”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Europarlamentti tuki taas lepsuja ilmastotavoitteita autoille

Parlamentin täysistunnossa kaikki äänestykset olivat koneäänestyksiä eli nimenhuutoäänestyksiä. Yleensähän suurin osa äänestyksistä tehdään vain kättä nostamalla. Koneella äänestetään vain, jos jokin ryhmä erikseen vaatii nimenhuutoäänestystä, tai jos kättenostoäänestyksen tulos on epäselvä. Nyt IND-DEM-ryhmä oli vaatinut kaikki äänestykset nimenhuutoina. Salissa moni protestoi tätä vastaan, mutta minusta se tuntui mukavalta. Eivätkä äänestykset edes kestäneet normaalia kauemmin, pikemminkin päinvastoin.

Suomen eduskunnassahan kaikki äänestykset tehdään koneella, paitsi henkilövalinnat äänestyslipuilla. Europarlamentin kättennostoäänestykset ovat minusta aina tuntuneet omituisen epämääräiseltä touhulta. Takanani istuva Kathalijne Buitenweg laimensi iloani sanomalla, että joka ikinen nimenhuutoäänestys maksaa 416 e. No, täysistuntojen kokonaiskustannuksissa se ei paljon tunnu, moninkertaisesti enemmän säästettäisiin lopettamalla älytön Strasbourgissa sahaaminen.

Istunnossa äänestettiin ”Cars 21”-raportista. Siinä parlamentin enemmistö taas tuki autojen hiilidioksidipäästörajoille samaa lepsua linjaa kuin viime syksynä eli että sitovia tavoitteita myöhennettäisiin vuodesta 2012 vuoteen 2015 ja päästöraja olisi 125 g/km (eikä 120 g/km josta on ollut puhetta jo vuosia). Kaiken huipuksi enemmistö tuki vielä sitäkin, että päästörajat saisi ylittää, jos lisäpäästö aiheutuu turvalaitteiden aiheuttamasta lisäpainosta. Yksi raportin älyttömyyksiä oli väite, että ”moottoriurheilu” voisi olla tapa kasvattaa autoilijoiden keskuudessa myönteisyyttä ympäristöystävällistä tekniikkaa kohtaan. No, raportööri oli saksalainen liberaali Jorgo Chatzimarkakis. Keskiverto saksalainen poliitikko tuntuu pokkuroivan saksalaisen autoteollisuuden edessä yhtä auliisti kuin keskiverto suomalaispoliitikko paperipatruunoiden edessä.

Kun äänestetään autojen hiilidioksidipäästörajoista, Europarlamentin enemmistö unohtaa ne ilmastotavoitteet, joita sama parlamentti muussa yhteydessä rientää tukemaan.

Nigerian hallitus haastaa oikeuteen isot tupakkayhtiöt, kuten American Tobacco, Philip Morris ja International Tobacco. Perustelu on, että firmat pyrkivät koukuttamaan Nigerian nuorison riippuvaiseksi savukkeista, joiden markkinat heikkenevät teollisuusmaissa. Firmat mainostavat tupakkaa tavoilla, jotka on kielletty Euroopassa.

EU:n komissio saattaa uudelleenarvioida kasvavaa kritiikkiä saaneet biopolttoainetavoitteet. Ympäristökomissaari Dimas on todennut tutkimusten osoittaneen biopolttoaineiden tuotannon ympäristölle haitallisemmaksi kuin on tajuttu.

Journal of Climate -julkaisussa ryhmä tutkijoita kertoo, että viimeisen 10 vuoden aikana Grönlannin jää on sulanut nopeammin kuin koskaan 50 vuoteen. Tämä voi nopeuttaa merenpinnan nousua siitä, mitä IPCC on ennustanut. Edward Hanna Seffieldin yliopistosta sanoo, että 3-5 asteen lämpeneminen saattaa laukaista Grönlannin jään peruuttamattoman sulamisen. Se ei sula meidän aikanamme, mutta sen sulaminen voi hyvinkin muuttua peruuttamattomaksi nyt elävien ihmisten aikana.