heikkous. Jos Putin lähtee, hänen on mahdotonta tehdä se tavalla, joka tyydyttää kaikkia kuppikuntia. Siksi uuden vallanpitäjän ensimmäinen tehtävä on eliminoida oppositio, se on tuon porukan sääntö.

Venäjän infrastruktuuri on rapistumassa, Neuvostoliiton resurssit on käytetty suunnilleen loppuun. Öljyteollisuus tarvitsee valtavat investoinnit. Mutta raha ei kulje sinne, se kulkee länteen. Uusi hallitsija perii tämän ongelman, ja sen on löydettävä syntipukki, se löytyy kätevimmin edeltäjistä.

Väestöstä noin 15 % elää suurin piirtein mukavasti, mutta ei näe maalleen ja elämälleen tulevaisuutta.

Parlamenttivaalin tuloksen voi kysyä etukäteen Putinilta. Uusi vaalilaki tekee demokratiasta pilkkaa. Jo puolueen ehdokaslistan rekisteröinti on tehty suunnilleen mahdottomaksi, vallanpitäjillä on tosi paljon keinoja estää oppositioryhmien ehdokaslistan rekisteröinti. Toiseksi vaalirahoitusta on vaikea saada, kun firmat pelkäävät Kremliä. Kolmanneksi televisioaikaa ei saa, ellei ole lojaali Kremlille. Neljänneksi laki kieltää vaalivastustajien arvostelun. Laissa myös sanotaan, että TV:ssa on oltava vähintään 15 % hyviä uutisia. Stalin sanoi aikoinaan, ettei sillä väliä miten kansa äänestää, tärkeää on se, miten kansa laskee äänet. Ihmiset eivät isommin välitä parlamenttivaaleista, koska tietävät, ettei parlamentilla ole valtaa. Presidentinvaalit ovat ainoa tapa yrittää muuttaa mitään. Ehdokkaan asettamiseen tarvitaan kaksi miljoonaa allekirjoitusta, ellei ehdokas ole parlamenttipuolueen nimeämä, eikä yhdeltäkään alueelta kelpuuteta enempää kuin 40 000 nimeä. Kasparov oli kuitenkin optimisti, että oppositio pystyy rekisteröimään ehdokkaan. Hän sanoi taistelevansa, jotta vaalit pidettäisiin, voittoon hän ei usko.

Tapaaminen kirgiisien kanssa jatkui. Kirgiisit valittivat muun muassa sitä, että maan talousarviossa ei ole tarpeeksi rahaa rahanpesun vastaisiin toimiin. Ympäristövaliokunnan jäsen Anne Ferreira puhui yhteistyöstä terveyden alalla, minä ympäristönsuojelussa.

Kirgiisit kertoivat, että ilmastonmuutos on uhka, koska sen vuoksi jäätiköt voivat sulaa, ja se hankaloittaa vesivoimalaitosten toimintaa. Maan sähkö tuotetaan pääasiassa vesivoimalla.

Istunnon ryhtyessä äänestämään Garri Kasparov oli lehterillä. Hän sai istunnolta raikuvat aplodit, melkein kaikki nousivat seisomaan.

Guardianissa on Al Goren tiukat madonluvut Bushille. Hänen mukaansa USA:n pyrkimys globaaliin ylivaltaan on pahentanut turvallisuusuhkia, eikä suinkaan lieventänyt. Bush on politiikallaan vaarantanut Yhdysvaltain moraalisen arvovallan. Niinpä.