”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Euroopassa valmistettujen autojen hiilidioksidipäästöt voidaan vähentää

Lounastin erään suuryrityksen edustajien kanssa, jotka selostivat, miten autojen polttoaineenkulutusta voi vähentää, ja samalla tietysti hiilidioksidipäästöjä. He halusivat myös sitä, että biopolttoaineiden käyttöä edistävät EU-lakipykälät muotoiltaisiin edistämään kehittyneimmän teknologian leviämistä. He pyysivät minua muistamaan, että teollisuuden lobbausjärjestöt, jotka vastustavat päästövähennyksiä, eivät suinkaan edusta koko teollisuutta.

Heidän mukaansa Euroopassa valmistettujen autojen keskimääräiset hiilidioksidipäästöt kilometriä kohden voitaisiin laskea vähän yli 160 grammasta noin 140 grammaan pelkästään sillä, että kaikkiin dieselautoihin ja 75 %:iin bensa-autoista tulisi jonkinlainen turboviritys, jonka suomenkielistä nimitystä en tiedä. Vehje kuitenkin vähentää auton polttoaineen kulutusta. Heidän mukaansa tämä nostaisi auton keskihintaa vain noin 100 eurolla.

Teollisuuskomissaari Verheugen kävi ympäristövaliokunnan kuultavana. Hän puhui kovin kauniisti siitä, miten ilmasto- ja ylipäänsä ympäristötavoitteet voidaan yhdistää taloudellisiin tavoitteisiin ja kilpailukykyyn. Verheugen on varsinainen tuuliviiri. Eipä ole monta viikkoa siitä, kun hän valitti EU:n joutuneen ilmastohysterian valtaan.

EU:n komissio on tänään ilmoittanut valmistelevansa päästökaupan ulottamista laivaliikenteeseen, ellei kansainvälistä sopimusta laivojen hiilidioksidipäästöjen suitsimisesta saada aikaan. Oikeansuuntaista.

Al Gore on esiintynyt USA:n senaatille. Hän esitti 10 kohdan toimenpideohjelman, johon sisältyi muun muassa hehkulamppujen kieltäminen. Siitähän minä ja muutama muu kollega jätimme viime viikolla aloitteen. Texasilainen republikaani Joe Barton kyseenalaisti Al Goren johtopäätökset. Gore vastasi, että maapallolla on kuume. Jos lapsellasi on kuume ja lääkäri kehottaa hoitamaan sen, tuskin vastaat että olet lukenut tieteisromaanin, jonka mukaan syytä huoleen ei ole.

Monissa Suomen lehdissä on tänäänkin otettu kantaa vaalijärjestelmän uusimisen puolesta, jotta suhteellisuus toteutuu paremmin. Aamulehden mukaan keskusta vastustaa. Tähän asti on ikävä kyllä aina löytynyt yksi puolue, joka on vastustanut. Lipposen kakkoshallitus oli ihan hilkulla päästä uudistuksesta sopuun, mutta silloin asian torppasi kokoomus.

Maatalouden tutkimuslaitoksen professorin Jyrki Niemen mukaan kauppa, vastoin lupauksiaan, ei alentanut elintarvikemyynnin voittomarginaalejaan, kun tuottajahinnat alenivat Suomen liityttyä EU:hun. Tuskinpa siis ruoan alv-alekaan siirtyisi kuluttajahintoihin, vaikka kauppa sitä kovasti lupailee.

Professori Veli Pohjonen kirjoittaa Kalevassa, että Suomessa pystyttäisiin tekemään hakkuutähteistä 600 – 700 000 tonnia puudieseliä, josta saataisiin neljäsosa Suomen nyt kuluttamasta dieselöljystä.

Suomen ympäristökeskus ennustaa, että ilmastonmuutos lisää talvitulvia. Tämä lisää ravinteiden huuhtoutumista maalta vesistöihin ja se taas pahentaa vesistöjen rehevöitymistä.

Tshekin presidentti Vaclav Klaus on esiintynyt maanantaina USA:n kongressissa ja sanonut, että kunnianhimoinen ympäristönsuojelu nyt kommunismin sijasta yhteiskunnan suurin uhka. Hän on jostain saanut päähänsä, että ympäristönsuojelijat ajavat keskitetysti johdettua maailmaa. Tshekin ympäristöministeri Martin Bursik sanoi tiistaina, että mokomilla puheilla Klaus vain nolaa itsensä. Niinpä.