”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Fennovoiman taru on loppu

Viikko sitten kirjoitin ydinvoiman mustasta lokakuusta, https://www.satuhassi.fi/2012/ydinvoiman-musta-lokakuu/ , joka alkoi sillä, kun Fennovoiman toimitusjohtaja vaihtui.
Tänään ydinvoiman musta lokakuu sai sinettinsä, kun Fennovoimasta suurin omistaja, siitä 34 % omistava saksalainen EOn ilmoitti vetäytyvänsä hankkeesta. Tämä on ollut odotettavissakin, viimeistään siitä alkaen kun EOn ja toinen saksalainen sähköjätti RWE jättivät Britannian ydinvoimahankkeet. Firmat, jotka omistivat 10 % Fennovoimasta, muun muassa S-ryhmä, jättivät ydinvoimayhtiön jo aikaisemmin tänä vuonna.
EOnin lähtöä Fennovoimasta ennakoin muun muassa 17.7.12 kirjoittamassani blogissa otsikolla ”Uudet ydinvoimalat olisi viisainta panna jäihin”
https://www.satuhassi.fi/2012/uudet-ydinvoimalat-olisi-viisainta-panna-jäihin/
Vihreät ovat jääneet vähemmistöön eduskunnan ydinvoimaäänestyksissä vuonna 2002 kun Olkiluoto 3 sai luvan, ja 2010 kun Olkiluoto 4 ja Fennovoima saivat luvan. Nyt elävä elämä on osoittanut, että me olimme oikeassa, kun varoitimme että ydinvoima on paitsi vaarallista, myös kalliimpaa kuin alan lobbarit lupailevat.
Jos kaikki eduskunnalta luvan saaneet ydinvoimahankkeet (rakenteilla oleva Olkiluoto 3, vuonna 2010 luvan saaneet Olkiluoto 4 ja Fennovoima) olisi toteutettu, Suomesta olisi tullut väkilukuun suhteutettuna maailman eniten ydinvoimaan investoiva maa.
Fennovoiman taru on nyt lopussa. Ennustan, että samoin tulee käymään myös Olkiluoto neloselle. Onhan Olkiluoto kolmosesta – jota aikoinaan hehkutettiin ydinvoiman renessanssin aloittajana – tullut kansainvälisesti surullisenkuuluisa esimerkki siitä, miten paljon lupauksia kalliimpaa ydinvoima on. Olkiluoto 3:n piti alkaa jauhaa sähköä kesällä 2009, nyt valmistumisaikatauluksi luvataan 2015. Siitä, kun rakennustyöt alkoivat, valmistumisennuste on myöhentynyt melkein vuoden vuodessa.
Olkiluoto kolmosen hinnaksi on julkisuudessa ilmoitettu vähän yli 3 miljardia. Sen rakentaja Areva on jo tehnyt siitä 3 miljardin tappiovarauksen. Toisin sanoen jos ydinreaktori joskus valmistuu, ranskalaiset veronmaksajat voivat joutua pulittamaan siitä yhtä paljon kuin voimalan ostaja TVO. Tässä välissä TVO ja Areva ovat vuosikausia riidelleet miljardeista, tässä kuussa TVO korotti vaatimuksensa Arevalta 1,8 miljardiin ja Areva vaatimuksensa TVO:lta 1,9 miljardiin.
TVOn luottoluokitus on pudonnut roskalainaluokkaan, 4.6.12 Standard & Poor laski sen luokituksen tasoon BBB/A-2 http://www.tvo.fi/www/page/3818/
Fukushima on opettanut, miten vaarallista ydinvoima on, Olkiluoto ja monet muut hyvin samaan tapaan ”etenevät” hankkeet osoittavat, miten hidasta, kankeaa ja kallista ydinvoima on.
Tulevaisuus on uusiutuvassa energiassa, se kannattaisi Suomessa niidenkin uskoa, joiden sydän sykkii ydinvoimalle. Kertauksen vuoksi, tällä vuosituhannella eli 2000-2011 eri sähköntuotantomuodot EU-maissa ovat kasvaneet tai vähentyneet seuraavasti:
Maakaasu +116 000 MW
Tuulivoima + 84 000 MW
Aurinkosähkö + 47 000 MW
Ydinvoima – 14 000 MW
Kivihiilivoima – 10 000 MW
Raskasta polttoöljyä käyttävät voimalaitokset – 10 000 MW
Kehityksen suunta on selvä. EU-komission mukaan EU-maiden ylivoimaisesti suurin työllistämispotentiaali on vihreissä teknologioissa, kuten uusiutuvan energian hyödyntäminen, energiatehokkuutta parantavat ratkaisut sekä erilaisia saasteita vähentävä tekniikka. Seuraavaksi tulevat terveydenhoito ja tietotekniikka.
YK:n ympäristöohjelma UNEP:in mukaan siirtyminen vihreään talouteen (eli ”vihreä teollinen vallankumous”, kuten esimerkiksi EU-komission puheenjohtaja Barroso sitä on kutsunut), voisi koko maailmassa luodan jopa 60 miljoonaa uutta työpaikkaa.
http://www.unep.org/newscentre/default.aspx?DocumentID=2683&ArticleID=9145
Pannaan nyt hihat heilumaan, että niitä vihreän talouden työpaikkoja tulee Suomeenkin, ja lopetetaan ydinvoimahaaveet.