”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Eurooppa-päivä

Tänään en unohtanut suoraa radiolähetystä, olin aamulla paikallisradion haastateltavana. Sen jälkeen olin Eurooppa-päivän seminaarissa Tampereella ja valtakunnallisessa pääjuhlassa Hämeenlinnassa.

Hämeenlinnan juhlan kohokohta oli näyttelijä Jani Toivolan aivan ihana puhe aiheesta ”isona minusta tulee valkoinen”. Toivolalla on suomalainen äiti ja kenialainen isä – vähän kuin Suomen Barack Obama siis. Hän kertoi muun muassa siitä, kuinka hänen lapsuudessaan muut lapset aina toivottivat hänet tervemenneeksi sinne, missä pippuri kasvaa. Aluksi hän rupesi ihan käytännöllisesti miettimään, missä se pippuri mahtaa kasvaa ja mahtavatko yksinhuoltajaäidin rahat riittää lentolippuun niin kauas asti. Kun hän meni New Yorkiin opiskelemaan näyttelemistä, hän hämmästyi nähdessään miten monennäköisiä mustia ihmisiä voi olla – mustaa tukkaa voi jopa värjätä. Toivoisin, että Toivola kirjoittaisi nämä samat asiat tekstiksi.

Ministeri Vapaavuori ei hyväksy Ideapark-hanketta. Hankkeen puuhamies Toivo Sukari raivoaa, että kokoomusministeri rajoittaa yritteliäisyyttä.

Tosiasia nyt kuitenkin on, että Ideapark-hanke on vuonna 1999 säädetyn rakennuslain vastainen. Hatunnosto Vapaavuorelle, että hän haluaa noudattaa lakia. Hiilidioksidipäästöjen kannalta tuhoisien uusien automarkettien estäminen on nyt vielä ajankohtaisempaa kuin kymmenen vuotta sitten. Sitä paitsi automarketit ne vasta yksityisyritteliäisyyttä rajoittavatkin, nehän niittävät pienyrittäjien omistamia pikkukauppoja kuin heinää.